Fiscalitate
Abonamentele la sala de fitness oferite angajaților scutite de taxe din februarie
Potrivit unui act normativ promulgat și publicat săptămâna trecută, angajatorii care le vor plăti angajaților abonamente pentru sport vor avea din luna februarie dreptul la o scutire limitată de taxe salariale.
Este vorba despre Legea nr. 34 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicată joi, în Monitorul Oficial nr. 36 din 12 ianuarie 2023.
Potrivit acestei legi, angajatorii nu vor plăti taxe salariale la stat dacă plătesc pentru salariați abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, într-o anumită limită anuală. Altfel spus, nu se vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru pensii (CAS), sănătate (CASS) și muncă (CAM).
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 168
Facilitați fiscale pentru cei din IT
Ministerul Finanțelor, alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care și personalul din instituțiile publice care desfășoară astfel de activități beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.
Este vorba despre Ordinul nr. 21.813/6.421/2.246/4.433/2022 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, publicat în Monitorul Oficial nr. 1252 din 23 decembrie 2022.
Potrivit acestui act normativ, angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislația în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 456
Noi entități exceptate de la obligaţia de transmitere a fişierului standard de control fiscal prin intermediul Declaraţiei informative D406
Pe 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Ordinul nr. 1.783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal, act legislativ ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1073 din 9 noiembrie 2021.
Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), prevăzut la art. 59^1 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă un standard internaţional utilizat pentru transferul electronic de date din evidenţa contabilă şi fiscală, de la contribuabili/plătitori către autorităţile fiscale şi auditori. Acest standard a fost conceput de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în anul 2005, ulterior fiind extins cu informaţii suplimentare, versiunea actualizată la data aprobării prezentului ordin fiind versiunea OECD SAF-T 2.0, care a stat la baza definirii fişierului standard de control pentru România.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 151
Procedura de solicitare şi transmitere a certificatului de atestare fiscală
Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 3.894 din 18 octombrie 2022 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, precum şi a atribuţiilor Comisiei de autorizare a activităţii de schimb valutar, a Procedurii de solicitare şi transmitere a certificatului de atestare fiscală, a modelului autorizaţiei şi scrisorii de atribuire a codului statistic, precum şi a modelului unor declaraţii a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1043 din 27 octombrie 2022.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 202
Fișa postului și regulamentul intern - din nou OBLIGATORII pentru microîntreprinderi!
Microîntreprinderile sunt, conform articolului 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, acele întreprinderi ce au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.
Ordonanța de urgență nr. 37 din 5 mai 2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, emisă de Guvernul României, publicată în Monitorul Oficial nr. 474 din 6 mai 2021, stabilea ca regulamentul intern și fișa postului să fie opționale pentru microîntreprinderile cu un număr de până la 9 angajați. Acest aspect este prevăzut în articolul 241 din Codul muncii, care ne informează că regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu excepţia microîntreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 407
Întocmirea situaţiilor financiare periodice aplicabile instituţiilor financiare nebancare
Banca Națională a României a emis pe 29 august 2022 Ordinul nr. 4 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare periodice la nivel individual, conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile instituţiilor financiare nebancare în scopuri de monitorizare/supraveghere prudenţială, act ce a fost publicat ulterior, pe 12 septembrie 2012, în Monitorul Oficial nr. 896.
Prevederile ordinului se aplică următoarelor entităţi, denumite în înţelesul prezentului ordin instituţii financiare nebancare:
- instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general potrivit prevederilor Legii nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv celor care au şi calitatea de instituţie de plată, în sensul Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată şi pentru modificarea unor acte normative, sau de instituţie emitentă de monedă electronică, în sensul Legii nr. 210/2019 privind activitatea de emitere de monedă electronică;
- sucursalelor din România ale instituţiilor financiare persoane juridice străine, înscrise în Registrul general potrivit prevederilor Legii nr. 93/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 260
Procedura de eliberare a certificatelor privind T.V.A., în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport
Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.611 din 5 septembrie 2022 pentru aprobarea Procedurii de eliberare a certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport, precum şi pentru aprobarea unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 891 din 9 septembrie 2022.
Procedura menționată mai sus se aplică pentru eliberarea certificatelor necesare înmatriculării în România a mijloacelor de transport achiziţionate din statele membre ale Uniunii Europene de către persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal. Ea nu se aplică pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal. Nu se aplică nici pentru mijloacele de transport achiziţionate din România sau importate din afara Uniunii Europene.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 454
Codul de procedură fiscală a fost modificat!
