Justiţie
ICCJ: Conducerea unui vehicul cu un permis de conducere provizoriu eliberat în Marea Britanie
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care deține un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie (Provisional Driving Licence), constituie infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situația în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o decizie publicată, miercuri, în Monitorul Oficial nr. 51 din 18 ianuarie 2023.
Codul penal incriminează și sancționează conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Astfel, dispozițiile art. 335 alin. (1) din Codul penal reglementează varianta-tip a infracțiunii, respectiv conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, iar alineatul al doilea al aceluiași articol prevede o variantă atenuată a infracțiunii.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 81
Procedura privind cererea de urmărire penală a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului care sunt deputaţi
Regulamentul Camerei Deputaților se regăsește republicat în Monitorul Oficial al României nr. 778 din 12 august 2021. Secțiunea a 9-a din capitolul II din regulament, ce dispune asupra desfășurării lucrărilor Camerei Deputaților conține prevederi legate de procedura privind cererea de urmărire penală a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului care sunt deputaţi. Astfel, Camera Deputaţilor are dreptul să ceară urmărirea penală a oricărui membru al Guvernului.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 105
Două noi legi importante ale justiției întră în vigoare în 16 decembrie 2022!
Este vorba despre Legea nr. 303 din 15 noiembrie 2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor și despre Legea nr. 304 din 15 noiembrie 2022 privind organizarea judiciară. Ambele au fost publicate în data de 16 noiembrie 2022 în Monitorul Oficial nr. 1102, respectiv 114. De asemenea, ambele acte normative își produc efectele începând cu 16-12-2022.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 564
Persoanele condamnate definitiv nu pot fi alese în cadrul alegerilor parlamentare!
Legea nr. 208 din 20 iulie 2015Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente se regăsește publicată în Monitorul Oficial nr. 553 din 24 iulie 2015.
Prezenta lege reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Alegerile parlamentare în România se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului, în condiţiile prezentei legi.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 190
Proiect de LEGE privind organizarea judiciară
Comisia specială pentru Legile justiției s-a reunit astăzi, 10 octombrie 2022, de la ora 12.30 pentru a dezbate Proiectul privind organizarea judiciară, proiect adoptat de Camera Deputaților la data de 27 septembrie 2022.
Proiectul debutează cu prevederi ce vizează principiile organizării judiciare. Astfel, organizarea judiciară reprezintă ansamblul de principii şi reguli care guvernează funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi parchetelor în activitatea judiciară, în scopul garantării respectării Constituției României, republicată, și realizării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei prin înfăptuirea justiției ca serviciu public. Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei și contribuie la buna organizare și administrare a justiției prin atribuțiile și competențele sale. Ministerul Public reprezintă în activitatea judiciară interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, exercitându-și atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 184
CEDO: Cauza Vlad împotriva României
Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale și nu este admis amestecul unei autorități publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege și dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea națională, siguranță publică, bunăstarea economică a țării, apărarea ordinii și prevenirea faptelor penale, protejarea sănătății sau a moralei, ori protejarea drepturilor și libertăților altora, potrivit art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Miercuri, în Monitorul Oficial nr. 926 din 21 septembrie 2022, a fost publicată Hotărârea din 5 iulie 2022 pronunțată în Cauza Vlad împotriva României, prin care statul român a fost din nou condamnat pentru încălcarea Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, de această dată prin prisma art. 8 referitor la dreptul la respectarea vieții private și de familie.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 384
Noi condamnări la CEDO: Cauza Corneschi împotriva României și Cauza Cegolea împotriva României
Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public și într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptată împotriva sa, potrivit art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Nerespectarea acestor prevederi prin prisma lipsei unei proceduri contradictorii și a încălcării principiului egalității armelor a adus o nouă condamnare României la CEDO.
Astfel, în Monitorul Oficial nr. 772 din 3 august 2022 a fost publicată Hotărârea din 11 ianuarie 2022 în Cauza Corneschi împotriva României.
Cauza are ca obiect un capăt de cerere introdus, potrivit căruia o acțiune în contencios administrativ a fost soluționată pe baza unor informații clasificate, la care reclamantul nu a avut acces, astfel încălcându-se dreptul la procedură contradictorie și la egalitatea armelor.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 482
Modificări cu privire la definitivarea în funcție, respectiv promovarea grefierilor
Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului ori examenului pentru definitivare în funcție, promovare în grade sau trepte profesionale superioare ori din funcția de grefier cu studii medii în cea de grefier cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, precum și în funcții de execuție a personalului auxiliar de specialitate la instanțe și parchete superioare, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 181/2007 a fost recent modificat prin Hotărârea nr. 85 din 2 iunie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 570 din 10 iunie 2022.
