Noile Coduri
Reguli noi privind audierea minorului în procesul penal
Joi, 9 martie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 51 din 3 martie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 186 din 6 martie 2023.
Prin intermediul acestei legi se aduc modificări și completări Codului de procedură penală, în special în ceea ce privește audierea minorului în procesul penal.
Astfel, pe de o parte se introduc dispoziții noi, potrivit cărora audierea persoanei vătămate în vârstă de până la 14 ani are loc în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul spre creștere și educare, precum și în prezența unui psiholog, stabilit de organul judiciar.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1929
Început de lună cu modificări importante în textul Codului fiscal
Guvernul României a emis Ordonanța nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, act ce se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022 și care intră în vigoare la 3 zile de la publicare.
Astfel, art. 43 din Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015, ce vizează sfera dividendelor, prevede acum ca impozitul pe dividende să se stabilească prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 558
Modificări la Codul de procedură civilă
Codul de procedură civilă a suferit modificări care se aplică începând cu data de 11 iulie 2022, dată la care intră în vigoare un act normativ aprobat săptămâna trecută de către Parlament.
Este vorba despre Legea nr. 199 din 7 iulie 2022 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial nr. 682 din 8 iulie 2022.
Modificările au în vedere contestația privind tergiversarea procesului. Oricare dintre părți, precum și procurorul care participă la judecată pot face contestație prin care, invocând încălcarea dreptului la soluționarea procesului într-un termen optim și previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situație să fie înlăturată.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 974
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale – modificare importantă în Codul penal!
Guvernul României a emis în data de 30 mai 2022 Ordonanța de urgență nr. 71 din 30 mai 2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, act normativ ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 531 în aceeași zi și care își produce efectele odată cu apariția sa în monitor.
Legiutorul justifică această modificare prin faptul că activitatea de înfăptuire a actului de justiţie care beneficieză de încrederea justiţiabililor în protecţia valorilor sociale de către stat ar fi în mod serios afectată în absenţa unor dispoziţii clare şi exprese care să asigure un cadru legal complet în ceea ce priveşte condiţiile de tragere la răspundere penală a persoanelor care încalcă legea. Se are în vedere faptul că statul trebuie să asigure un just echilibru între, pe de o parte, protecţia persoanelor vătămate care au suferit vătămări prin săvârşirea de fapte prevăzute de legea penală şi protecţia drepturilor şi libertăţilor persoanelor care încalcă legea prin comiterea de fapte prevăzute de legea penală, pe de altă parte.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 2003
Noi amenzi mai aspre pentru conducătorii auto!
Guvernul României a emis și publicat în Monitorul Oficial nr. 89 din 28 ianuarie 2022 Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Ea își produce efectele înecând cu data de 31 ianuarie 2022.
Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor şi a celorlalte categorii de participanţi la trafic, drepturile, obligaţiile şi răspunderile care revin persoanelor fizice şi juridice, precum şi atribuţiile unor autorităţi ale administraţiei publice, instituţii şi organizaţii sunt supuse dispoziţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă. Dispoziţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă au ca scop asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietăţii publice şi private, cât şi a mediului.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 603
Codul administrativ - modificat la finele lui 2021!
Ordonanța de urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, emisă de Guvernul României, a fost publicată în data de 5 iulie 2019, în Monitorul Oficial al României nr. 555. Prezentul cod reglementează cadrul general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi unele reguli specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, el se aplică în activitatea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, în raporturile dintre autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, precum şi în raporturile acestora cu alte subiecte de drept public sau privat.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1567
Codul muncii a fost modificat!
Codul muncii (Legea nr. 53/2003) a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, intrând în vigoare în aceeași zi. El reglementează domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum şi jurisdicţia muncii. Codul muncii se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 701
Noi infracțiuni introduse în Codul penal!
Duminică, 25 iulie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 207 din 21 iulie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și pentru dispunerea unor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind combaterea fraudelor și a contrafacerii în legătură cu mijloacele de plată fără numerar și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/413/JAI a Consiliului.
Prin acest act normativ se incriminează o serie de fapte de fraudă și contrafacere în legătură cu mijloacele de plată fără numerar, printre care se numără și moneda virtuală (criptomoneda).
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 989
S-a modificat modelul-cadru al contractului individual de muncă!
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a introdus două noi obligații care îi revin angajatorului.
Astfel, Ordinul nr. 585 din 2 iulie 2021 privind modificarea și completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii și solidarității sociale nr. 64/2003, a fost publicat în Monitorul Oficial, luni, 19 iulie 2021, intrând în vigoare în aceeași zi.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1178
Cercetarea disciplinară a funcționarilor publici a fost introdusă în Codul administrativ
Vineri, 11 iunie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 153 din 4 iunie 2021 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 63/2019 pentru completarea art. 61 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial nr. 577 din 8 iunie 2021.
