Noutăţi legislative
Organizarea alegerilor din anul 2025
În ședința din 16 ianuarie 2025, Guvernul a adoptat trei acte normative în vederea organizării și desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și a alegerilor locale parțiale din anul 2025. Astfel, au fost adoptate Hotărârea nr. 4 din 16 ianuarie 2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, Hotărârea nr. 5 din 16 ianuarie 2025 privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în unele circumscripții electorale, ambele publicate în Monitorul Oficial nr. 37 din 16 ianuarie 2025, precum și Ordonanță de urgență nr. 1 din 16 ianuarie 2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, publicată în Monitorul Oficial nr. 44 din 17 ianuarie 2025.
Executivul a stabilit ziua de duminică, 4 mai 2025, ca dată pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, precum și pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale parțiale.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 429
Concursurile de ocupare a posturilor didactice de predare
Ordinul nr. 7.874 din 20 decembrie 2024 aprobă Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate din unitățile de învățământ preuniversitar particular.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 26 din 14 ianuarie 2025 și stabilește că, în cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, organizat de unitățile de învățământ preuniversitar particular, candidații susțin obligatoriu o probă scrisă din didactica specialității în profilul postului didactic/catedrei, potrivit programelor specifice pentru concurs în vigoare, aprobate prin ordin al ministrului educației.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 127
Racordarea la reţeaua electrică de transport a centralelor electrice eoliene offshore
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis Ordinul nr. 92 din 17 decembrie 2024 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la reţeaua electrică de transport a centralelor electrice eoliene offshore, actul fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1296 din 20 decembrie 2024. Prezentul regulament stabileşte etapele şi procedurile necesare pentru racordarea centralelor electrice eoliene offshore la reţeaua electrică de transport al energiei electrice de către dezvoltatorii definiţi conform prevederilor art. 2 lit. k) din Legea nr. 121/2024 privind energia eoliană offshore, denumiţi în continuare utilizatori offshore.
Regulamentul se aplică raporturilor dintre operatorul de transport şi de sistem şi utilizatorul offshore care solicită racordarea la reţeaua electrică de transport a unui loc de producere offshore nou, compus dintr-o centrală electrică eolienă offshore şi, după caz, din sisteme de înaltă tensiune în curent continuu, staţii de conversie, de transformare şi de conexiune, linii electrice, instalaţii de stocare a energiei electrice. De asemenea, se aplică şi în cazul locului de producere offshore racordat la reţeaua de electrică de transport, pentru care utilizatorul offshore solicită actualizarea avizului tehnic de racordare/certificatului de racordare în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din regulament.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 199
Înscrierea în învăţământul obligatoriu cu frecvenţă redusă
Ordinul Ministerului Educației nr. 7.822 din 18 decembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea învăţământului obligatoriu la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 14 din 10 ianuarie 2025. Metodologia reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului obligatoriu la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă. Învăţământul cu frecvenţă redusă implică participarea beneficiarilor primari în spaţiul şcolar doar la o parte dintre activităţile didactice prevăzute în planurile-cadru de învăţământ, altă parte dintre acestea fiind înlocuită cu activităţi de studiu individual, în formele şi contextele stabilite de unitatea de învăţământ.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 219
Noi măsuri adoptate de Guvern!
În ședința din 18 decembrie 2024 Guvernul României a adoptat, printre altele, Ordonanța de urgență nr. 152 din 18 decembrie 2024 privind modificarea şi completarea unor acte normative. Actul normativ a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 1297 din 20 decembrie 2024.
Prin noua ordonanța de urgență se vor prelungi termenele de implementare pentru două măsuri importante: cea care vizează mecanismul de licențiere prevăzut de OUG nr. 84/2023 pentru unele produse din Ucraina, precum și cea privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole şi alimentare, prevăzut de OUG nr. 67/2023.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 599
Organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante ale personalului de cercetare
Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 1.568 din 4 decembrie 2024 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante ale personalului de cercetare, dezvoltare și inovare din organizațiile de cercetare. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1264 din 16 decembrie 2024.