Guvernul a oficializat un act normativ prin care se aduc mai multe modificări Codului de procedură fiscală. Publicarea listei contribuabililor fără datorii, modificări ale termenelor de inspecție fiscală în cazul nerezidenților, dar și prevederea explicită de folosirea mijloacelor electronice de comunicare în relația cu organele fiscale sunt câteva dintre aceste modificări.
Sâmbătă, 3 septembrie 2022, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 31 din 31 august 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, act normativ publicat în Monitorul Oficial nr. 857 din 31 august 2022.
Cu privire la comunicarea actelor administrativ-fiscale, se modifică art. 47 alin. (15) din Codul de procedura fiscală. Dacă până acum se prevedea că actele administrativ-fiscale emise în format electronic, care se comunică electronic, se consideră comunicate după 15 zile de la data transmiterii către contribuabil, noua ordonanță stipulează că actele se consideră comunicate la data punerii la dispoziția contribuabilului.
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 289
Comunicarea prin „Spaţiul privat virtual“
Agenția Națională de Administrare Fiscală emite, pe 9 iunie 2022, Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, aprobată prin Ordinul nr. 1.090 din 9 iunie 2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 585 din 16 iunie 2022.
Potrivit art. 2 din ordin, comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă se realizează prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual“ - serviciu de distribuţie electronică înregistrată care permite transmiterea de date prin mijloace electronice şi furnizează dovezi referitoare la manipularea datelor transmise, inclusiv dovezi privind trimiterea şi primirea datelor, asigurând protejarea datelor transmise împotriva riscului de pierdere, furt, deteriorare sau orice modificare neautorizată.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 551
Noi instrucțiuni de completare a Declarației 208
Ordinul comun al Ministerului Finanțelor Publice, precum și al Ministerului Justiției nr. 1.022/2.562/2016 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plată şi rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi a modelului şi conţinutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 524 din 12 iulie 2016.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 570
Organul fiscal central va afla datele tuturor comercianților care trimit colete în sistem de plată ramburs
Guvernul României a emis pe 18 mai 2022 Ordonanța de urgență nr. 67 din 18 mai 2022 privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 494 din aceiași zi, producându-și efectele începând cu această data.
Astfel, potrivit Ordonanței de urgență nr. 67/2022, trimiterile contra ramburs efectuate de furnizorii de servicii poştale reprezintă modalitatea folosită în mod frecvent de comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în mediul online pentru livrarea bunurilor comercializate către clienţi. Administrarea fiscală a activităţilor din sectorul comerţului electronic necesită o abordare diferită faţă de cea reglementată prin procedurile utilizate în mod curent, aspect ce rezultă din specificul acestui tip de comerţ, respectiv absenţa unei locaţii fizice pentru derularea tranzacţiilor, ceea ce face dificilă identificarea jurisdicţiei fiscale şi utilizarea unor metode de plată variate cum ar fi ramburs, online, criptomonede etc.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 395
Întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale
Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis Norma nr. 9 din 27 februarie 2020 privind încheierea exerciţiului financiar pentru entităţile din domeniul asigurărilor. Actul a fost publicat ulterior în Monitorul Oficial nr. 237 din 24 martie 2020.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 437
Angajarea răspunderii solidare reglementate de dispoziţiile art. 25 şi 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a emis Ordinul nr. 431 din 23 martie 2022 pentru aprobarea Procedurii de angajare a răspunderii solidare reglementate de dispoziţiile art. 25 şi 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, act publicat în Monitorul Oficial nr. 342 din 7 aprilie 2022.
În temeiul prevederilor art. 25 şi 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, organele fiscale locale competente în executarea silită a debitorului sunt îndreptăţite să ceară oricărui codebitor realizarea integrală a obligaţiei de plată datorate bugetelor locale ale unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 699
Procedura de soluționare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare
Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis pe 7 martie 2022 Ordinul nr. 352 din 7 martie 2022 pentru aprobarea Procedurii de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, actul normativ regăsindu-se publicat în Monitorul Oficial nr. 242 din 11 martie 2022.
Atenție!
- Ordinul nr. 352/2022 se aplică începând cu deconturile de TVA depuse începând cu data de 1 februarie 2022;
- Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare în curs de soluţionare la data aplicării prezentului ordin se soluţionează potrivit normelor legale în vigoare la momentul depunerii acestora.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 586
Înrolarea şi modalităţile de acces în Sistemul PatrimVen
Ordinul nr. 109 din 31 ianuarie 2022 pentru aprobarea Procedurii privind înrolarea, precum şi modalităţile de acces în PatrimVen, emis de Ministerul Finanțelor, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 136 din 10 februarie 2022.
