Economie
Împrumuturi din Trezoreria Statului pentru autoritățile locale
Marți, în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1178 din 26 noiembrie 2024, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 133 din 21 noiembrie 2024 pentru asigurarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.
Prin acest act normativ, Guvernul dă posibilitatea autorităților locale, prin derogare de la reglementările actuale, să se împrumute pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanțare nerambursabilă din perioada de programare 2014-2020, aflate în implementare și care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2023.
Astfel, autoritățile locale pot solicita de la Ministerul Finanțelor, până cel târziu la data de 15 februarie 2025, contractarea în anii 2024-2025 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita a 1 miliard de lei.
- Ana-Maria CTCE
- Economie
- Accesări: 169
Accesul în profesia de practician în insolvenţă
Hotărârea nr. 3 din 29 septembrie 2007 privind aprobarea Statutului privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă şi a Codului de etică profesională şi disciplină ale Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România a fost republicată în Monitorul Oficial nr. 1108 din 6 noiembrie 2024. Astfel, potrivit Statutului, primirea în profesie se face pe baza unui examen organizat de Uniune, cu excepţia persoanelor care pot solicita înscrierea în profesie beneficiind de scutirea de examen şi de perioadă de stagiu, în condiţiile art. 30 alin. (2) din O.U.G.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 224
Procedura de acordare a amânării la plată
Procedura de anulare a unor obligaţii bugetare, emisă de Autoritatea Națonală de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și aprobată prin Ordinul nr. 568 din 4 octombrie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1011 din 9 octombrie 2024. Prezenta procedură se aplică pentru obligaţiile bugetare administrate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C.). Prin obligaţii bugetare administrate de A.N.R.S.C. se înţelege obligaţiile bugetare reprezentând:
- contribuţia de 0,12%/0,2% stabilită prin declaraţii sau note de control, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice nr. 79/2017 privind modalitatea de achitare şi cuantumul contribuţiei datorate la bugetul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice - A.N.R.S.C., cu modificările ulterioare, precum şi obligaţiile bugetare accesorii aferente acestora;
- obligaţiile bugetare reprezentând tarife de menţinere/ monitorizare licenţe/autorizaţii, precum şi obligaţiile bugetare accesorii aferente acestora.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 308
Legea privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe
Legea nr. nr. 243 din 12 august 2024 privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 807 din 13 august 2024. Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 564
Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic – modificări și completări
Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 38 din 23 aprilie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, actul fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 388 din 25 aprilie 2024.
La rândul ei, Legea nr. 111 din 21 aprilie 2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic se regăsește publicată în Monitorul Oficial nr. 402 din 27 aprilie 2022 și își produce efectele începând cu 1.01.2024. Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta lege reglementează modul în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 425
Modul de încasare şi plată a taxelor prevăzute de Legea nr. 297/2018 privind publicitatea mobiliară
Legea privind publicitatea mobiliară nr. 297 din 3 decembrie 2018, republicată în Monitorul Oficial nr. 1184 din 7 decembrie 2020 prevede, în art. 26, că, pentru obţinerea autorizaţiei şi pentru fiecare reautorizare, operatorii achită o taxă în cuantum de 2.000 lei. De asemenea, operatorii achită, la autorizare şi la fiecare reautorizare, o taxă în cuantum de 100 lei pentru fiecare birou teritorial înfiinţat de către operator sau deservit de un agent împuternicit de către acesta pentru a opera direct în Registru.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 512
Noi ajutoare aprobate de Guvern!
În ședința Executivului din data de 22 februarie 2024 au fost aprobate mai multe acte normative printre care și o serie de măsuri destinate alocării de noi fonduri pe mai multe paliere.
Dintre acestea menționăm măsurile de sprijin destinate fermierilor, pe cele care vizează transportatorii, măsurile pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii din România și nu în ultimul rând, măsurile referitoare la ajutorul la energie de care beneficiază persoanele vulnerabile.
Astfel, dintre actele adoptate în urma ședinței de joi, avem în vedere:
- Ana-Maria CTCE
- Economie
- Accesări: 1303
Monitorizarea infrastructurilor pieţei financiare şi a instrumentelor de plată – noi prevederi !
Regulamentul Bancii Naționale a României nr. 1 din 9 februarie 2024 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 3/2018 privind monitorizarea infrastructurilor pieţei financiare şi a instrumentelor de plată se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 134 din 16 februarie 2024.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 592
Planul preventiv de remediere al societăților
Parlamentul României a emis Legea nr. 17 din 12 ianuarie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, act legislativ ce se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 36 din 16 ianuarie 2024.
