Sănătate
Se reduce punctajul minim de promovare pentru candidații la rezidențiat!
Marți, în Monitorul Oficial nr. 1052 din 21 noiembrie 2023 a fost publicat Ordinul nr. 3.957/6.703/2023 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 3.327/6.477/2023 privind aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 19 noiembrie 2023.
Ministerul Sănătății a organizat concursul de admitere în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie în data de 19 noiembrie 2023. Concursul s-a desfășurat în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 78
Înregistrarea producătorilor, reprezentanţilor autorizaţi şi importatorilor de dispozitive medicale
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3.753 din 6 noiembrie 2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind introducerea pe piaţă a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro şi înregistrarea operatorilor economici în Baza europeană de date referitoare la dispozitivele medicale (Eudamed), precum şi în baza naţională de date şi de derogare de la procedurile de evaluare a conformităţii a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1033 din 14 noiembrie 2023.
Normele metodologice au drept obiect reglementarea introducerii pe piaţă a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro şi înregistrarea producătorilor, reprezentanţilor autorizaţi şi importatorilor în Baza europeană de date referitoare la dispozitivele medicale (Eudamed), precum şi în baza naţională de date şi derogarea de la procedurile de evaluare a conformităţii, pentru aplicarea prevederilor art. 3 alin. (2), art. 9 alin. (3) şi art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 137/2022 privind stabilirea cadrului instituţional, precum şi a măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2017/746 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro şi de abrogare a Directivei 98/79/CE şi a Deciziei 2010/227/UE a Comisiei, aprobată prin Legea nr. 289/2023, precum şi ale art. 29 din Hotărârea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 125
Modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății
Marți, în Monitorul Oficial nr. 963 din 24 octombrie 2023 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 88 din 20 octombrie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății.
Prin noua OUG se asigură concordanța dispozițiilor Titlului II din Legea nr. 95/2006 referitoare la modalitatea de reglementare a procesului de contractare și de derulare a relațiilor contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru programele naționale de sănătate curative, astfel încât să fie cuprinși și furnizorii de servicii conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist.
În caz contrar, casele de asigurări de sănătate sunt în imposibilitatea de a încheia contracte cu furnizorii de servicii conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist, pentru asigurarea implementării Subprogramului național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 278
Avizarea înfiinţării spitalelor private
Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 3.473 din 10 octombrie 2023 pentru stabilirea condiţiilor şi metodologiei privind avizarea înfiinţării spitalelor private, avizarea structurii organizatorice şi avizarea modificării acesteia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice în vederea aprobării/avizării structurii organizatorice a spitalelor publice şi a modificării acesteia. Actul normativ se regăsește în Monitorul Oficial al României nr. 936 din 17 octombrie 2023.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 222
Admiterea în rezidențiat - sesiunea 19 noiembrie 2023
În Monitorul Oficial nr. 907 din 9 octombrie 2023 a fost publicat Ordinul nr. 3.327/6.477/2023 privind aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 19 noiembrie 2023.
Ministerul Sănătății organizează concurs de admitere în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie la data de 19 noiembrie 2023. Concursul se desfășoară în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
Concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 542
Noutăți privind valoarea asigurării de malpraxis
Duminică, 1 octombrie 2023, a intrat în vigoare Hotărârea nr. 20 din 30 august 2023 privind stabilirea valorii minim asigurate pentru încheierea asigurării de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională pentru asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în regim salarial, independent sau de voluntariat,
Cunoscută și sub denumirea de asigurare de malpraxis, asigurarea de răspundere civilă pentru greșeli profesionale este documentul care asigură asistentul medical/moașa împotriva riscurilor ce decurg din exercitarea profesiei pentru prejudicii produse prin acte de malpraxis.
La încheierea contractului de muncă, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali au obligația să prezinte o copie a asigurării de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 661
Organizarea şi funcţionarea penitenciarelor-spital
Ordinul Ministerului Justiției nr. 1.576/C din 29 august 2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a penitenciarelor-spital a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 852 din 21 septembrie 2023. Penitenciarele-spital sunt instituţii publice cu personalitate juridică, în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, înfiinţate prin hotărâre a Guvernului. Acestea sunt unităţi sanitare cu paturi care asigură asistenţă medicală completă, curativă, preventivă, paliativă şi de recuperare a persoanelor private de libertate.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 192
Se înfiinţează Registrul Naţional de Cancer!
