Evenimente
Înfiinţarea unor noi unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică
Procedura privind procesul de înfiinţare a unor noi unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6.666 din 18 septembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 974 din 27 septembrie 2024, reglementează procesul de înfiinţare a unor noi unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu excepţia unităţilor de învăţământ noi rezultate în urma operaţiunilor de reorganizare, conform prevederilor legale.
Unităţile de învăţământ preuniversitar se supun etapelor de autorizare de funcţionare provizorie, respectiv de acreditare. Autorizaţia de funcţionare provizorie/Acreditarea se acordă prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), cu respectarea prevederilor art. 16 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 134
Măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare din anul 2024
În ședința din data de 21 august, 2024, Guvernul României a aprobat, printre altele, trei acte normative pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024. Acestea sunt: Hotărârea nr. 1.034 din 21 august 2024 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, Hotărârea nr. 1.035 din 21 august 2024 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și Hotărârea nr. 1.036 din 21 august 2024 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024. Toate cele trei acte normative, vor intra în vigoare la data de 2 septembrie 2024.
Prima hotărâre stabilește datele la care trebuie realizate acțiunile prevăzute de legislația aplicabilă alegerilor parlamentare ce vor avea loc în data de 1 decembrie 2024 și are drept scop asigurarea în cât mai bune condiții a dreptului la vot al cetățenilor, atât din țară, cât și din afara granițelor.
- Ana-Maria CTCE
- Evenimente
- Accesări: 470
Calendarul sesiunii speciale a examenului de bacalaureat – 2024
În Monitorul Oficial nr. 292 din 3 aprilie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 4.096 din 1 aprilie 2024 privind aprobarea calendarului sesiunii speciale a examenului de bacalaureat – 2024 pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat 2024 – sesiunea iunie – iulie și/sau pentru absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.
Potrivit noului act normativ, Comisia județeană de bacalaureat a Inspectoratului Școlar Județean Prahova nominalizează unitățile de învățământ - centru de examen și centru zonal de evaluare pentru sesiunea specială a examenului de bacalaureat - 2024.
Mai mult, se prevede că lista nominală a absolvenților participanți la această sesiune, avizată de directorul general al Direcției generale învățământ preuniversitar, este aprobată de președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat - 2024.
- Ana-Maria CTCE
- Evenimente
- Accesări: 501
Admiterea în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 3.693 din 1 februarie 2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 111 din 7 februarie 2024.
Prevederile din metodologia-cadru referitoare la organizarea admiterii se aplică în mod similar și pentru învățământul superior dual.
Potrivit noii metodologii-cadru, instituțiile de învățământ superior aduc la cunoștința candidaților, cu cel puțin 6 luni înainte de susținerea concursului de admitere, prin afișare la sediul instituțiilor și pe pagina web proprie, informații privind:
- Ana-Maria CTCE
- Evenimente
- Accesări: 709
Concursul pentru ocuparea funcţiilor didactice şi de cercetare vacante din instituţiile de învăţământ superior
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 1.339 din 29 decembrie 2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior, act publicat în Monitorul Oficial al României nr. 3 din 3 ianuarie 2024.
Conform art. 1 din metodologia-cadru, ocuparea unui post didactic sau de cercetare vacant în instituţiile de învăţământ superior, denumite în continuare IIS, se realizează prin concurs public. Angajarea pe perioadă nedeterminată, pe orice funcţie didactică sau de cercetare, este posibilă numai pentru candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj în urma concursului public organizat de instituţia de învăţământ superior. La concursul pentru un post didactic sau de cercetare pot participa cetăţeni români ori străini, fără nicio discriminare, în condiţiile legii.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 496
Gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de cutremur
Ordinul comun emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și de Ministerul Afacerilor Interne nr. 2.061/170/2023 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de cutremur a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1038 din 15 noiembrie 2023.
Scopul prezentului regulament îl constituie crearea cadrului normativ de gestionare a situaţiilor de urgenţă generată de cutremure de către structurile implicate în acest proces, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, cu modificările şi completările ulterioare. Gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de cutremure reprezintă o activitate de interes naţional, prin dimensiunea efectelor negative asupra elementelor expuse la risc şi a consecinţelor economice, sociale şi psihologice, şi de mediu.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 618
Procedura electronică de lucru pentru emiterea avizului consultativ
Ordinul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nr. 545 din 12 octombrie 2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici şi mijlocii a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 990 din 31 octombrie 2023. Prin urmare, Grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, denumit în continuare GEIEAN, se înfiinţează şi funcţionează ca organism consultativ, fără personalitate juridică, sub coordonarea autorităţii administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 738
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului de Film şi Investiţii Culturale
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, aprobat prin Ordinul nr. 3.407 din 22 septembrie 2023 și emis de către Ministerul Culturii, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902 din 6 octombrie 2023.
Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, denumit în continuare Oficiul, este instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, care desfăşoară activităţi de promovare a valorilor cultural-artistice şi a resurselor culturale ale României şi de atragere a investiţiilor în domeniul cultural. Oficiul îndeplineşte atât funcţia de instituţie de cultură, care desfăşoară activităţi cultural-artistice şi oferă servicii în domeniul culturii, cât şi de administrator de programe de finanţare şi proiecte din sfera filmului şi culturii. El este furnizorul schemei de ajutor de stat pentru producţia de opere audiovizuale pe teritoriul României, reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, cu modificările şi completările ulterioare, şi subvenţionată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 742
Concursul național de proiecte de tineret și studenți
În Monitorul Oficial nr. 738 și 738 bis din 11 august 2023 s-a publicat Ordinul nr. 20.645 din 3 august 2023 privind aprobarea Metodologiei pentru Concursul național de proiecte de tineret și studenți.
Metodologia reglementează procedura privind atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă din fondurile publice destinate activității de tineret și se aplică Concursului național de proiecte de tineret și studenți, organizat la nivel național de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, denumit în continuare MFTES.
Potrivit actului normativ, fondurile publice pentru finanțarea proiectelor în cadrul Concursului național de proiecte de tineret și studenți se alocă din bugetul Programului de politici și activități de tineret și studenți.
- Ana-Maria CTCE
- Evenimente
- Accesări: 693
Selecţia reprezentanţilor mediului privat în cadrul Comitetului Naţional pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare
În Monitorul Oficial nr. 556 din 21 iunie 2023 a fost publicat Ordinul nr. 20.672 din 6 iunie 2023 privind aprobarea Procedurii de selecţie a reprezentanţilor mediului privat, cu experienţă relevantă în sectorul de cercetare, dezvoltare şi inovare, în cadrul Comitetului Naţional pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare. Actul este emis de Miniterul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Procedura de selecţie se desfăşoară în temeiul prevederilor art. 40^1 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea desemnării, prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, a celor trei reprezentanţi ai mediului privat, cu statut de observator, fără drept de vot, în cadrul Comitetului Naţional pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare (CNSTI). Anunţul privind declanşarea procedurii de selecţie, ce cuprinde informaţii referitoare la calendarul procedurii, condiţiile generale şi specifice de selecţie, precum şi conţinutul dosarului de candidatură, se publică pe pagina de internet a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării - www.mcid.gov.ro.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 574
Examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor
Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 1.945 din 9 iunie 2023 privind aprobarea condiţiilor de autorizare a unităţilor sanitare, publice sau private, pentru examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor supuse autorizării şi a listei afecţiunilor medicale incompatibile cu calitatea persoanelor de a procura, deţine sau, după caz, de a purta ori folosi arme letale sau neletale supuse autorizării, act ce se regăsește în Monitorul Oficial nr. 546 din 19 iunie 2023.
Conform art. 1 din condițiile aprobate prin Ordinul nr. 1.945/2023, unităţile sanitare, publice sau private, pot solicita autorizarea pentru examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor supuse autorizării în una sau mai multe dintre următoarele specialităţi: medicină internă, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, otorinolaringologie, ortopedie-traumatologie.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 706
Programul "Gala Cercetării Româneşti"
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 526 din 26 mai 2023 privind aprobarea programului "Gala Cercetării Româneşti", act publicat în Monitorul Oficial nr. 479 din 30 mai 2023. Astfel, se aprobă programul „Gala Cercetării Româneşti“, pentru premierea unor realizări deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, denumit în continuare Gala. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, denumit în continuare MCID, organizează anual Gala, la data şi locul stabilite prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării. Finanţarea Galei se asigură din bugetul MCID, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul acestuia.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 563
Observatorul naţional al copilului
Legea nr. 156 din 30 mai 2023 privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 484 din 31 mai 2023 și intră în vigoare începând cu 3 iunie 2023. Legea reglementează cadrul legal privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 2126
Locuri gratuite în tabere studenţeşti!
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șansă a emis Ordinul nr. 20.349 din 4 mai 2023 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea taberelor studenţeşti. Actul legislativ se regăsește în Monitorul Oficial nr. 407 din 12 mai 2023, producându-și efectele din aceeași zi.
Potrivit art. 2 din metodologie, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse denumit în continuare MFTES, prin Casele de Cultură ale Studenţilor şi Complexul Cultural Sportiv Studenţesc "Tei", denumite în continuare CCS/CCSS Tei, în perioada vacanţelor studenţeşti, organizează tabere care se desfăşoară la munte, la mare şi în Delta Dunării, unde accesul se poate realiza cu mijloace de transport în comun. Taberele studenţeşti sunt organizate în cel puţin 8 (opt) serii pe parcursul vacanţelor de vară, respectiv cel puţin 2 (două) serii pe parcursul vacanţelor de iarnă. Fiecare serie cuprinde 5 nopţi de cazare, respectiv 6 zile.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 678
Procedura de selecție a membrilor Comisiei de audiere din Cadrul Agenției Naționale Anti-doping
Ordinul nr. 70 din 24 aprilie 2023 privind aprobarea Procedurii de selecţie a membrilor Comisiei de audiere, emis de Agenția Națională Anti-doping, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 372 din 2 mai 2023. Acesta reglementează procedura de selecţie a candidaţilor care vor fi numiţi membri ai Comisiei de audiere în temeiul art. 66 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport.