Legea nr. 237 din 19 octombrie 2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, publicată în Monitorul Oficial nr. 800 din 28 octombrie 2015, reglementează:
a) autorizarea şi funcţionarea societăţilor de asigurare şi reasigurare cu sediul pe teritoriul României, denumite în continuare societăţi;
b) supravegherea desfăşurării activităţii societăţilor prevăzute la lit. a) în România, pe teritoriul celorlalte state membre şi pe teritoriul statelor terţe;
c) modalitatea prin care asigurătorii din statele terţe pot desfăşura activitate pe teritoriul României prin intermediul unor sucursale, autorizate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.;
c^1) procedura specială de redresare financiară aplicabilă societăţilor şi măsurile pe care A.S.F. le poate dispune în cadrul acesteia;
c^2) regimul juridic al societăţilor cărora le este retrasă autorizaţia de funcţionare şi supravegherea exercitată de A.S.F. asupra acestora;
c^3) dispoziţii privind dizolvarea şi lichidarea societăţilor, inclusiv a celor prevăzute la lit. c^2), cu excepţia reasigurătorilor;
d) supravegherea grupurilor de asigurare şi de reasigurare;
e) atribuţiile A.S.F. în calitate de autoritate competentă cu reglementarea, autorizarea şi supravegherea societăţilor, relaţia acesteia cu supraveghetorii din state membre sau din state terţe, cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, denumită în continuare EIOPA, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.094/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorităţii europene de supraveghere (Autoritatea europeană de asigurări şi pensii ocupaţionale), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE şi de abrogare a Deciziei 2009/79/CE a Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare, cu Comisia Europeană şi cu alte autorităţi, instituţii sau organisme.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 520
Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară – Regulament de organizare și funcționare
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 1.080 din 9 noiembrie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară. Actul normativ se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 1029 din 13 noiembrie 2023 și își produce efectele începând cu 23 noiembrie 2023.
Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, registru public în sensul prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Registru, reprezintă sistemul naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, care asigură înregistrarea operaţiunilor privind ipotecile mobiliare, a operaţiunilor asimilate acestora, a înscrisurilor sub semnătură privată care sunt titluri executorii în condiţiile legii, a altor drepturi prevăzute de lege, precum şi accesul la informaţiile din avizele de înscriere. Registrul include o bază de date unică la nivel naţional.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 927
Legea privind reforma fiscală a fost modificată!
Guvernul României a adoptat în ședința de săptămâna trecută Ordonanța de urgență nr. 98 din 9 noiembrie 2023 pentru modificarea articolului LXIV din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Actul normativ a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 1026 din 10 noiembrie 2023.
După ce prevederile Legii reformei fiscale referitoare la plafoanele aplicabile operațiunilor de încasări și plăți cu numerar au provocat reacții puternice atât în spațiul public, cât și la nivelul societății și, luând în considerare îngrijorarea societății de eliminare a numerarului, precum și cea cu privire la îngreunarea activității zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri, respectiv îngreunarea relației cu furnizorii/clienții, precum și cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele și taxele pentru procesarea plăților electronice, după cum reiese din preambulul noii ordonanțe de urgență, Guvernul a hotărât revenirea la majoritatea plafoanelor existente anterior apariției Legii nr. 296 din 26 octombrie 2023.
- Ana-Maria CTCE
- Economie
- Accesări: 1169
Legea privind reforma fiscală – primele măsuri care intră în vigoare!
Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023.
Actul normativ cuprinde reforma fiscală pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament la final de septembrie și își propune oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echității fiscale.
Legea prevede o serie de măsuri antievaziune și măsuri de optimizare a cheltuielilor bugetare care vor intra în vigoare la date diferite; unele se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării în Monitorul Oficial; o serie de măsuri vor intra în vigoare în 15 zile de la publicare, iar restul, din ianuarie 2024 sau în cursul anului viitor.
- Ana-Maria CTCE
- Economie
- Accesări: 1397
Reforma pensiilor de serviciu
Legea nr. 282 din 19 octombrie 2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, emisă de Parlamentul României, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023. Atenție! Actul normativ își produce efectele începând cu data de 1 ianuarie 2024!
Planul Național de Redresare și Reziliență prevede, printre altele, și reforma pensiilor de serviciu. Aceasta prevede ca judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, să se poată pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 1140
Constituirea Comisiei Naţionale pentru Finanţarea Învăţământului Superior
Ordinul Ministerului Educației nr. 6.270 din 14 septembrie 2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Finanţarea Învăţământului Superior a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 841 din 19 septembrie 2023. Conform art. 1 din ordin, Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior, denumită în continuare CNFIS, este o comisie consultativă de nivel naţional a Ministerului Educaţiei.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 795
Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 – 2024
În ședința de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost adoptată Hotărârea nr. 846 din 14 septembrie 2023 pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 - 2024 și pentru modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 1569/2022 privind aprobarea programului de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023.
