Actualitate
Aprobarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie”
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 7.841 din 20 decembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie”. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 20 din 13 ianuarie 2025.
Programul de studii universitare de licență Educație timpurie este programul de studii organizat în vederea accesului absolvenților la o carieră didactică în învățământul preuniversitar și certifică competențele didactice corespunzătoare funcției didactice de profesor pentru educație timpurie.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 150
Combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 7.701 din 6 decembrie 2024 privind aprobarea Metodologiei pentru monitorizarea, evaluarea, identificarea, prevenirea și combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 8 și 8 bis din 9 ianuarie 2025.
Segregarea este definită ca fiind o formă gravă de discriminare și are drept consecință accesul inegal al copiilor la o educație de calitate, încălcarea exercitării în condiții de egalitate a dreptului la educație, precum și a demnității umane.
În învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară la toate nivelurile, pe criteriul etnic, al dizabilității sau al cerințelor educaționale speciale, denumite în continuare CES, pe criteriul statutului socioeconomic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare ale beneficiarilor primari ai educației.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 146
Controversata Ordonanță “trenuleț”
Ordonanța „trenuleț” este o denumire colocvială folosită în România pentru o ordonanță de urgență emisă de Guvern, care include o serie de măsuri diverse, adesea aparent fără legătură directă între ele, dar adoptate într-un singur document legislativ. Acestea sunt de obicei emise la finalul anului sau în perioade aglomerate, având scopul de a reglementa rapid multiple domenii, cum ar fi: ajustarea taxelor și impozitelor, modificări legislative în diverse sectoare (justiție, educație, sănătate etc.) sau/și alocări bugetare pentru instituții sau programe guvernamentale. Denumirea vine de la ideea că măsurile sunt „legate” unele de altele într-un mod similar vagoanelor dintr-un tren. Acest format face dificilă dezbaterea separată a fiecărei măsuri și duce adesea la adoptarea unor prevederi controversate împreună cu cele necesare și urgente.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 580
Auditul de securitate cibernetică
Evoluţia rapidă şi adoptarea tehnologiilor emergente creează noi tipuri de interdependenţe şi expun infrastructura critică a statului unor riscuri complexe, neprevăzute anterior, susceptibile de a genera efecte semnificative asupra securităţii cibernetice, efecte care se extind şi asupra autorităţilor şi instituţiilor din administraţia publică. Din acest motiv, Ordonanța de urgență nr. nr. 155 din 30 decembrie 2024 privind instituirea unui cadru pentru securitatea cibernetică a reţelelor şi sistemelor informatice din spaţiul cibernetic naţional civil a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1332 din 31 decembrie 2024. Aceasta stabileşte cadrul juridic şi instituţional, măsurile şi mecanismele necesare pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetică la nivel naţional.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 363
Emiterea avizului tehnic de către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. pentru documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice
Ordinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației nr. 4.093 din 13 noiembrie 2024 privind aprobarea Metodologiei de emitere a avizului tehnic de către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. pentru documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1192 din 29 noiembrie 2024.
Metodologia stabileşte elementele şi criteriile tehnice care stau la baza activităţii de emitere a avizului tehnic, precum şi modul de desfăşurare a procesului de verificare şi analiză a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii care se finanţează, potrivit legii, din fonduri publice sau din credite externe, contractate ori garantate de stat. Ea cuprinde etapele necesare efectuării activităţii de verificare şi analiză a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii, precum şi modelul-cadru al avizului tehnic.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 337
Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor
Hotărârea nr. 1.518 din 27 noiembrie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1190 din 29 noiembrie 2024. Astfel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei, cu sediul în Bucureşti, strada Maria Ghiculeasa nr. 47, sectorul 2. Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate sunt instituţii ale administraţiei publice centrale de specialitate, fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului şi constituie sistemul administraţiei penitenciare, denumit în continuare poliţia penitenciară. Activitatea poliţiei penitenciare constituie serviciu public specializat şi se realizează în interesul comunităţii, precum şi în sprijinul instituţiilor statului, pe baza şi în executarea legii.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 278
Legislația privind energia electrică și gazele naturale se modifică!