Legea nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport se regăsește publicată în Monitorul Oficial nr. 1229 din 27 decembrie 2021 și reglementează prevenirea şi combaterea dopajului în sport. Astfel, conform reglementărilor Convenţiei împotriva dopajului, adoptată, în cadrul Consiliului Europei, la Strasbourg la 16 noiembrie 1989, ratificată prin Legea nr. 171/1998, ale Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport, adoptată în cadrul Conferinţei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, la Paris la 19 octombrie 2005, acceptată prin Legea nr. 367/2006, şi ale Codului Mondial AntiDoping, denumit în continuare Cod, elaborat de Agenţia Mondială Anti-Doping, denumită în continuare WADA, se interzice dopajul în sport din raţiuni de natură etică şi medicală.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 618
Programul național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului
În Monitorul Oficial nr. 1012 din 18 octombrie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 1.705 din 17 octombrie 2022 privind aprobarea procedurii de implementare a Programului național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului.
Obiectivul general al schemei de minimis îl constituie stimularea dezvoltării meșteșugurilor și a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meșteșugari și artizani, care își desfășoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociațiilor ori al altor organizații, în special în localitățile rurale, dar și în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operații executate manual în practicarea lor și relansarea serviciilor și a produselor realizate de aceștia, în special a celor cu specific tradițional, inclusiv obiecte de artă populară și artizanat, promovarea acestor produse și servicii pe piețele naționale și internaționale.
- Ana-Maria CTCE
- Evenimente
- Accesări: 938
Rezidențiat – sesiunea 20 noiembrie 2022
Miercuri, în Monitorul Oficial nr. 989 din 12 octombrie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 2.905/6.074/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 20 noiembrie 2022.
Concursul se desfășoară în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
La fel ca în anul precedent, concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
- Ana-Maria CTCE
- Evenimente
- Accesări: 802
Avizarea organizațiilor de management al destinației în domeniul turismului
Ordinul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului nr. 1.293 din 8 august 2022 pentru aprobarea Procedurii de avizare a organizaţiilor de management al destinaţiei a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 818 din 19 august 2022.
Organizaţia de management al destinaţiei, denumită în continuare OMD, se constituie ca asociaţie, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, cu personalitate juridică, de drept privat, în baza avizului emis de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului. Asocierea în scopul înfiinţării organizaţiilor de management al destinaţiei, cu obligaţia de a-şi asigura o reprezentativitate conform art. 2^4 alin. (1), (2), (3) şi (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, se hotărăşte pentru unitatea administrativ-teritorială de către consiliile locale, consiliile judeţene şi, respectiv, Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 1704
Certificatul de gas free la navele maritime şi la navele de navigaţie interioară
Ordinul nr. 1.347 din 29 iulie 2022 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport şi terminalele de operare a mărfurilor periculoase şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work în apele naţionale navigabile şi în porturile româneşti, emis de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 785 din 8 august 2022.
Instrucţiunile se aplică de către Autoritatea Navală Română, autoritate centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în domeniul siguranţei navigaţiei şi al securităţii navelor, pentru inspecţiile de siguranţă efectuate la navele maritime şi de navigaţie interioară şi la terminalele de operare a produselor petroliere, produselor chimice lichide şi gazelor lichefiate, denumită în continuare ANR.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 1593
Consultarea publică privind Proiectele de legi ale educației - „România Educată” continuă!
Proiectul Legii învățământului preuniversitar si Proiectul Legii învățământului superior se află într-un proces dinamic de dezbatere publică, analizându-se periodic propunerile formulate de cei interesați de reforma învățământului din România, în conformitate cu Raportul „România Educată”.
Propunerile referitoare la cele două proiecte de legi pot fi transmise pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., în intervalul 13 iulie - 24 august 2022.
Printr-un comunicat de presă recent, Ministerul Educației a anunțat câteva dintre modificările importante privind învățământul preuniversitar:
- Ana-Maria CTCE
- Evenimente
- Accesări: 700
Constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale
Legea nr. 186 din 25 iunie 2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industrial a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 421 din 11 iulie 2013. Actul normativ reglementează regimul juridic de constituire, organizare şi funcţionare a parcurilor industriale, inclusiv a celor existente. Astfel, scopul prezentei legi îl constituie:
- stimularea investiţiilor directe, autohtone şi străine, în industrie, servicii, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică şi inovare;
- dezvoltarea regională;
- dezvoltarea întreprinderilor mari, mijlocii şi mici;
- crearea de noi locuri de muncă.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 1496
Sancțiuni ce vizează deontologia parlamentară - introduse de legiutor în Regulamentul Senatului!
Senatul emite, pe data de 2 mai 2022, Hotărârea nr. 50/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Senatului, act publicat în Monitorul Oficial nr. 434 din 4 mai 2022.
Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat. Senatul este ales pentru un mandat de 4 ani care se prelungeşte, de drept, numai în condiţiile excepţionale prevăzute de Constituţie. Senatul se organizează şi funcţionează potrivit dispoziţiilor Constituţiei, ale Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Regulamentului Senatului.
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 963
Pagina 1 din 2