PatrimVen este un depozit de informaţii şi documente, în formă dematerializată, în care sunt colectate şi agregate date obţinute de la autorităţile/instituţiile publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală ori de la contribuabili/plătitori, în condiţiile legii, care sunt furnizate autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală. Furnizarea de informaţii către autorităţile publice, instituţiile publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală se realizează în baza dispoziţiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, sau în baza altor acte normative care dispun ca, în scopul realizării atribuţiilor stabilite de normele juridice care reglementează activitatea autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală, acestea să primească informaţiile respective.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 1622
Noi formulare fiscale - 205 și 207 !
Agenția Națională de Administrare fiscal a emis Ordinul nr. 179 din 8 februarie 2022 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit" şi 207 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi". Actul normativ se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 138 din 10 februarie 2022.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 553
Au fost emise Normele de completare a Declarației statistice Intrastat!
Institutul Național de Statistică a emis Ordinul nr. 5 din 7 ianuarie 2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declaraţiei statistice Intrastat, act normativ ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 72 din 25 ianuarie 2022.
Cadrul legal este constituit din următoarele:
- naţional: Legea nr. 422/2006 privind organizarea şi funcţionarea sistemului statistic de comerţ internaţional cu bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 967 din 4 decembrie 2006;
- european: Regulamentul (UE) 2019/2.152 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 noiembrie 2019al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind statisticile europene de întreprindere, de abrogare a 10 acte juridice în domeniul statisticilor de întreprindere, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 327 din 17.12.2019.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 388
S-a reintrodus mecanismul decontării șomajului tehnic!
Decontarea șomajului tehnic a fost reintrodusă oficial printr-o ordonanță de urgență publicată joi, în Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordonanța de urgență nr. 2 din 19 ianuarie 2022 privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 61 din 20 ianuarie 2022.
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 502
Noua versiune a Formularului 212 este disponibilă!
Noua versiune a declarației unice a fost oficializată de Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru a include anumite modificări intervenite în legislația fiscală pe final de 2020 și în cursul lui 2021, potrivit unui ordin publicat recent, în Monitorul Oficial.
Este vorba despre Ordinul nr. 2.127 din 30 decembrie 2021 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere şi de gestionare a formularului 212 „Declarație unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, publicat în Monitorul Oficial nr. 10 din 5 ianuarie 2022.
Documentul se folosește pentru declararea veniturilor realizate în 2021 și a taxelor aferente (impozit pe venit și, dacă este cazul, contribuții la pensii și sănătate), precum și pentru estimarea veniturilor ce urmează a fi realizate în 2022 și a taxelor aferente.
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 439
Exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate – Noul Formular 603
Persoanele care dețin asigurări sociale în străinătate pot fi exceptate de plata CASS în România, însă numai dacă depun la organele fiscale formularul 603.
Noua procedură de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și noul model și conținut al formularului 603 „Declarație pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate” au fost aprobate prin Ordinul nr. 1.984/1.070/2021, publicat luni, în Monitorul Oficial nr. 1205 din 20 decembrie 2021.
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 967
Codul fiscal – modificări privind calcularea rezultatului fiscal consolidat!
Astăzi, 20 decembrie 2021, intră în vigoare Legea nr. 301 din 16 decembrie 2021 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Actul normativ emis de Parlamentul României a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1195 din 17 decembrie 2021.
Principalele modificări suferite de Codul fiscal vizează sfera regulilor privind calcularea rezultatului fiscal consolidat. Astfel, legiutorul vine cu o completare, menționând în alin. (4^1) al art. 42^5 din Codul fiscal că membrul grupului fiscal calculează, trimestrial/anual, impozitul pe profit numai în scopul determinării sumelor prevăzute la alin. (4) şi art. 45 alin. (10) care se comunică persoanei juridice responsabile. Acest impozit nu se datorează de membrul grupului şi nu se transmite persoanei juridice responsabile.
- Andreea CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 529
Un nou model al Certificatului de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu
Joi, 9 decembrie 2021, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 2.171 din 25 noiembrie 2021 privind modificarea Ordinului ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 594/2006 pentru aprobarea Certificatului de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu.
Ordinul prevede un nou model de Certificat de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu precum și Instrucțiunile de completare și utilizare a formularului „Certificat de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu„ prin intermediul serviciului „Depunere declarații on – line„ existent pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 709
- Clarificări în sfera exercitării opțiunii de utilizare, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura
- Norme noi de aplicare a prevederilor Codului fiscal ce vizează scutirea de TVA
- Dezbatere publică pentru procedura și modelul cererii de înscriere în Registrul RO e-Factura
- S-au modificat normele metodologice în materie de TVA!
Pagina 1 din 3