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1179 din 26 noiembrie 2024 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 134 din 21 noiembrie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea art. 2 lit. i) şi k) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Potrivit Guvernului, actul normativ aduce o serie de modificări și completări cadrului legislativ privind energia electrică și gazele naturale, precum și al promovării producerii energiei din surse regenerabile, în vederea implementării de soluții privind stocarea energiei electrice pentru eficientizarea consumului și remedierea fluctuațiilor majore de producție, crescând capacitatea de integrare a energiei provenite din surse regenerabile, de natură variabilă.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 225
Atestarea, amenajarea şi conservarea traseelor de interes naţional
Pe 24 noiembrie 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 288 din 20 noiembrie 2024 privind traseele pedestre de interes naţional în scop recreative, actul fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1163 din 21 noiembrie 2024. Prezenta lege reglementează atestarea, amenajarea, administrarea şi conservarea traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ, având ca obiectiv promovarea şi valorificarea patrimoniului natural şi cultural-istoric al României pe plan naţional şi internaţional, cu accent pe zonele rurale, pentru dezvoltarea unui turism durabil şi în vederea stimulării dezvoltării economice locale şi regionale.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 244
Noi reglementări în domeniul social
Luni, în Monitorul Oficial nr. 1124 din 11 noiembrie 2024 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 127 din 7 noiembrie 2024 privind unele măsuri în domeniul social.
Executivul României a aprobat, prin intermediul acestui act normativ, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul introducerii, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a unei indemnizații lunare de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR) la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 369
Procedura autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor
Ministrul afacerilor interne a emis Ordinul nr. 181 din 31 octombrie 2024 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor. Actul normativ a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 1141 din 15 noiembrie 2024.
Înmatricularea, autorizarea provizorie și eliberarea unui certificat de înmatriculare se efectuează de autoritatea de înmatriculare în a cărei rază de competență proprietarii își au domiciliul, sediul sau, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, reședința, la solicitarea acestora.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 409
Anularea obligaţiilor de plată accesorii datorate bugetului Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis Ordinul nr. 83 din 31 octombrie 2024 pentru aprobarea Procedurii de anulare a obligaţiilor de plată accesorii datorate bugetului Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1098 din 4 noiembrie 2024. Procedura se aplică pentru obligaţiile bugetare administrate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 250
Dobândirea şi exercitarea dreptului de semnătură pentru profesia de GEODEZ
Legea nr. 267 din 29 octombrie 2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1085 din 30 octombrie 2024. Ea reglementează organizarea şi exercitarea profesiei de geodez, precum şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România, potrivit dispoziţiilor art. 45 alin. (2) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Colegiu, ca formă de organizare profesională, independentă, autonomă, apolitică, nonprofit şi de interes public.
Profesia de geodez poate fi exercitată de profesionişti cu diplomă de studii superioare din domeniul geodeziei, recunoscută de statul român, precum şi de cetăţenii români care au obţinut un astfel de document într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, denumiţi în continuare geodezi. Prin excepţie, profesia de geodez poate fi exercitată de profesionişti cu alte certificări şi diplome de studii asimilate domeniului geodeziei, recunoscute de statul român, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 358
Echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate
Ministerul Educației a emis Ordinul nr. 7.303 din 24 octombrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind echivalarea de către inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a perioadelor de studii efectuate în străinătate şi la organizaţiile furnizoare de educaţie, care organizează şi desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară, înscrise în Registrul special al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, şi pentru aprobarea modelului atestatului de echivalare a studiilor efectuate în străinătate şi în România. Actul normativ este publicat în Monitorul Oficial nr. 1082 din 30 octombrie 2024.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 321
Registrul Național de Transplant
Executivul României a adoptat Hotărârea nr. 1.286 din 16 octombrie 2024 privind Registrul Național de Transplant. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1057 din 22 octombrie 2024.
Registrul Național de Transplant, denumit în continuare RNT, reprezintă sistemul informatic prin care se asigură monitorizarea continuă a activității de transplant, a activităților centrelor de prelevare și a centrelor de transplant, inclusiv numărul total al donatorilor vii și decedați, tipurile și numărul de organe, țesuturi și celule de origine umană prelevate și conservate, transplantate sau distruse.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 334
Aprobarea cadrului de competențe digitale pentru elevi
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 6.466 din 30 august 2024 privind aprobarea Cadrului de competențe digitale pentru elevi. Actul normativ a fost publicat marți, în Monitorul Oficial nr. 1057 din 22 octombrie 2024 și reglementează cadrul pentru competențele digitale pentru elevii din învățământul preuniversitar din România.
