Ajutor financiar pentru pensionarii cu venituri mici!


View access
Public
Alias
ajutor-financiar-pentru-pensionarii-cu-venituri-mici
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
535
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2021-12-27 08:51:18
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor financiar în luna ianuarie 2022, ca măsură de protecție socială a persoanelor vulnerabile, mai ales în perioada de iarnă.

Astfel, pensionarii din sistemul public de pensii, care au un venit mai mic sau egal cu 1.600 de lei, vor primi în luna ianuarie a anului 2022 un ajutor financiar din partea statului, menit să sprijine categoriile de persoane vulnerabile în această perioadă, conform unui act normative, adoptat recent.

Drept urmare, cei cu pensii mici vor beneficia de un ajutor financiar, astfel încât, cei mai mulți dintre ei să aibă venituri de cel puțin 2.200 de lei.

Acordarea  acestui ajutor financiar pentru pensionarii din sistemul public de pensii, în luna ianuarie 2022, a fost stabilită prin Ordonanța de urgență nr. 132 din 17 decembrie 2021 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii în anul 2022, precum şi pentru modificarea alin. (10) al art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

În sensul ordonanței, prin termenul venituri se înțelege:

  • venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, aferente lunii ianuarie 2022;
  • venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, aferente lunii decembrie 2021;
  • venituri din drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, aferente lunii decembrie 2021, plătite de casele teritoriale de pensii şi casele de pensii sectoriale;
  • venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari.

    Ajutorul financiar se va acorda diferențiat în funcție de categoria din care fac parte pensionarii:

  • cei care au o pensie mai mică sau egală cu 1.000 de lei;
  • cei care au o pensie cuprinsă între 1.001 lei și 1.600 lei inclusiv.

   Așadar, pensionarii din sistemul public de pensii și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special și care au un venit mai mic sau egal cu 1.000 de lei, vor primi de la stat un ajutor de 1.200 de lei.

   De cealaltă parte, pensionarii cu venituri cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv, vor primi o diferență de bani, calculată în funcție de venitul lor și raportată la suma de 2.200 de lei. Spre exemplu, dacă o pensie este de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare. Astfel, pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei, a informat într-un comunicat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

   Conform OUG, ajutoarele financiare se plătesc din oficiu în luna ianuarie, odată cu drepturile de pensie aferente lunii respective, ceea ce înseamnă că persoanele în cauză nu vor trebui să completeze sau să depună niciun fel de act.

   Mai mult, ajutorul financiar prevăzut de ordonanța de urgență se acordă pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special din evidența caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, care au domiciliul în România sau care fac dovada că locuiesc în România în luna ianuarie 2022.

   O altă prevedere deosebit de importantă este aceea că ordonanța stabilește că acest ajutor financiar, punctul de pensie majorat și indemnizația socială nu se vor lua în considerare atunci când se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie.

 

Ordonanța de urgență nr. 132 din 17 decembrie 2021 poate fi consultată AICI.