Sănătate
Măsuri pentru prevenirea situaţiilor de violenţă domestică
Ordinul comun al Ministerului Familiei. Tineretului și Egalității de Șanse și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 20.266/50/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind măsurile de prevenire a violenţei domestice a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 332 din 20 aprilie 2023. Astfel, Metodologia reglementează o serie de măsuri în vederea prevenirii violenţei domestice, în scopul diminuării acestui fenomen şi al creşterii gradului de conştientizare a efectelor acestuia atât de către agresor şi de către victimă, cât şi de către autorităţi publice şi opinia publică. Obiectivele metodologiei vizează:
- utilizarea unei abordări unitare pentru prevenirea violenţei domestice, înainte ca aceasta să apară;
- reducerea inechităţilor bazate pe discriminarea pe criteriul de sex;
- reducerea comportamentului antisocial al agresorilor;
- reducerea costurilor şi consecinţelor economice şi sociale directe şi indirecte asociate cu violenţa domestică.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 222
Asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență
Ordinul nr. 774 din 17 martie 2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 234 din 22 martie 2023, aprobă normele metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență.
Asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie, se realizează prin intermediul centrelor de permanență.
Centrele de permanență fixe sunt unități sanitare cu sediul stabil, fără personalitate juridică, cu activitate desfășurată în regim de gardă, la sediul acestora, precum și în zonele arondate centrului, în cazul în care centrul dispune de autospeciale pentru efectuarea consultațiilor la domiciliul pacientului.
Centrele de permanență se organizează în zone izolate sau greu accesibile ori în localități din mediul urban sau rural în care sunt îndeplinite criteriile de înființare prevăzute de prezentele norme.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 399
Accesul la datele medicale ale pacientului după decesul său
Potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46 din 21 ianuarie 2003, publicate în Monitorul Oficial nr. 51 din 29 ianuarie 2023, pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale. Totodată, pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umană, fără nici o discriminare.
Referitor la dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. În cazul în care informaţiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditaţi, implicaţi în tratamentul pacientului, acordarea consimţământului nu mai este obligatorie.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 364
Procesul de acordare/decontare de carburant necesar asistenților maternali ce au grijă un copil cu handicap grav/accentuat
Ordinul emis de Autoritatea Neațională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități nr. 160 din 20 februarie 2023 privind aprobarea Metodologiei pentru acordarea şi decontarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, pentru aplicarea art. 24 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 156 din 23 februarie 2023.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 2984
Organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante/temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist şi chimist
Metodologia privind organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist şi chimist din unităţile sanitare publice sau din direcţiile de sănătate publică, a funcţiilor de şef de secţie, şef de laborator şi şef de compartiment din unităţile sanitare publice fără paturi sau din direcţiile de sănătate publică, respectiv a funcţiei de farmacist-şef în unităţile sanitare publice cu paturi, aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 166 din 26 ianuarie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 68 din 26 ianuarie 2023.
Ocuparea posturilor vacante şi temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist şi chimist din unităţile sanitare publice sau din direcţiile de sănătate publică, a funcţiilor de şef de secţie, şef de laborator şi şef de compartiment din unităţile sanitare publice fără paturi sau din direcţiile de sănătate publică, respectiv a funcţiei de farmacist-şef în unităţile sanitare publice cu paturi se face numai pe posturi normate şi vacante sau temporar vacante, potrivit legii şi prezentei metodologii.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 1379
Instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă pe teritoriul României!
Ministerul Sănătății a emis Instrucțiunea nr. 161 din 5 ianuarie 2023 privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă. Actul a fost publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial nr. 15 din 5 ianuarie 2023.
Potrivit art. 1 din instrucțiune, având în vedere creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă şi depăşirea mediei pe 5 sezoane anterioare, se instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 285
Acordarea concediului de îngrijitor
Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Problemele medicale grave sunt afecțiuni sau complicații ale acestora care afectează statusul funcțional al pacientului pentru anumite perioade sau permanent, respectiv limitează semnificativ posibilitatea efectuării activităților de bază și activităților instrumentale cotidiene, ajungând până la imposibilitatea efectuării acestora, necesitând sprijinul altei persoane.