Potrivit noilor modificări, promovarea în funcții de execuție a personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor în grade sau trepte profesionale superioare ori din funcția de grefier cu studii medii în cea de grefier cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, se face prin examen, organizat la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, curților de apel și parchetelor de pe lângă curțile de apel.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 601
ÎCCJ şi CCR pot adresa Curții Europene a Drepturilor Omului cereri de aviz consultativ
Înalta Curte de Casație şi Justiție şi Curtea Constituțională pot adresa Curții Europene a Drepturilor Omului cereri de aviz consultativ privind chestiuni de principiu referitoare la interpretarea sau la aplicarea drepturilor şi libertăților definite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale sau în protocoalele la aceasta.
Acest lucru se datorează faptului că Romania a ratificat Protocolul nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale, ratificată prin Legea nr. 30/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 31 mai 1994, adoptat la Strasbourg la 2 octombrie 2013 şi semnat de România la Strasbourg la 14 octombrie 2014, prin Legea nr. 172 din 8 iunie 2022.
Mai mult, Parlamentul a adoptat și Legea nr. 173 din 8 iunie 2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale, adoptat la Strasbourg la 2 octombrie 2013 şi semnat de România la Strasbourg la 14 octombrie 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 560 din 8 iunie 2022.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 329
Noul Regulament de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei
Ministerul Justiției a emis Ordinul nr. 1.973/C din 6 mai 2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei, act publicat ulterior în Monitorul Oficial nr. 496 din 19 mai 2022.
Ministerul Justiţiei este organul de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, care contribuie la buna funcţionare a sistemului judiciar şi la asigurarea condiţiilor înfăptuirii justiţiei ca serviciu public, apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 370
Măsuri administrative privind desființarea SIIJ!
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat luni, 14 martie 2022, principalele măsuri administrative privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Acest anunț vine ca urmare a publicării în Monitorul Oficial nr. 244 din 11 martie 2022 a Legii nr. 49 din 11 martie 2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Prin acest act normativ, se stabilesc următoarele reguli de competență:
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 389
ÎCCJ: RIL admis cu privire la perimarea cererii de chemare în judecată
Prin Decizia nr. 2 din 31 ianuarie 2022 referitoare la interpretarea şi aplicarea unitară a dispozițiilor art. 416 alin. (1) din Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial nr. 256 din 16 martie 2022, Înalta Curte de Casație şi Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Cluj.
Problema de drept cu care a fost sesizată Înalta Curte de Casație şi Justiție vizează, pe de o parte, dacă în urma suspendării judecății dispuse în temeiul prevederilor art. 413 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedură civilă, până la pronunțarea de către CJUE a unei hotărâri preliminare, ca urmare a solicitării unei alte instanțe naționale sau a unei instanțe dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, neurmată de formularea de către partea interesată a unei cereri de reluare a judecății, înainte de împlinirea unui termen de 6 luni calculat de la data pronunțării hotărârii CJUE, se poate sau nu constata perimarea cererii de chemare în judecată sau, după caz, a căii de atac, iar pe de altă parte, dacă în această situație de suspendare facultativă a judecății instanța este obligată să reia din oficiu judecata, după pronunțarea hotărârii CJUE, chiar dacă partea interesată nu a formulat, mai înainte de împlinirea termenului de perimare, o cerere de redeschidere a procesului.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 1044
Noi detalii legislative despre transferul judecătorilor și procurorilor de la o instanță la alta
Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, emisă de Parlamentul României, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 826 din 13 septembrie 2005. Conform acestui act legislativ, magistratura este activitatea judiciară desfăşurată de judecători în scopul înfăptuirii justiţiei şi de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societăţii, a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Cariera judecătorului este separată de cariera procurorului, judecătorii neputând interfera în cariera procurorilor şi nici procurorii în cea a judecătorilor.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 703
CJUE: Judecătorii naționali pot lăsa neaplicată o decizie CCR contrară Dreptului UE
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit marți, 21 decembrie 2021, că supremația dreptului Uniunii impune ca judecătorii naționali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curți constituționale care este contrară acestui drept, în special fără a fi expuși riscului de a le fi angajată răspunderea disciplinară.
Așadar, deciziile date de CJUE trebuie aplicate cu prioritate, de către instanțele judecătorești naționale, atunci când există hotărâri contradictorii date de Curtea Constituțională a României.
Cu alte cuvinte, judecătorii care refuză să aplice o decizie CCR pentru că acest lucru ar fi contrar celor stabilite de CJUE nu pot risca să fie sancționați disciplinar.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 568
Condiții standard pentru persoanele private de libertate vulnerabile
Luni, 6 decembrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial, Decizia nr. 1.066 din 23 noiembrie 2021 pentru aprobarea Normelor privind dotarea camerelor de infirmerie, a camerelor de separare ori a camerelor de tranzit, precum și amenajarea și dotarea camerelor de protecție destinate cazării individuale a persoanelor private de libertate vulnerabile.
