Noutăţi legislative
Legislația muncii a fost modificată!
Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență Legea dialogului social și Codul muncii, pentru a armoniza cadrul legislativ și pentru a încuraja negocierile colective la nivel de sector de activitate. Este vorba de OUG nr. 42 din 24 mai 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 459 din 25 mai 2023.
Decizia a fost luată pentru a putea fi duse la îndeplinire Recomandările primite din partea Comisiei Europene în perioada 2016-2022, cele ale Organizației Internaționale a Muncii din 2015, 2018, 2022 și dispozițiile prevăzute prin Programul Național de Redresare și Reziliență și pentru a elimina orice alte lacune legislative care pot genera efecte negative la nivel economic pe piața muncii.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 208
Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate on-line!
Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate on-line, fără deplasarea la sediile serviciilor publice comunitare, potrivit unui act normativ adoptat de Executiv în ședința de miercuri, 24 mai 2023.
Este vorba despre Ordonanța de urgență nr. 38 din 24 mai 2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România, publicată în Monitorul Oficial nr. 457 din 25 mai 2023.
Actul normativ aprobat creează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 270
Sprijinirea culturii de film și producției de film în România
Guvernul României a adoptat în ședința de miercurea trecută Ordonanța de urgență nr. 39 din 24 mai 2023 privind înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, precum și pentru stabilirea unor măsuri instituționale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film și producției de film în România, publicată în Monitorul Oficial nr. 457 din 25 mai 2023.
Măsurile instituționale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film și producției de film în România adoptate prin acest act normativ se referă, în principal, la următoarele:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 117
Ghidul carierei cadrelor militare în activitate
Hotărârea nr. 505 din 24 mai 2023, publicată vineri în Monitorul Oficial nr. 463 din 26 mai 2023, aprobă Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordinate.
Trebuie menționat însă că, prevederile ghidului se aplică la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Până atunci, se vor aplica în continuare prevederile Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare.
Actul normativ stabilește regulile privind organizarea și dezvoltarea carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate, denumite în continuare cadre militare.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 92
Procedura de soluţionare a contestaţiilor la certificatul de încadrare în grad de handicap
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a emis Ordinul nr. 1.066 din 9 mai 2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, publicat în Monitorul Oficial nr. 432 din 18 mai 2023. Potrivit art. 1 din regulament, Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumită în continuare Comisia superioară, este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile art. 90^1 şi 90^2 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, denumită în continuare Autoritate. Comisia superioară are activitate decizională în soluţionarea contestaţiilor la certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap, emise potrivit dispoziţiilor art. 87 alin. (4) din lege, şi desfăşoară activităţi de coordonare metodologică şi de monitorizare a activităţii de evaluare şi încadrare în grad şi tip de handicap.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 110
Primele pentru asigurarea obligatorie a locuinței se vor majora din noiembrie
Legislația privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor a fost modificată. Președintele României a promulgat, recent, actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 260 din 4 noiembrie 2008. Cu toate acestea, subliniem faptul că, deși Legea nr. 115 din 10 mai 2023 a fost deja publicată joi, în Monitorul Oficial nr. 403 din 11 mai 2023, ea va intra în vigoare la 6 luni de la publicare, mai exact în data de 11 noiembrie 2023.
Printre altele, noul act normativ are ca obiect de reglementare:
- posibilitatea încheierii contractului PAD în cadrul aceluiași contract cu alte asigurări facultative emise de alți asigurători în sistem de coasigurare;
- clarificarea obligativității încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinația de locuințe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop:
- modificarea unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcțiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistență;
- stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 185
Încasarea alocației copilului în caz de violență domestică
Președintele României a promulgat Legea privind completarea art. 38 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, precum și pentru modificarea art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.
Publicată în Monitorul Oficial nr. nr. 402 din 10 mai 2023, Legea nr. 114 din 9 mai 2023 a intrat în vigoare sâmbătă, 13 mai 2023.
Prin aceasta se instituie posibilitatea încasării alocației de stat pentru copii de către părintele căruia i s-a încredințat minorul spre creștere și educare, în situația emiterii de către instanța de judecată a unui ordin de protecție în caz de violență domestică.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 120
Modificări privind activitatea psihologilor din România
Activitatea psihologilor din România a suferit recent numeroase modificări și completări. Astfel, miercuri, în Monitorul Oficial nr. 400 din 10 mai 2023 a fost publicată Hotărârea nr. 1 din 8 aprilie 2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare internă al Colegiului Psihologilor din România, aprobat prin Hotărârea Convenției naționale a Colegiului Psihologilor din România nr. 4/2018.
