Noutăți privind măsurile de relaxare și starea de alertă


Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu 12 iulie și până pe 10 august, potrivit unei hotărâri adoptate  joi de către Guvern. Concret, este vorba despre Hotărârea nr. 730 din 8 iulie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iulie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 682 din 9 iulie 2021.

Principala modificare față de măsurile aflate deja în vigoare vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală.

Așadar, pe lângă prelungirea stării de alertă, principala noutate cuprinsă în hotărârea adoptată de Executiv o constituie prelungirea, de la 90 la 180 de zile, a perioadei în care cei care au avut COVID-19 scapă de anumite restricții aplicate în această perioadă în contextul pandemiei de coronavirus.

Cu alte cuvinte, excepțiile de la măsurile impuse acum pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19 îi vor viza pe cei trecuți prin boală, care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării, nu doar până în a 90-a zi, așa cum este până acum.

    Dintre celelalte măsuri de relaxare prevăzute amintim: eliminarea limitei de șase persoane la o masă la terasă, reducerea suprafeței destinate fiecărei persoane de la patru metri la doi metri, creșterea la 1000 a numărului de spectatori la activități culturale în aer liber.

    Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, sau în alte zone cu potențial de aglomerare pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.

    De asemenea, se mențin majoritatea restricțiilor referitoare la organizarea de evenimente private, desfășurarea competițiilor sportive, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale etc.

    Cu toate acestea,  în cazul meselor festive, nunților, botezurilor se reduce suprafața ce trebuie pusă la dispoziția fiecărui participant de la patru la doi metri pătrați.

    De asemenea, la restaurante, se elimină regula de șase persoane la masă, iar la locurile de joacă pentru copii nu se va mai cere dovada vaccinării pentru însoțitori.

 

Lista completă a măsurilor se poate accesa AICI.