Hotărârea nr. 663 din 3 august 2023 privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 722 din 4 august 2023. Astfel, se înfiinţează Registrul Naţional de Cancer, denumit în continuare RNC, ce reprezintă sistemul informaţional şi informatic de înregistrare nominală a cazurilor noi de cancer pentru colectarea, stocarea şi managementul datelor bolnavilor diagnosticaţi cu cancer, pe baze populaţionale.
Scopurile constituirii şi funcţionării RNC sunt colectarea şi clasificarea informaţiilor privind toate tipurile de cancer, pentru monitorizarea incidenţei cancerului la nivel naţional, evaluarea şi controlul impactului bolii şi fundamentarea politicilor de sănătate publică.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 282
Procedura de avizare a cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical de fizioterapie
Hotărârea Colegiului Fizioterapeuților din România nr. 63 din 3 iulie 2023 pentru aprobarea Procedurii de avizare a cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical de fizioterapie a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 653 din 17 iulie 2023.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 418
Înfiinţarea secţiilor clinice/compartimentelor clinice din spitale
Ministerul Sănătății, alături de Ministerul Educației, a emis Ordinul nr. 2.218/5.019/2023 pentru aprobarea condiţiilor şi a metodologiei privind înfiinţarea, desfiinţarea şi reorganizarea secţiilor clinice/compartimentelor clinice din spitale. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 631 din 11 iulie 2023. Prin spital se înţelege unitatea sanitară cu paturi astfel cum este definită în titlul VII - Spitalele din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Termenul „spital“ va fi folosit atât pentru spitale publice, cât şi pentru spitale private.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 512
Noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public
Executivul României a aprobat vineri o ordonanță de urgență ce prevede mai multe măsuri pentru angajații din sistemul sanitar, printre care, o indemnizație lunară de câteva sute de lei pentru cei care efectuează gărzi în baza unui contract cu timp parțial și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar care asigură asistența medicală.
Ordonanța mai vizează și acordarea contravalorii voucherelor de vacanță pentru personalul care nu a primit deloc vouchere până acum, precum și o limită expresă legată de numărul zilelor de concediu.
Actul normativ aprobat este Ordonanța de urgență nr. 63 din 30 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri la nivelul structurii organizatorice aferente unităților sanitare precum și stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public și pentru completarea unor acte normative în domeniul sănătății și în domeniul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 603 din 30 iunie 2023.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 738
Măsuri pentru prevenirea situaţiilor de violenţă domestică
Ordinul comun al Ministerului Familiei. Tineretului și Egalității de Șanse și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 20.266/50/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind măsurile de prevenire a violenţei domestice a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 332 din 20 aprilie 2023. Astfel, Metodologia reglementează o serie de măsuri în vederea prevenirii violenţei domestice, în scopul diminuării acestui fenomen şi al creşterii gradului de conştientizare a efectelor acestuia atât de către agresor şi de către victimă, cât şi de către autorităţi publice şi opinia publică. Obiectivele metodologiei vizează:
- utilizarea unei abordări unitare pentru prevenirea violenţei domestice, înainte ca aceasta să apară;
- reducerea inechităţilor bazate pe discriminarea pe criteriul de sex;
- reducerea comportamentului antisocial al agresorilor;
- reducerea costurilor şi consecinţelor economice şi sociale directe şi indirecte asociate cu violenţa domestică.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 649
Asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență
Ordinul nr. 774 din 17 martie 2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 234 din 22 martie 2023, aprobă normele metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență.
Asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie, se realizează prin intermediul centrelor de permanență.
Centrele de permanență fixe sunt unități sanitare cu sediul stabil, fără personalitate juridică, cu activitate desfășurată în regim de gardă, la sediul acestora, precum și în zonele arondate centrului, în cazul în care centrul dispune de autospeciale pentru efectuarea consultațiilor la domiciliul pacientului.
Centrele de permanență se organizează în zone izolate sau greu accesibile ori în localități din mediul urban sau rural în care sunt îndeplinite criteriile de înființare prevăzute de prezentele norme.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 768
Accesul la datele medicale ale pacientului după decesul său
Potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46 din 21 ianuarie 2003, publicate în Monitorul Oficial nr. 51 din 29 ianuarie 2023, pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale. Totodată, pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umană, fără nici o discriminare.