Actul normativ a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 837 din 15 septembrie 2023.
Sprijinul financiar acordat prin schema de ajutor de minimis este de maximum 1.000 euro inclusiv/1.000 mp/beneficiar și se acordă pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, după cum urmează:
- Ana-Maria CTCE
- Economie
- Accesări: 1540
Procedura de înregistrare în România, la autoritatea vamală, a operatorilor economici şi a altor persoane
Autoritatea Vamală Română a emis Ordinul nr. 1.760 din 8 august 2023 pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi a altor persoane. Actul a fost publicat în data de 23 august 2023 în Monitorul Oficial al României nr. 763 din 23 august 2023.
Autoritatea vamală atribuie număr EORI următoarelor categorii de persoane:
- operatorilor economici care sunt stabiliţi în România, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (1) din CodCod;
- persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. a) din CodCod, precum şi ale art. 6 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446;
- operatorilor economici care nu sunt stabiliţi pe teritoriul vamal al Uniunii, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (2) din CodCod;
- persoanelor, altele decât operatorii economici, care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. b) din CodCod.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 1211
Redactarea scrisorii de aşteptări
Pe 27 iulie 2023, Guvernul României emite Hotărârea nr. 639 din 27 iulie 2023 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Actul este publicat în Monitorul Oficial nr. 697 din 28 iulie 2023.
Procedura de selecţie în cazul întreprinderilor publice se derulează în mod transparent cu scopul de a asigura profesionalizarea consiliului, potrivit standardelor de guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, astfel cum au fost dezvoltate în Principiile de guvernanţă corporativă ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, denumită în continuare OCDE.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 701
Deciziile în domeniul concurenţei neloiale
În data de 18 mai 2023 a intrat în vigoare Ordinul nr. 456 din 28 aprilie 2023 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind procedura de constatare şi sancţionare a practicilor de concurenţă neloială, act normtiv ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 433 din 18 mai 2023. În conformitate cu prevederile art. 25 alin. (1) lit. ş) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea concurenţei, punerea în aplicare a dispoziţiilor Legii privind combaterea concurenţei neloiale nr. 11/1991, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 11/1991, este încredinţată Consiliului Concurenţei, în calitate de autoritate administrativă autonomă naţională în domeniul concurenţei, care asigură protecţia întreprinderilor împotriva practicilor de concurenţă neloială în limita competenţelor încredinţate prin lege.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 766
Raportarea informaţiilor referitoare la impozitul pe profit
Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis Norma nr. 13 din 21 martie 2023 pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 36/2015 privind Reglementările contabile referitoare la situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfăşoară activitate de distribuţie în asigurări şi/sau reasigurări. Actul se regăsește în Monitorul Oficial nr. 266 din 30 martie 2023.
Norma nr. 36 din 23 decembrie 2015 este, la rândul ei, publicată în Monitorul Oficial nr. 976 din 29 decembrie 2015. Reglementările contabile se aplică companiilor de brokeraj care desfăşoară activitate de distribuţie de contracte de asigurare şi de reasigurare ca intermediar principal pe teritoriul României, în baza unei autorizaţii sau în baza dreptului de stabilire, conform prevederilor legale definite la art. 3 alin. (1) pct. 19 din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări. Companiile de brokeraj, subunităţile fără personalitate juridică, cu sediul în străinătate, care aparţin companiilor de brokeraj persoane juridice cu sediul în România, precum şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin companiilor de brokeraj persoane juridice cu sediul în străinătate au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie în conformitate cu reglementările din anexă, ale dispoziţiilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale altor dispoziţii legale aplicabile.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 936
Înfiinţarea posturilor în afara organigramei în cadrul instituţiilor publice care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 234 din 15 martie 2023 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul de majorare salarială pentru persoanele prevăzute la art. 16 alin. (1) şi (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei în cadrul instituţiilor şi/sau autorităţilor publice care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, publicată în Monitorul Oficial nr. 219 din 16 martie 2023.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 2401
Dispoziții modificate în Ordonanța de urgență privind concediile și indemnizațiile!
Potrivit art. 1 din Ordonanța de urgență nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial nr. 1074 din 29 noiembrie 2005, persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
B. realizează în România veniturile prevăzute la lit. A, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
C. beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 835
Măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan
Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale și al Ministerului Finanțelor nr. 396/2022/883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, încasarea şi plata impozitului, precum şi obligaţiile declarative stabilite în condiţiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 93 din 2 februarie 2023.
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 2112
- Noi prevederi în sfera construcțiilor de locuințe pentru tineri, destinate închirierii
- Normele Băncii Naționale a României suferă modificări!
- Regulamentul privind activitatea de audit public extern a fost publicat în Monitorul Oficial!
- Organizarea Registrului achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%