Organizațiile de cercetare organizează concurs pentru ocuparea unui post de cercetare, dezvoltare și inovare numai dacă acesta este vacant. Un post se consideră vacant dacă este prevăzut astfel în statul de funcții întocmit anual sau dacă este vacantat pe parcursul anului.
Potrivit legii, postul se vacantează prin una dintre următoarele modalități:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 386
Normele privind cheltuielile cu organizarea olimpiadelor, concursurilor, a taberelor de profil și a altor activități specifice
Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 1.616 din 12 decembrie 2024 pentru aprobarea Normelor metodologice privind cheltuielile cu organizarea și desfășurarea olimpiadelor, a concursurilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor și a altor activități specifice, precum și cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor, profesorilor care i-au pregătit și unităților de învățământ de proveniență a premianților. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1265 din 16 decembrie 2024.
Olimpiadele școlare sunt definite ca fiind competiții școlare de excelență bazate pe studierea uneia sau a mai multor discipline din sistemul de învățământ, adresându-se elevilor cu aptitudini și performanțe înalte.
Concursurile școlare, extrașcolare și extracurriculare sunt competiții școlare și proiecte de educație extrașcolară, festivaluri, campionate, proiecte sociale, proiecte de voluntariat sau caritabile, spectacole, expoziții, târguri de profil, concerte, turnee.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 363
Bursele de studii și stagii de specializare pentru românii de pretutindeni și pentru cetățenii străini
Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 1.653 din 12 decembrie 2024 privind condițiile de finanțare a burselor de studii și a stagiilor de specializare și de formare profesională/perfecționare acordate românilor de pretutindeni și cetățenilor străini.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1272 din 17 decembrie 2024.
Hotărârea reglementează condițiile de finanțare a burselor de studii și a stagiilor de specializare și de formare profesională/perfecționare acordate românilor de pretutindeni și cetățenilor străini, astfel:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 218
Noi ocupații în COR!
Clasificarea ocupațiilor din România a fost modificată, săptămâna trecută, prin două ordine comune semnate de către ministrul muncii și solidarității sociale și de președintele Institutului Național de Statistică.
Este vorba despre Ordinul nr. 3.162/2.412/2024 privind modificarea și completarea Clasificării ocupațiilor din România - nivel de ocupație (șase caractere), publicat în Monitorul Oficial nr. 1245 din 11 decembrie 2024, respectiv Ordinul nr. 3.241/2.476/2024 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului muncii, familiei și protecției sociale și al președintelui Institutului Național de Statistică nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificării ocupațiilor din România - nivel de ocupație (șase caractere), publicat în Monitorul Oficial nr. 1257 din 13 decembrie 2024.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 641
Organizarea și funcționarea serviciilor de educație timpurie complementare
Miercuri, în Monitorul Oficial nr. 1249 din 11 decembrie 2024, a fost publicată Hotărârea nr. 1.563 din 4 decembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie complementare.
Potrivit actului normativ, în sistemul național de educație funcționează atât servicii standard, cât și servicii complementare pentru educație timpurie, adresate copiilor cu vârste între 3 luni și 6 ani.
Metodologia prevede că serviciile de educație timpurie complementare vizează o serie de aspecte care se constituie în premise ale competențelor-cheie formate, dezvoltate și diversificate pe traseul școlarizării ulterioare:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 269
Modificări privind finanțarea cinematografiei
Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 142 din 4 decembrie 2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1235 din 9 decembrie 2024.
Potrivit Executivului, modificările și completările introduse prin noul act normativ vizează sprijinirea durabilă a industriei cinematografice naționale, reducerea birocrației și crearea unui mediu competitiv echitabil în domeniul cinematografiei, prin corelarea legislației naționale cu cea europeană, respectiv actualizarea normativelor din domeniul cinematografiei la realitățile sectorului cinematografic național și european, pe baza propunerilor și fundamentărilor Centrului Național al Cinematografiei.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 247
Organizarea examenului de promovare pentru obținerea gradului profesional
Guvernul României a aprobat Hotărârea nr. 1.569 din 4 decembrie 2024 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea examenului de promovare pentru obținerea gradului profesional de către personalul de cercetare, dezvoltare și inovare din organizațiile de cercetare. Actul normativ a fost publicat joi, în Monitorul Oficial nr. 1252 din 12 decembrie 2024.