Referitor la dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. În cazul în care informaţiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditaţi, implicaţi în tratamentul pacientului, acordarea consimţământului nu mai este obligatorie.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 713
Procesul de acordare/decontare de carburant necesar asistenților maternali ce au grijă un copil cu handicap grav/accentuat
Ordinul emis de Autoritatea Neațională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități nr. 160 din 20 februarie 2023 privind aprobarea Metodologiei pentru acordarea şi decontarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, pentru aplicarea art. 24 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 156 din 23 februarie 2023.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 6261
Organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante/temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist şi chimist
Metodologia privind organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist şi chimist din unităţile sanitare publice sau din direcţiile de sănătate publică, a funcţiilor de şef de secţie, şef de laborator şi şef de compartiment din unităţile sanitare publice fără paturi sau din direcţiile de sănătate publică, respectiv a funcţiei de farmacist-şef în unităţile sanitare publice cu paturi, aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 166 din 26 ianuarie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 68 din 26 ianuarie 2023.
Ocuparea posturilor vacante şi temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist şi chimist din unităţile sanitare publice sau din direcţiile de sănătate publică, a funcţiilor de şef de secţie, şef de laborator şi şef de compartiment din unităţile sanitare publice fără paturi sau din direcţiile de sănătate publică, respectiv a funcţiei de farmacist-şef în unităţile sanitare publice cu paturi se face numai pe posturi normate şi vacante sau temporar vacante, potrivit legii şi prezentei metodologii.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 1653
Instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă pe teritoriul României!
Ministerul Sănătății a emis Instrucțiunea nr. 161 din 5 ianuarie 2023 privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă. Actul a fost publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial nr. 15 din 5 ianuarie 2023.
Potrivit art. 1 din instrucțiune, având în vedere creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă şi depăşirea mediei pe 5 sezoane anterioare, se instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 423
Acordarea concediului de îngrijitor
Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Problemele medicale grave sunt afecțiuni sau complicații ale acestora care afectează statusul funcțional al pacientului pentru anumite perioade sau permanent, respectiv limitează semnificativ posibilitatea efectuării activităților de bază și activităților instrumentale cotidiene, ajungând până la imposibilitatea efectuării acestora, necesitând sprijinul altei persoane.
Regulile după care va fi acordat concediul de îngrijitor, introdus recent în Codul muncii, au fost aprobate printr-un ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății. Este vorba despre Ordinul nr. 2.172/3.829/2022 privind acordarea concediului de îngrijitor, publicat joi, în Monitorul Oficial nr. 1241 din 22 decembrie 2022.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 6998
Programul naţional de suport pentru copii „Din grijă pentru copii”
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 1.389 din 16 noiembrie 2022 privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Programul naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 - "Din grijă pentru copii". În scopul asigurării accesului copiilor la serviciile de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică din cadrul Programului naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 - „Din grijă pentru copii“, denumit în continuare Programul, se aprobă metodologia de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Program.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 2433
Noutăți în Legea sănătății!
Luni, 21 noiembrie 2022, au intrat în vigoare două acte normative care modifică și completează Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății. Este vorba despre Legea nr. 308 din 16 noiembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1113 din 18 noiembrie 2022 și despre Legea nr. 310 din 17 noiembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1117 din 18 noiembrie 2022.
Legea nr. 310 din 17 noiembrie 2022 aprobă Ordonanța Guvernului nr. 18/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătății, precum și pentru abrogarea art. 4 din Legea nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 869
Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost oficializată!
Legea nr. 293 din 3 noiembrie 2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost publicată marți, în Monitorul Oficial nr. 1077 din 8 noiembrie 2022.
Prin acest act normativ se aprobă Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România, ale cărui obiective și măsuri de aplicare se realizează în condițiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Toți cetățenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reședința în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, precum și străinii și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului, după cum urmează:
- Ana-Maria CTCE
- Sănătate
- Accesări: 550
Obligațiile românilor ce dețin fose septice!
Hotărârea nr. 714 din 26 mai 2022 privind aprobarea Criteriilor pentru autorizarea, construcţia, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 527 din 27 mai 2022.
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 1180