Dobândirea calităţii de ofiţer în activitate
- Detalii
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 530
Ordinul Ministerului Apărării Naționale nr. M.90 din 13 mai 2024 privind acordarea avizului conform judecătorilor şi procurorilor în vederea dobândirii calităţii de ofiţer în activitate, acordarea gradului militar şi înaintarea în gradul următor a judecătorilor şi procurorilor militari a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 458 din 17 mai 2024. Dobândirea calităţii de ofiţer în activitate de către judecători şi procurori se face prin rechemare sau chemare în activitate, în temeiul prevederilor art. 36 alin. 1 lit. d), g) sau k), după caz, din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 36 din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare, publicată în Monitorul Oficial nr. 155 din 20 iulie 1995 prevede, printer altele, la lit. d), g) și k) că ofiţerii în activitate provin din:
- ofiţeri în rezervă şi ofiţeri rezervişti voluntari care au promovat testele de aptitudini şi îndeplinesc celelalte condiţii stabilite prin ordin al miniştrilor sau al şefilor instituţiilor componente ale sistemului apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, în vederea chemării sau rechemării în activitate;
- persoane care au vârsta de cel mult 45 de ani, sunt absolvente cu diplomă de licenţă ale unei instituţii de învăţământ superior, cu profil corespunzător specialităţilor militare, au promovat testele de aptitudini şi îndeplinesc celelalte condiţii stabilite prin ordin al miniştrilor sau şefilor instituţiilor componente ale sistemului apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;
- maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, care au vârsta de cel mult 45 de ani, care au absolvit cu diplomă de licenţă o instituţie de învăţământ superior, cu profil corespunzător specialităţilor militare, au promovat testele de aptitudini şi îndeplinesc celelalte condiţii stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.
În vederea acordării avizului conform al Ministerului Apărării Naţionale solicitat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru dobândirea calităţii de ofiţer în activitate de către judecători şi procurori, structurile de specialitate verifică îndeplinirea următoarelor condiţii generale şi specifice, astfel:
A. condiţii generale:
- au vârsta de cel mult 45 de ani la data propusă pentru chemarea în activitate;
- au cetăţenia română;
- au domiciliul în ţară;
- au promovat testele de aptitudini.
B. condiţii specifice:
- nu se află în curs de urmărire penală şi nu sunt trimişi în judecată sau judecaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie;
- nu fac parte din organizaţii interzise de legislaţia română sau care contravin comenzii unice, ordinii şi disciplinei specifice instituţiei militare;
- nu aparţin unor culte sau asociaţii/grupări religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice, care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei militare;
- nu au fost sancţionaţi contravenţional sau disciplinar în ultimii 3 ani pentru fapte în raport cu care numirea acestora în funcţii militare nu ar fi conformă cu onoarea şi demnitatea specifice calităţii de cadru militar, inclusiv pentru fapte care privesc aspecte de integritate sau încălcarea reglementărilor privind protecţia informaţiilor clasificate.
Îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) pct. A lit. a)-c) din ordin se verifică pe baza documentelor de identitate valabile.
În vederea verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) pct. B lit. a)-c), judecătorii şi procurorii au obligaţia de a depune următoarele documente:
- declaraţie pe propria răspundere că nu se află în situaţiile menţionate la art. 2 alin. (1) pct. B lit. a)-c) din Ordinul nr. M.90/2024;
- adeverinţă eliberată de instanţa/parchetul competentă/ competent referitoare la existenţa avizului privind îndeplinirea condiţiilor generale de acces la informaţii clasificate de către magistrat.
În vederea verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) pct. B lit. d), structurile de specialitate solicită Consiliului Superior al Magistraturii documente privind existenţa ori inexistenţa unor eventuale sancţiuni disciplinare aplicate în ultimii 3 ani şi pentru care nu a intervenit radierea.
Structurile de specialitate organizează susţinerea, de către judecătorii şi procurorii pentru care s-a primit solicitarea de acordare a avizului conform, a următoarelor teste de aptitudini:
- evaluarea psihologică;
- evaluarea nivelului de pregătire fizică;
- examinarea medicală.
Structurile de specialitate înaintează ministrului apărării naţionale, prin raport, propunerea privind acordarea sau neacordarea avizului conform, în termen de cel mult 45 de zile de la primirea solicitării Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul structurilor cu responsabilităţi sau implicaţii în domeniul lor de activitate. La raport se anexează rezultatele obţinute la testele de aptitudini şi copiile documentelor prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordin. Acesta se avizează de către Direcţia generală management resurse umane, Direcţia generală financiar-contabilă, Direcţia generală de informaţii a apărării şi Direcţia generală juridică.
Propunerea privind acordarea avizului conform se formulează sub rezerva îndeplinirii condiţiei ca persoana în cauză să nu împlinească 45 de ani până la data numirii în funcţia de procuror sau judecător militar. Avizul conform al Ministerului Apărării Naţionale se comunică, prin grija structurilor de specialitate, atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi judecătorului sau procurorului în cauză.
Detalii suplimentare privind gradele militare acordate judecătorilor şi procurorilor în funcţie de vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei pe care urmează să o încadreze, disponibile AICI