Prin procesul de promovare în grade profesionale de cercetare-dezvoltare se asigură evoluția în carieră a personalului de cercetare, dezvoltare și inovare, denumit în continuare personal CDI, angajat într-o organizație de cercetare, prin dobândirea gradului profesional imediat superior și angajarea pe postul aferent acestuia.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 284
Omologarea traseelor cicloturistice
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a emis Ordinul nr. 4.176 din 19 noiembrie 2024 pentru aprobarea Procedurii de omologare a traseelor cicloturistice, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 1193 din 29 noiembrie 2024. Astfel, în vederea omologării unui traseu/segment de traseu de rang naţional/regional/local, administratorul acestuia depune la Centrul Naţional de Coordonare Velo, denumit în continuare CNCV, înfiinţat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei conform prevederilor art. 4 alin. (9) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu modificările şi completările ulterioare, o solicitare însoţită de documentaţia stabilită.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 254
Salariul minim crește de la 1 ianuarie!
În ședința Guvernului României din 27 noiembrie 2024, s-a aprobat printre altele, Hotărârea nr. 1.506 din 27 noiembrie 2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. nr. 1185 din 28 noiembrie 2024.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.700 de lei lunar la 4.050 de lei lunar, decizie luată de Guvern prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.
Trebuie menționat că majorarea salariului minim cu 9,46% se va aplica începând cu 1 ianuarie 2025.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 436
Internaționalizarea sistemului de învățământ superior
Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 1.524 din 27 noiembrie 2024 pentru aprobarea cadrului strategic privind internaționalizarea sistemului de învățământ superior. Actul normativ a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 1194 din 29 noiembrie 2024.
Potrivit acestuia, cadrul strategic privind internaționalizarea sistemului de învățământ superior reprezintă principalul instrument strategic pentru susținerea internaționalizării acestuia, în vederea creșterii calității educației și cercetării. Cadrul strategic indică prioritățile din domeniu, în acord cu prioritățile naționale, procesele internaționale și tratatele la care România este parte.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 203
Modificări privind Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești
Consiliul Superior al Magistraturii a emis Hotărârea nr. 1.923 din 14 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 3.243/2022. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1176 din 26 noiembrie 2024.
Regulamentul stabilește normele de organizare și funcționare a instanțelor judecătorești, în conformitate cu prevederile legale. În acest sens, reamintim că fiecare instanță judecătorească este condusă de un președinte care exercită atribuțiile manageriale în scopul organizării eficiente a activității acesteia. Ceilalți judecători cu funcții de conducere își îndeplinesc atribuțiile aferente acestor funcții sub autoritatea managerială și coordonarea președintelui instanței, potrivit dispozițiilor date de acesta.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 273
Registrul naţional al finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii
Ordinul Ministerului Culturii nr. 3.413 din 8 noiembrie 2024 pentru aprobarea Normelor metodologice privind Registrul naţional al finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii se regăsește în Monitorul Oficial al României nr. 1154 din 19 noiembrie 2024. Normele metodologice stabilesc cadrul de utilizare, funcţionare şi înregistrare în Registrul naţional al finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii, denumit în continuare Registrul, aşa cum apare definit în Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 245/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 246
Măsuri de securitate în timpul zborului pentru pasagerii potenţial perturbatori
În data de 21 martie 2025 va intra în vigoare Hotărârea nr. 1.429 din 14 noiembrie 2024 pentru aprobarea Programului naţional de securitate a aviaţiei civile, act emis de către Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial nr. 1162 din 21 noiembrie 2024. Așa cum dispune la art. 1, Programul Naţional de Securitate a Aviaţiei Civile, denumit în continuare PNSA, se aplică:
- aeroporturilor sau părţilor de aeroporturi situate pe teritoriul României şi care nu sunt folosite exclusiv în scopuri militare;
