Justiţie
ÎCCJ: Termenul pentru obligația de a nu conduce anumite vehicule în cazul amânării aplicării pedepsei
Marți, în Monitorul Oficial nr. nr. 1052 din 21 noiembrie 2023 a fost publicată Decizia nr. 71 din 23 octombrie 2023 referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept privind interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Concret, problema supusă interpretării a fost dacă instanța poate impune persoanei față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei să execute obligația de a nu conduce anumite vehicule stabilite de instanță, pe o perioada mai mică decât durata termenului de supraveghere.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 97
Calitatea de expert tehnic judiciar – noi reglementări!
Parlamentul României a emis Legea nr. 304 din 2 noiembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică, act normativ ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 și care intră în vigoare la 6 noiembrie 2023.
Ordonanța nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, publicată în Monitorul Oficial nr. 26 din 25 ianuarie 2000, prevede în art. 1, că activitatea de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, precum şi modul de dobândire a calităţii de expert tehnic se organizează şi se desfăşoară în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă. Astfel, este expert tehnic judiciar orice persoană fizică ce dobândeşte această calitate în condiţiile prezentei ordonanţe şi este înscrisă în tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, întocmit, pe specialităţi şi pe judeţe, respectiv pe municipiul Bucureşti. Expertul tehnic judiciar este expert oficial şi poate fi numit de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti sau de alte organe cu atribuţii jurisdicţionale pentru efectuarea de expertize tehnice judiciare.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 270
Concursul de ocupare a posturilor vacante/temporar vacante de execuţie şi de conducere din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului
Ministerul Justiției a emis Ordinul nr. 1.429/C din 4 august 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului/examenului de ocupare a posturilor vacante sau temporar vacante de execuţie şi de conducere (director direcţie, şef serviciu, şef birou) din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, act publicat în Monitorul Oficial nr. 758 din 22 august 2023.
Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant corespunzător unei funcţii contractuale se face prin concurs sau examen la care poate participa orice persoană care îndeplineşte condiţiile generale şi condiţiile specifice stabilite prin fişa postului pentru ocuparea respectivei funcţii contractuale. În cazul în care la concursul organizat se prezintă un singur candidat, ocuparea postului se face prin examen.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 347
Modificări importante privind pensia anticipată a avocaților
Pe 27 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 249 din 21 iulie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 678 din 24 iulie 2023. Așadar, dreptul la asigurări sociale al avocaţilor se exercită, în condiţiile Legii nr. 72/2016, prin sistemul unic, propriu şi autonom de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 334
Noul nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare
Ministrul justiției a emis Ordinul nr. 1.190/C din 13 iulie 2023 privind aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare. Noul nomenclator a fost deja publicat miercuri, în Monitorul Oficial nr. 662 din 19 iulie 2023. Cu toate acestea, actul normativ va intra în vigoare în termen de 6 luni de la publicare.
Tot de la această dată, se abrogă Ordinul ministrului justiției nr. 199/C/2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 4 februarie 2010, cu modificările ulterioare.
Noul nomenclator cuprinde 90 de specializări și ține seama de evoluțiile înregistrate la nivel de societate în ansamblu și de nevoile sistemului judiciar, în particular.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 673
Organizarea şi desfăşurarea examenului de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari
Consiliul Suprem al Magistraturii a emis Hotărârea nr. 123 din 6 iulie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari, act ce se regăsește în Monitorul Oficial nr. 640 din 13 iulie 2023. Dispoziţiile regulamentului se aplică auditorilor de justiţie admişi la Institutul Naţional al Magistraturii prin concursurile de admitere declanşate în anii 2021 şi 2022.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 263
Noul Regulament al Institutului Național al Magistraturii
Hotărârea nr. 92 din 25 mai 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 499 din 8 iunie 2023, aprobă noul Regulament al Institutului Național al Magistraturii.
Institutul este o instituție publică aflată în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, care realizează formarea inițială a judecătorilor și procurorilor, formarea profesională continuă a judecătorilor și procurorilor în funcție, formarea formatorilor, precum și organizarea și desfășurarea examenelor sau concursurilor, în condițiile legii.
Institutul nu face parte din sistemul național de învățământ și educație și nu este supus dispozițiilor legale referitoare la acreditarea instituțiilor de învățământ superior și recunoașterea diplomelor.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 412
Concursul de promovare a judecătorilor
Regulamentul privind concursul de promovare a judecătorilor, emis de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători, aprobat prin Hotărârea nr. 1.434 din 27 aprilie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 376 din 3 mai 2023.