Joi, în Monitorul Oficial nr. 405 din 11 mai 2023, au fost publicate Hotărârea nr. 2 din 8 aprilie 2023 pentru aprobarea Normelor privind regimul incompatibilităților și conflictului de interese aplicabile membrilor forurilor de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, Hotărârea nr. 3 din 8 aprilie 2023 pentru modificarea și completarea Codului de procedură disciplinară, aprobat prin Hotărârea Convenției naționale a Colegiului Psihologilor din România nr. 2/2018 și Hotărârea nr. 4 din 8 aprilie 2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii Convenției naționale a Colegiului Psihologilor din România nr. 1/2018 pentru aprobarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 131
Accesul la platforma sistemului integrat de cadastru şi carte funciară
Pe data de 4 mai 2023 intră în vigoare Ordinul nr. 950 din 25 aprilie 2023 privind aprobarea condiţiilor de acces la platforma, seturile de date şi serviciile online ale sistemului integrat de cadastru şi carte funciară, emis de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, și publicat în Monitorul Oficial nr. 382 din 4 mai 2023.
În aplicarea dispoziţiilor art. 3 alin. (6), (6^1), (6^3) şi (7) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, denumită în continuare ANCPI, asigură autorităţilor publice centrale şi locale, autorităţilor administrative autonome, instituţiilor publice, instanţelor judecătoreşti, notarilor publici, experţilor judiciari, persoanelor autorizate să realizeze lucrări de cadastru, geodezie, cartografie şi fotogrammetrie, avocaţilor, practicienilor în insolvenţă şi executorilor judecătoreşti acces gratuit, direct, permanent, personal sau prin reprezentant, la platforma, seturile de date şi serviciile online ale sistemului integrat de cadastru şi carte funciară, în scopul îndeplinirii obligaţiilor ce le revin.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 201
Organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar – noi modificări
Cadrul normativ privind organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice a fost revizuit recent, în acord cu prevederile cuprinse în Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu cele din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, printr-un act normativ oficializat săptămâna trecută.
Este vorba despre Hotărârea nr. 372 din 26 aprilie 2023 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, publicată joi, în Monitorul Oficial nr. 358 din 27 aprilie 2023.
Prin modificările introduse se stabilesc reguli clare privind atribuțiile comisiei de concurs și de contestații.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 231
Noul ghid de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice
Ministrul mediului, apelor și pădurilor a adoptat un nou act normativ pentru finanțarea Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.
Obiectul programului îl reprezintă finanțarea achiziționării și instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, în vederea producerii energiei electrice și utilizării acesteia de către consumatorii racordați la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice.
Ordinul nr. 1.063 din 26 aprilie 2023 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 364 din 28 aprilie 2023. Începând cu data intrării în vigoare a noului ordin s-a abrogat cadrul legal dat de Ordinul nr. 1.287 din 5 decembrie 2018.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 267
Acordarea de sprijin şi asistență umanitară cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite
În ședința de miercuri, 26 aprilie 2023, Executivul României a adoptat Hotărârea nr. 368 din 26 aprilie 2023 privind stabilirea cuantumului, condițiilor şi a mecanismului de acordare a sumelor forfetare potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Actul normativ a fost publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial nr. 354 din 26 aprilie 2023 și modifică legislația privind acordarea de sprijin şi asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Astfel, sunt prevăzute cuantumurile sumelor forfetare, precum și condițiile și noul mecanism de acordare a acestora care se vor aplica începând cu data de 1 mai 2023, potrivit art. 1 alin. (10) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15 din 27 februarie 2022.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 197
Asigurarea de noi condiții de accesibilitate pentru persoanele cu handicap
Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial nr. 1 din 3 ianuarie 2008 a fost recent modificată de Legea nr. 96 din 12 aprilie 2023, act normativ ce se regăsește în Monitorul Oficial nr. 322 din 18 aprilie 2023, dar care își produce efectele îmcepând cu 18 mai 2023.
Legea nr. 448/2006 reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora. Persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 225
Prețul polițelor RCA a fost plafonat!
Printr-o hotărâre adoptată săptămâna trecută, Executivul României a stabilit plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie.
Hotărârea nr. 298 din 5 aprilie 2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi de tramvaie a fost deja publicată în Monitorul Oficial nr. 290 din 6 aprilie 2023.
Legat de intrarea în vigoare, subliniem însă că, potrivit actului normativ adoptat, hotărârea intră în vigoare la 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, astfel încât, Hotărârea nr. 298 din 5 aprilie 2023 se aplică începând de marți, 11 aprilie 2023.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 283
Noi reguli pentru Programul Rabla Local
După modificarea regulilor privind programele Rabla Clasic și Rabla Plus (despre care am scris AICI) a venit rândul și programului Rabla Local. Printr-un ordin oficializat săptămâna trecută, s-au modificat regulile Programului privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut sub denumirea de Rabla Local.
Ordinul nr. 864 din 30 martie 2023 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate a fost publicat marți, în Monitorul Oficial nr. 279 din 4 aprilie 2023.
Printr-un comunicat din 6 aprilie, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat deschiderea sesiunii de finanțare a Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, începând cu data de 21 aprilie 2023.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 1078
Statutul lucrătorului cultural profesionist a fost oficializat!
În ședința de Guvern de săptămâna trecută, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 21 din 5 aprilie 2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 297 din 7 aprilie 2023.