- operatorilor economici, inclusiv transportatorilor aerieni, care furnizează servicii în aeroporturile menţionate la lit. a), precum şi transportatorilor aerieni români care utilizează aeronave închiriate cu echipaj şi operate în baza certificatului de operator aerian al transportatorului care a dat cu chirie aeronava (închiriere în sistem wet lease);
- entităţilor care aplică standardele de securitate a aviaţiei civile, care funcţionează în spaţiile situate în interiorul sau în exteriorul zonelor aparţinând aeroporturilor şi furnizează bunuri şi/sau servicii aeroporturilor menţionate la lit. a) sau prin intermediul acestora;
- instituţiilor şi autorităţilor publice cu responsabilităţi în domeniul securităţii aviaţiei civile;
- aerodromurilor pe care se desfăşoară operaţiuni de aviaţie civilă, altele decât cele de transport aerian comercial;
- operatorilor aerieni care desfăşoară operaţiuni de aviaţie civilă, altele decât cele de transport aerian comercial;
- furnizorilor de servicii navigaţie.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 274
Noi reglementări privind stabilirea salariului minim
Parlamentul României a adoptat Legea nr. 283 din 13 noiembrie 2024 privind modificarea și completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate.
Actul normativ transpune Directiva (UE) 2022/2.041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 275 din 25 octombrie 2022.
Directiva urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai, inclusiv prin salarii minime adecvate și un cadru eficient de negociere colectivă care să sprijine evoluția salariilor.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 626
Măsuri pentru reducerea birocrației și simplificarea unor proceduri administrative
Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi măsuri specifice pentru digitalizare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Actul normativ a fost publicat în monitorul Oficial nr. 1125 din 11 noiembrie 2024 și aduce o serie de modificări pentru reducerea birocrației și simplificarea procedurilor administrative în cazul contribuabililor persoane fizice care obțin venituri extrasalariale.
Prin noul act normativ se reglementează formularul inteligent (e-DU) - Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletată cu informațiile deținute de ANAF privind veniturile înregistrate/disponibile în baza de date a instituției. Măsura are în vedere determinarea automată a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS/CASS, precum și a CAS și CASS datorate de persoanele fizice, în scopul unei mai bune colectări a acestora prin reducerea/eliminarea erorilor de calcul și declarare.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 397
Monitorizarea datelor statistice în domeniul combaterii violenței domestice
Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, ministrul afacerilor interne și ministrul sănătății au emis Ordinul nr. 1.040/21/5.505/2024 pentru aprobarea Procedurii comune de lucru la nivel interinstituțional privind colectarea, raportarea și monitorizarea datelor statistice în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. nr. 1137 din 14 noiembrie 2024 și reglementează principiile și procedura comună de lucru la nivel interinstituțional privind colectarea, raportarea și monitorizarea datelor statistice în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 332
Sprijinirea producătorilor agricoli în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate
Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.499 din 6 noiembrie 2024 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate se regăsește în Monitorul Oficial al României nr. 1114 din 7 noimebrie 2024. Ghidul de finanţare constituie un suport informativ având rolul de a furniza informaţii esenţiale cu privire la derularea Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.
Scopul programului constă în sprijinirea producătorilor agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare, în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente noi, mai puţin poluante. Obiectul programului îl constituie acordarea unui sprijin financiar nerambursabil producătorilor agricoli, persoane fizice, în conformitate cu schema de ajutor de stat „Sprijin în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate“, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.265/2024, în vederea îmbunătăţirii nivelului global de performanţă şi sustenabilitate a exploataţiei agricole, în special prin reducerea costurilor de producţie sau prin îmbunătăţirea şi reorientarea producţiei. În cadrul programului, Administraţia Fondului pentru Mediu are calitatea de furnizor al ajutorului de stat, precum şi de administrator al schemei de ajutor de stat.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 395