Promovarea pe loc a judecătorilor în funcţii de execuţie, în gradul profesional imediat superior, precum şi promovarea efectivă la tribunale, tribunale specializate şi la curţi de apel se fac numai prin concurs, organizat la nivel naţional, în limita numărului de locuri scoase la concurs, pentru promovarea pe loc, respectiv a posturilor vacante existente, pentru promovarea efectivă. Totodată, promovarea personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Public, al Ministerului Justiţiei, precum şi al instituţiilor coordonate sau subordonate acestora se face prin concursul de promovare pe loc organizat pentru judecători, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament, dacă s-a optat pentru susţinerea concursului de promovare în vederea obţinerii gradului profesional imediat superior alături de judecători.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 385
Numirea în funcții de conducere a procurorilor
Joi, în Monitorul Oficial nr. 356 din 27 aprilie 2023 a fost publicată Hotărârea nr. 506 din 11 aprilie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind numirea în funcții de conducere a procurorilor.
Numirea în funcțiile de procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie sau prim-procuror al parchetului de pe lângă judecătorie se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu sprijinul Institutului Național al Magistraturii.
Numirea în alte funcții de conducere decât cele prevăzute la mai sus din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii se face fără concurs sau examen, la propunerea conducătorului parchetului.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 442
Concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
În Monitorul Oficial nr. 302 din 10 aprilie 2023 a fost publicată Hotărârea nr. 1.057 din 6 aprilie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, act emis de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători.
Promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai prin concurs organizat, cu consultarea acestei instanţe, ori de câte ori este necesar, în limita posturilor vacante, de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 329
Un nou Regulament privind organizarea și funcționarea administrativă a ÎCCJ
Prin Hotărârea nr. 20 din 14 martie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 274 din 3 aprilie 2023, s-a aprobat noul Regulament privind organizarea și funcționarea administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Înalta Curte de Casație și Justiție este organizată în 4 secții – Secția I civilă, Secția a II – a civilă, Secția penală, Secția de contencios administrativ și fiscal – și Secțiile Unite, cu competență proprie.
De asemenea, în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție funcționează Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, precum și completurile de 5 judecători.
În cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, activitatea de judecată se desfășoară cu respectarea principiilor repartizării aleatorii a dosarelor și continuității, cu excepția situațiilor în care judecătorul nu poate participa la judecată din motive obiective.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 358
Evaluarea profesională individuală a magistraţilor-asistenţi
Înalta Curte de Casație și Justiție e emis Ordinul nr. 78 din 27 februarie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura şi criteriile de evaluare profesională a magistraţilor-asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procedura privind promovarea în gradul imediat următor a acestora. Actul legislativ se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 210 din 14 martie 2023. Potrivit regulamentului, evaluarea profesională individuală a magistraţilor-asistenţi urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor profesionale şi presupune analiza şi notarea criteriilor şi indicatorilor de evaluare a performanţelor profesionale care privesc, în principal, eficienţa activităţii, calitatea activităţii, integritatea şi obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare, iar în cazul prim-magistratului-asistent şi al magistratului-asistent-şef, şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 460
Regulament privind organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat – asistent la ÎCCJ
Joi, în Monitorul Oficial nr. 197 din 9 martie 2023 s-a publicat Ordinul nr. 81 din 2 martie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și a Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru numirea în funcțiile de prim-magistrat-asistent și magistrat-asistent-șef la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție se organizează ori de câte ori este necesar de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit actului normativ adoptat, data, locul, modul de desfășurare a concursului de ocupare a posturilor de magistrat-asistent gradul III, calendarul de desfășurare, cuantumul taxei de înscriere, posturile care se scot la concurs, precum și cererea de înscriere tipizată, cuprinzând și opțiunea candidatului pentru una dintre secțiile sau unul dintre compartimentele Înaltei Curți de Casație și Justiție, se stabilesc prin ordin al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, la propunerea Biroului concursuri și evaluare al Înaltei Curți.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 1040
Completări importante aduse Legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri!