Statutul de lucrător cultural profesionist oferă protecție socială și fiscală angajaților din industriile culturale și creative. Prin actul normativ adoptat, se reglementează regimul juridic și fiscal aplicabil lucrătorilor culturali profesioniști, măsurile de susținere și dezvoltare a carierei lor profesionale și formele de organizare colectivă a acestora.
Lucrătorul cultural profesionist este definit ca fiind autorul sau artistul interpret și executant, și/sau persoana fizică ce desfășoară o activitate culturală de suport sau auxiliară, care s-au înregistrat, ca atare, în scop fiscal, pentru o durată de trei ani.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 330
Tichete de masă/ tichete de creșă/ tichete culturale – valorile stabilite pentru anul 2023
Legea nr. 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicată în Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018, reglementează modul de acordare, în beneficiul angajaţilor, a biletelor de valoare. Regimul fiscal al biletelor de valoare este prevăzut în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. În sensul actului normativ, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creşă, tichete culturale şi vouchere de vacanţă.
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea nr. 1.045 din 28 decembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial, nr. 24 din 9 ianuarie 2019 prevăd ca biletele de valoare să poată fi utilizate doar în scopul prevăzut de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, şi doar la operatorii economici care acceptă biletele de valoare, denumiţi în continuare unităţi afiliate, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor cu unităţile emitente.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 322
Statutul elevului a fost modificat!
Statutul elevului a fost modificat printr-un act normativ oficializat săptămâna trecută. Este vorba despre Ordinul nr. 3.797 din 8 martie 2023 pentru modificarea și completarea Statutului elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4.742/2016, publicat miercuri, în Monitorul Oficial nr. 234 din 22 martie 2023.
Principalele modificări și completări se referă la punerea în acord a formulărilor din statut cu structura anului școlar pe module (spre deosebire de vechea structură a anului școlar pe semestre).
Calitatea de elev se dobândește odată cu înscrierea în învățământul primar și se păstrează pe tot parcursul școlarității, până la încheierea studiilor din învățământul secundar superior liceal, profesional, respectiv terțiar nonuniversitar, conform legii.
Tot cu titlu de noutate, se introduce și posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 474
Structura anului şcolar 2023-2024 a fost publicată în Monitorul Oficial!
Legea educației naționale nr. 1 din 5 ianuarie 2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2011, asigură cadrul pentru exercitarea sub autoritatea statului român a dreptului fundamental la învăţătură pe tot parcursul vieţii. Legea reglementează structura, funcţiile, organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de învăţământ de stat, particular şi confesional.
Având în vedere prevederile art. 94 alin. (2) lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, care dispune ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să stabilească structura anului şcolar, ministrul educației emite Ordinul nr. 3.800 din 9 martie 2023 privind structura anului şcolar 2023-2024. Actul normativ este publicat în Monitorul Oficial nr. 213 din 15 martie 2023, intrând în vigoare la aceeași dată.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 472
Evaluarea în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor
Ordinul nr. 3.750 din 28 februarie 2023, publicat miercuri în Monitorul Oficial nr. 195 din 8 martie 2023, aprobă Metodologia-cadru de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor.
Actul normativ reglementează modalitatea de desfășurare a activității de evaluare a performanțelor școlare și a competențelor elevilor prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), precum și prelucrarea datelor cu caracter personal ale participanților la acest tip de activități.
Ministerul Educației va dezvolta o platformă educațională dedicată procesului de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor. Aceasta va respecta măsurile de securitate și de protecție a sănătății elevilor, potrivit metodologiei.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 312
Acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare
Prin Ordinul nr. 3.790 din 6 martie 2023, publicat vineri în Monitorul Oficial nr. 200 din 10 martie 2023, s-a aprobat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului național de acordare a burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare.
Selecția persoanelor care vor beneficia de burse pentru stagiile prevăzute la mai sus se face prin concurs organizat la nivel național de Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, conform calendarului anual aprobat prin decizie a conducătorului Agenției de Credite și Burse de Studii.
Concursul național constă în depunerea și evaluarea candidaturilor pe baza baremelor elaborate pe categorii de candidați și aprobate prin decizie a conducătorului Agenției de Credite și Burse de Studii.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 294
Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase”
În contextul amplificării cutremurelor de mare amplitudine la nivel mondial, cu importante pagube materiale și pierderi de vieți omenești, precum și al activării unor zone din România, cu magnitudini neașteptate ce pot avea consecințe considerabile, a fost adoptată Ordonanța de urgență nr. 7 din 1 martie 2023 pentru aprobarea Programului național de investiții „Școli sigure și sănătoase”.
Actul normativ a fost deja oficializat și publicat luni, în Monitorul Oficial nr. 189 din 6 martie 2023.
Programul se derulează în perioada 2023 – 2025 și are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile unităților de învățământ preuniversitar de stat care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 325
- Majorări salariale pentru angajații MAI ce prestează muncă suplimentară
- Înscrierea în clasa a IX-a a elevilor care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare
- 13 noi profesii introduse în COR!
- Beneficii noi de la furnizorii de telefonie și internet pentru persoanele cu dizabilități