Documentul stabilește un cadru de referință pentru dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, aliniat cu standardele naționale și internaționale și adaptat nevoilor unei societăți digitale în continuă evoluție.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 282
Ajutor de stat pentru producătorii agricoli afectați de seceta pedologică
Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 120 din 9 octombrie 2024 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1034 din 15 octombrie 2024 și instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant, având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli care au cultivat suprafețe cu culturi agricole și au fost calamitate de seceta pedologică din agricultură.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 402
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare
Ordinul Ministerului Educației nr. 6.930 din 1 octombrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1026 din 14 octombrie 2024. Metodologia privind organizarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare reglementează cadrul specific privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar.
Consorţiile şcolare sunt structuri asociative, fără personalitate juridică, constituite, în baza unui contract de parteneriat, din două sau mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar, cu personalitate juridică, de stat şi/sau particulare şi confesionale autorizate să funcţioneze provizoriu/acreditate. Obiectivul general al unui consorţiu şcolar constă în asigurarea calităţii educaţiei, care să genereze pentru beneficiarii primari condiţiile necesare pentru formarea şi/sau dezvoltarea competenţelor-cheie şi pentru profesionalizarea progresivă, în acord cu profilul educaţional al absolventului fiecărui nivel de învăţământ.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 383
Procura specială prevăzută la art. 89 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii
Legea privind sistemul public de pensii nr. 360 din 29 noiembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 1089 din 4 decembrie 2023 prevede că dreptul la asigurări sociale este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii. Totodată, alin. (1) al art. 89 din lege dispune ca pensia să se acorde la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 404
Răspunderea materială a militarilor
Ministrul afacerilor interne a oficializat Instrucțiunile nr. 152 din 20 septembrie 2024 pentru aplicarea în Ministerul Afacerilor Interne a Ordonanței Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor, publicate în Monitorul Oficial nr. 991 din 3 octombrie 2024.
Acestea reglementează modalitatea de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.), a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor, republicată și se aplică:
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 262
Emiterea avizelor tehnice privind eficienţa energetică în cadrul Programului Termoficare
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis Ordinul nr. 70 din 24 septembrie 2024 pentru aprobarea Regulamentului de emitere a avizelor tehnice privind eficienţa energetică în cadrul Programului Termoficare, actul fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 971 din 26 septembrie 2024.
Regulamentul stabileşte:
- etapele necesar a fi parcurse, termenele şi condiţiile impuse în vederea emiterii de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a avizelor tehnice privind eficienţa energetică, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor şi pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 150/2022;
- cerinţele privind conţinutul documentaţiei tehnice depuse la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei de către solicitanţii de aviz.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 314
Emiterea permisului de conducere internaţional
Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordinul nr. 153 din 20 septembrie 2024 din 20 septembrie 2024 privind forma, conţinutul şi procedura emiterii permisului de conducere internațional. Actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 969 din 26 septembrie 2024. Astfel, forma şi conţinutul permisului de conducere internaţional emis de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări conform prevederilor art. 83 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la ordin. Paginile primei coperte a permisului de conducere internaţional sunt reproduse în limba română, iar paginile interioare ale acestuia sunt reproduse în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă şi arabă.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 391
Măsuri pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice
În contextul fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, Guvernul României s-a întrunit în ședință, luni, 16 septembrie 2024. Pe ordinea de zi au fost incluse două acte normative referitoare la combaterea efectelor, pe de o parte pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate, iar pe de altă parte pentru continuarea activităților școlare în localitățile afectate.
Astfel, au fost adoptate Hotărârea nr. 1.145 din 16 septembrie 2024 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, precum și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și Hotărârea nr. 1.144 din 16 septembrie 2024 privind aprobarea acumulării unor stocuri de urgență în rezerva de stat pentru continuarea activităților școlare în localitățile afectate de fenomenele meteorologice extreme.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 252