Legea nr. 45 din 1 martie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru modificarea Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 178 din 2 martie 2023. Actul aduce o serie de completări Legii nr. 143/2000, mai ales în materia sancţionării traficului şi a altor operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control national.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 643
Numirea în funcţii de conducere a judecătorilor
În Monitorul Oficial nr. 1102 din 16 noiembrie 2022 se regăsește publicată Legea nr. 303 din 15 noiembrie 2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Potrivit acestui act legislativ, magistratura este activitatea judiciară desfăşurată de judecători în scopul înfăptuirii justiţiei şi de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societăţii, a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Judecătorii şi procurorii au calitatea de magistraţi. Cariera judecătorilor este separată de cariera procurorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători a emis Hotărârea nr. 266 din 16 februarie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind numirea în funcţii de conducere a judecătorilor, act ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 144 din 21 februarie 2023.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 522
Operaționalizarea registrului special privind victimele infracțiunilor
În Monitorul Oficial I nr. 123 din 13 februarie 2023 a fost publicat Ordinul nr. 2.084/20.910/188/2022/70/C/2023 privind modificarea și completarea Metodologiei de evaluare și intervenție multidisciplinară și interinstituțională în acordarea serviciilor de sprijin și protecție pentru victimele infracțiunilor, aprobată prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale, al ministrului afacerilor interne și al ministrului justiției nr. 173/65/3.042/C/2021.
Acest act normativ cuprinde protocolul de cooperare interinstituțională încheiat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției prin care se stabilesc:
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 895
ICCJ: Conducerea unui vehicul cu un permis de conducere provizoriu eliberat în Marea Britanie
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care deține un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie (Provisional Driving Licence), constituie infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situația în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o decizie publicată, miercuri, în Monitorul Oficial nr. 51 din 18 ianuarie 2023.
Codul penal incriminează și sancționează conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Astfel, dispozițiile art. 335 alin. (1) din Codul penal reglementează varianta-tip a infracțiunii, respectiv conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, iar alineatul al doilea al aceluiași articol prevede o variantă atenuată a infracțiunii.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 1039
Procedura privind cererea de urmărire penală a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului care sunt deputaţi
Regulamentul Camerei Deputaților se regăsește republicat în Monitorul Oficial al României nr. 778 din 12 august 2021. Secțiunea a 9-a din capitolul II din regulament, ce dispune asupra desfășurării lucrărilor Camerei Deputaților conține prevederi legate de procedura privind cererea de urmărire penală a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului care sunt deputaţi. Astfel, Camera Deputaţilor are dreptul să ceară urmărirea penală a oricărui membru al Guvernului.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 329
Două noi legi importante ale justiției întră în vigoare în 16 decembrie 2022!
Este vorba despre Legea nr. 303 din 15 noiembrie 2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor și despre Legea nr. 304 din 15 noiembrie 2022 privind organizarea judiciară. Ambele au fost publicate în data de 16 noiembrie 2022 în Monitorul Oficial nr. 1102, respectiv 114. De asemenea, ambele acte normative își produc efectele începând cu 16-12-2022.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 1288
Persoanele condamnate definitiv nu pot fi alese în cadrul alegerilor parlamentare!
Legea nr. 208 din 20 iulie 2015Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente se regăsește publicată în Monitorul Oficial nr. 553 din 24 iulie 2015.
Prezenta lege reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Alegerile parlamentare în România se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului, în condiţiile prezentei legi.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 422
Proiect de LEGE privind organizarea judiciară
Comisia specială pentru Legile justiției s-a reunit astăzi, 10 octombrie 2022, de la ora 12.30 pentru a dezbate Proiectul privind organizarea judiciară, proiect adoptat de Camera Deputaților la data de 27 septembrie 2022.
Proiectul debutează cu prevederi ce vizează principiile organizării judiciare. Astfel, organizarea judiciară reprezintă ansamblul de principii şi reguli care guvernează funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi parchetelor în activitatea judiciară, în scopul garantării respectării Constituției României, republicată, și realizării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei prin înfăptuirea justiției ca serviciu public. Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei și contribuie la buna organizare și administrare a justiției prin atribuțiile și competențele sale. Ministerul Public reprezintă în activitatea judiciară interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, exercitându-și atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 508
CEDO: Cauza Vlad împotriva României
Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale și nu este admis amestecul unei autorități publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege și dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea națională, siguranță publică, bunăstarea economică a țării, apărarea ordinii și prevenirea faptelor penale, protejarea sănătății sau a moralei, ori protejarea drepturilor și libertăților altora, potrivit art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Miercuri, în Monitorul Oficial nr. 926 din 21 septembrie 2022, a fost publicată Hotărârea din 5 iulie 2022 pronunțată în Cauza Vlad împotriva României, prin care statul român a fost din nou condamnat pentru încălcarea Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, de această dată prin prisma art. 8 referitor la dreptul la respectarea vieții private și de familie.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 908
- Noi condamnări la CEDO: Cauza Corneschi împotriva României și Cauza Cegolea împotriva României
- Modificări cu privire la definitivarea în funcție, respectiv promovarea grefierilor
- ÎCCJ şi CCR pot adresa Curții Europene a Drepturilor Omului cereri de aviz consultativ
- Noul Regulament de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei
Pagina 1 din 3