Una dintre cele mai importante prevederi o constituie introducerea în Codul administrativ a procedurii disciplinare care va fi aplicată funcționarilor publici ce săvârșesc abateri.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 10599
Proiect de lege: Modificări la soluționarea conflictelor de muncă
Codul muncii se va modifica în sensul majorării termenului în care pot fi formulate cererile de soluționare a unui conflict de muncă, atunci când este vorba despre decizii unilaterale ale angajatorilor.
Astfel, prin Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind raporturile de muncă, ce a fost adoptat marți la Senat și care se îndreaptă acum spre votul decisiv al Camerei Deputaților, membrii Parlamentului vor să modifice legislația muncii, astfel încât termenul de contestare a unei măsuri de modificare unilaterală a raportului de muncă să se mărească.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1038
Reguli noi privind pronunțarea și redactarea hotărârilor penale
Miercuri, 12 mai 2021, Președintele României a promulgat legea care modifică Codul de procedură penală și care prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale este de maximum 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor.
Legea nr. 130 din 12 mai 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 493 din 12 mai 2021.
Reamintim că CCR a admis excepția de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) și ale art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală, constatând că acestea sunt neconstituționale.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 6530
Codul administrativ – noi prevederi în materia instituției prefectului
Codul administrativ, mai exact Ordonanța de urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, reglementează cadrul general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi unele reguli specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale. Prezentul cod se completează cu Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi cu alte reglementări de drept comun aplicabile în materie. Codul administrativ a fost adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial nr. 555 din 5 iulie 2021.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1770
Proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură civilă
Luni, 11 ianuarie 2020, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Acest proiect de lege are în vedere modalitatea de soluționare a contestației privind tergiversarea procesului.
Prin aceste modificări se urmărește modificarea legislației procedurale civile, pentru a-i permite justițiabilului să facă o contestație privind tergiversarea procesului, care să fie soluționată, direct, de către instanța ierarhic superioară celei criticate, ori de un alt complet al instanței, dacă vorbim de Înalta Curte de Casație și Justiție.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1387
Codul de procedură penală a fost modificat!
În Monitorul Oficial nr. 1201 din 9 decembrie 2020 a fost publicată Legea nr. 284 din 8 decembrie 2020, care își produce efectele modificatoare asupra Codului de procedură penală începând cu data de 12 decembrie. Printre modificări se numără prevederi suplimentare despre informarea privind condiţiile speciale de executare a reţinerii şi arestării preventive dispuse faţă de minor, mențiuni asupra urmăririi şi judecării infracţiunilor săvârşite de aceștia, dar și notiuni legate de informarea suspectului sau inculpatului minor.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 2209
Legislația penală suferă modificări
Începutul lunii noiembrie aduce modificări importante în domeniul legislației penale. Astfel, în decurs de o săptămână, au intrat în vigoare trei legi care modifică și completează principalele acte normative din domeniul penal.
- Ana-Maria CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1529
CONCILIEREA – introdusă în Codul muncii, începând cu 3 octombrie 2020
Potrivit art. 231 din Codul muncii, publicat în Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2003, conflictele de muncă sunt acele conflicte dintre salariaţi şi angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfăşurarea raporturilor de muncă. Accesul neîngrădit la justiţie este garantat de lege. În cazul unui conflict individual de muncă, părţile vor acţiona cu bună-credinţă şi vor încerca soluţionarea amiabilă a acestuia.
În vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, prin derogare de la prevederile art. 208 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se soluţionează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.
Concilierea, în sensul Codului muncii, reprezintă modalitatea de soluţionare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislaţia muncii, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1698
Transportarea lemnelor fără a deține documente care atestă proveniența legală este considerată, din 11 septembrie 2020, INFRACȚIUNE
Legea nr. 197 din 7 septembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 823 din 8 septembrie 2020 produce modificări și aduce completări semnificative asupra Codului silvic, act normativ ce nu a mai fost modificat din iunie 2020.
De vineri, 11.09.2020, principala schimbare majoră este aceea că este reglementat caracterul juridic al transportului de lemne fără documente de proveniență. Menționăm că documentele specifice de transport sunt acele documente din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei materialului lemnos.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 4243
Codul muncii (Legea nr. 53/2003) suferă modificări notabile
Codul muncii (Legea nr. 53/2003) suferă modificări notabile prin intermediul Legii nr. 151 din 23 iulie 2020, act normativ ce produce efecte începând cu data de 28 iulie 2020.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1048
Codul muncii suferă modificări
Codul muncii suferă din nou modificări, după cele aduse de Legea nr. 220 din 17 noiembrie 2016.
Astfel, Ordonanța de Urgență nr. 53 din 4 august 2017, intrată în vigoare ieri, 7 august 2017, produce o serie de modificări asupra prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.
- Andreea CTCE
- Noile Coduri
- Accesări: 1880