Regulile după care va fi acordat concediul de îngrijitor, introdus recent în Codul muncii, au fost aprobate printr-un ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății. Este vorba despre Ordinul nr. 2.172/3.829/2022 privind acordarea concediului de îngrijitor, publicat joi, în Monitorul Oficial nr. 1241 din 22 decembrie 2022.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 2154
Programul naţional de suport pentru copii „Din grijă pentru copii”
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 1.389 din 16 noiembrie 2022 privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Programul naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 - "Din grijă pentru copii". În scopul asigurării accesului copiilor la serviciile de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică din cadrul Programului naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 - „Din grijă pentru copii“, denumit în continuare Programul, se aprobă metodologia de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Program.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 1599
Noutăți în Legea sănătății!
Luni, 21 noiembrie 2022, au intrat în vigoare două acte normative care modifică și completează Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății. Este vorba despre Legea nr. 308 din 16 noiembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1113 din 18 noiembrie 2022 și despre Legea nr. 310 din 17 noiembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1117 din 18 noiembrie 2022.
Legea nr. 310 din 17 noiembrie 2022 aprobă Ordonanța Guvernului nr. 18/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătății, precum și pentru abrogarea art. 4 din Legea nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 573
Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost oficializată!
Legea nr. 293 din 3 noiembrie 2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost publicată marți, în Monitorul Oficial nr. 1077 din 8 noiembrie 2022.
Prin acest act normativ se aprobă Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România, ale cărui obiective și măsuri de aplicare se realizează în condițiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Toți cetățenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reședința în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, precum și străinii și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului, după cum urmează:
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 359
Obligațiile românilor ce dețin fose septice!
Hotărârea nr. 714 din 26 mai 2022 privind aprobarea Criteriilor pentru autorizarea, construcţia, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 527 din 27 mai 2022.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 597
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare de lucru
Luni, 10 octombrie 2022, Președintele României, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Decretul nr. 1.182 din 10 octombrie 2022 și Legea nr. 282 din 10 octombrie 2022 au fost publicate, în aceeași zi, în Monitorul Oficial nr. 983 din 10 octombrie 2022.
Astfel, cabinetele de medicină de familie vor putea avea puncte secundare de lucru și în aceeași localitate din mediu rural, nu doar în altă localitate, acolo unde nu există un cabinet cu această specialitate, după cum s-a stabilit în 2019.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 1161
Sprijin financiar pentru cuplurile şi persoanele singure din România
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 1.103 din 7 septembrie 2022 pentru aprobarea Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii. Actul legislativ a fost publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial nr. 883.
Programul se derulează de către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi este finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul acestuia. Scopul Programului îl reprezintă sprijinirea financiară a cuplurilor şi a persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susţinere a creşterii natalităţii în România.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 376
Persoanele neasigurate vor beneficia de asistență medicală primară
Legea sănătății a fost modificată semnificativ printr-un act normativ adoptat miercuri de Guvern. Este vorba despre Ordonanța nr. 37 din 31 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi stabilirea unor alte măsuri în domeniul sănătății, publicată în Monitorul Oficial nr. 857 din 31 august 2022.
Una dintre cele mai importante prevederi se referă la modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate, prin completarea acestuia cu serviciile medicale acordate de medicii de familie. Cu alte cuvinte, și cei neasigurați vor putea beneficia de asistența medicală primară în cabinetele medicilor de familie.
Potrivit notei de fundamentare, cel puțin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistență medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistența medicală primară.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 471
Fără taxă de livrare la emiterea duplicatului cardului de sănătate!
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a emis Ordinul nr. 513 din 2 august 2022 privind completarea Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 98/2015 pentru aprobarea procedurii de eliberare, a modalităţii de suportare a cheltuielilor aferente producerii şi distribuţiei cardului duplicat către asigurat, precum şi a modalităţii de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale până la eliberarea sau în cazul refuzului cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Acesta intră în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial nr. 799, mai exact în data de 11 august 2022.
La rândul său, Ordinul nr. 98 din 27 februarie 2015 pentru aprobarea procedurii de eliberare, a modalităţii de suportare a cheltuielilor aferente producerii şi distribuţiei cardului duplicat către asigurat, precum şi a modalităţii de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale până la eliberarea sau în cazul refuzului cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, emis de același emitent, se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 207 din 30 martie 2015.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 504
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a emis, în data de 9 iunie 2022, Ordinul nr. 949 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, act legislativ ce a fost publicat ulterior în Monitorul Oficial nr. 756 din 28 iulie 2022, intrând în vigoare la aceeași data.
Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumită în continuare Comisia superioară, funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, denumită în continuare Autoritate.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 521
Vouchere pentru persoanele cu dizabilități
Ministerul Muncii și Justiției Sociale a emis Ordinul nr. 1.263 din 23 august 2019 privind aprobarea Metodologiei de acordare şi distribuire a voucherelor utilizate exclusiv pentru achiziţionarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Actul se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 804 din 3 octombrie 2019.
Prezenta metodologie de acordare şi distribuire a voucherelor utilizate exclusiv pentru achiziţionarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, denumită în continuare metodologie, are rolul de a stabili etapele, responsabilităţile şi documentele aferente acestui proces. Prevederile metodologiei se utilizează exclusiv în cadrul proiectului „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi“, proiect implementat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (Autoritate) în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cofinanţat din Programul operaţional Capital uman (POCU) - axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 1048
Noi criterii în selectarea managerilor de spitale
Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se regăsește republicată în Monitorul Oficial al Românie nr. 652 din 28 august 2015. Conform art. 2 din lege, asistenţa de sănătate publică reprezintă efortul organizat al societăţii în vederea protejării şi promovării sănătăţii populaţiei. Asistenţa de sănătate publică se realizează prin ansamblul măsurilor politico-legislative, al programelor şi strategiilor adresate determinanţilor stării de sănătate, precum şi prin organizarea instituţiilor pentru furnizarea tuturor serviciilor necesare. Scopul asistenţei de sănătate publică îl constituie promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Strategia sistemului sănătăţii publice urmăreşte asigurarea sănătăţii populaţiei în cadrul unor comunităţi sănătoase.Asistenţa de sănătate publică este o componentă a sistemului de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii reprezintă autoritatea centrală în domeniul sănătăţii publice. Asistenţa de sănătate publică este coordonată de către Ministerul Sănătăţii şi se realizează prin toate tipurile de unităţi sanitare de stat sau private, constituite şi organizate conform legii.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 826
Metodologia de raportare, monitorizare și calcul al pierderilor de vaccin împotriva COVID-19
La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de raportare, monitorizare și calcul ale pierderilor de vaccin împotriva COVID-19.
Conform prevederilor OUG 3/2021, pentru vaccinurile împotriva COVID-19 sunt admise pierderi anuale cantitative și valorice în limită maximă de 25% calculate pentru întregul lanț de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare entitate implicată în procesul de vaccinare.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 546
Model unic la nivel naţional al firmei utilizate de medicii stomatologi
Colegiul Medicilor Stomatologi din România a emis Decizia nr. 4/2CN din 3 martie 2022 privind aprobarea modelului unic la nivel naţional al firmei utilizate de formele de exercitare a profesiei de medic stomatology, act publicat în Monitorul Oficial nr. 331 din 5 aprilie 2022.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 953
Concediu medical pentru părinții care își îngrijesc copilul carantinat/izolat
Parlamentul României a emis Legea nr. 73 din 30 martie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, act legislativ publicat în Monitorul Oficial nr. 315 din 31 martie 2022 care își produce efectele începând cu data de 3 aprilie 2022.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 518
Acordarea indemnizaţiilor sportive
Pe 30 martie 2022 a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sportului nr. 151 din 18 martie 2022 privind aprobarea procedurilor pentru acordarea indemnizaţiilor sportive, act publicat în Monitorul Oficial nr. 306 din 30 martie 2022. În sensul prezentului ordin pregătirea centralizată reprezintă acţiunea de pregătire sportivă, convocată de federaţia sportivă naţională/Comitetul Naţional Paralimpic, desfăşurată în ţară sau străinătate, în care sportivii şi colectivele tehnice sunt cazaţi pe perioada acţiunii într-un loc anume (hotel, motel, pensiune, complex sportiv sau altele asemenea), pe o perioadă definită, realizată în baza unui program stabilit, având ca scop dezvoltarea psihomotrică a sportivului şi participarea la competiţii sportive internaţionale. Prin excepţie, sportivii cu dizabilităţi şi colectivele tehnice ale acestora pot să efectueze pregătirea centralizată şi în localitatea de reşedinţă, la convocarea Comitetului Naţional Paralimpic/federaţiei sportive naţionale.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 421
Pagina 1 din 3