Camerele de infirmerie pentru pacienți, persoane private de libertate aflate în custodia locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, trebuie să respecte următoarele caracteristici:
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 494
Noi mențiuni în cadrul procedurii de admitere la Institutul Național al Magistraturii
În Monitorul Oficial nr. 685 din 9 iulie 2021 a fost publicată Legea nr. 192 din 8 iulie 2021 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură. Actul normativ își produce efectele începând cu a 3-a zi după publicarea în Monitorul Oficial, în speță data de 12 iulie 2021.
- Andreea CTCE
- Justiţie
- Accesări: 1156
CEDO: Cauza Lungu împotriva României
Omisiunea audierii martorului în cursul judecății a adus o nouă condamnare a României la CEDO.
Hotărârea din 8 decembrie 2020, pronunțată în Cauza Lungu împotriva României, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial nr. 680 din 9 iulie 2021.
Cauza are la bază cererea îndreptată împotriva României, prin raportare la art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Astfel, reclamantul supune atenției caracterul echitabil al procesului penal îndreptat împotriva sa, trimis în judecată pentru trafic de influență. De asemenea, ridică o problemă cu privire la obligațiile autorităților naționale ce decurg din art. 34 din Convenție.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 1017
ÎCCJ: Subiectul activ al infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere
Deținerea efectivă a permisului de conducere nu conferă titularului acestuia dreptul de a conduce în condițiile în care instanța de judecată a dispus, în mod definitiv, condamnarea sa pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o decizie publicată, marți, în Monitorul Oficial nr. 664 din 6 iulie 2021.
Cu alte cuvinte, șoferii condamnați penal definitiv pentru că au condus sub influența alcoolului riscă o nouă pedeapsă sau o amendă penală dacă se urcă la volan pe drumurile publice după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare și până la anularea efectivă a permisului de conducere.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 1608
ICCJ: Asociatul poate fi exclus din societate doar în baza Legii societăților
Înalta Curte de Casație și Justiție prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că persoanele asociate într-un SRL pot fi excluse din societate doar în baza Legii societăților, nu și în baza prevederilor Codului civil.
Curtea de Apel Oradea - Secția a II-a civilă a sesizat ÎCCJ pentru dezlegarea următoarei probleme de drept: „dacă situațiile de excludere a asociatului prevăzute de art. 222 din Legea nr. 31/1990 se completează cu prevederile art. 1.928 din Codul civil”.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 772
CEDO: Cauza Konya și alții împotriva României
Luni, 10 mai 2021, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea din 17 noiembrie 2020 pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în Cauza Konya și alții împotriva României.
Cererile conexate au la bază imposibilitatea reclamanților de a redobândi posesia asupra proprietăților care fuseseră naționalizate în mod nelegal în timpul fostului regim comunist și fuseseră vândute terților de către stat.
Cu alte cuvinte, reclamanții au obținut hotărâri judecătorești definitive care constatau că naționalizarea de către fostul regim comunist a proprietăților acestora fusese nelegală și că nu au încetat să fie titularii legitimi ai respectivelor proprietăți.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 701
CJUE: Fără despăgubiri pentru zborul deviat către un aeroport apropiat
Pasagerul nu are dreptul de a fi compensat dacă zborul său este deviat de către compania aeriană, către un aeroport aflat în imediata apropiere a aeroportului de destinație a stabilit, printr-o hotărâre recentă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Cu toate acestea, compania aeriană trebuie să suporte, din proprie inițiativă, costul transferului pasagerului spre aeroportul de destinație prevăzut inițial sau, dacă este cazul, spre o altă destinație apropiată, convenită cu acesta.
Reamintim că instanțele naționale din cadrul Uniunii Europene trebuie să soluționeze cauzele asemănătoare cu care ar putea fi sesizate în conformitate cu hotărârea CJUE.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 553
CCR: Hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării
Curtea Constituțională a României a dat publicității un comunicat de presă prin care a anunțat o decizie extrem de importantă și anume faptul că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.
Astfel, întrunită în data de 7 aprilie 2021, CCR a soluționat și a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) și ale art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală, constatând că acestea sunt neconstituționale.
- Ana-Maria CTCE
- Justiţie
- Accesări: 708
- ÎCCJ: Interpretarea sintagmei „până la soluționarea contestației la executare”
- CJUE: Clarificări privind timpul de lucru
- Modul de organizare şi desfăşurare a stagiilor de practică pentru poliţiştii de penitenciare debutanţi care participă la cursul de iniţiere
- Funcționarea Parchetului European în România
Pagina 1 din 3