Ajutoare de la stat pentru cei afectați de inundațiile din acest an


Persoanele singure sau familiile care au de  suferit, în acest an, de pe urma inundațiilor, vor primi, în funcție de nivelul daunelor, ajutoare ce pot ajunge și la 7.500 de lei.

Actul normativ care permite acest lucru este Hotărârea nr. 671 din 24 iunie 2021 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații în cursul anului 2021 și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 624 din 24 iunie 2021.

Potrivit art. 1 din hotărâre, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de inundații în cursul anului 2021 se aprobă acordarea de ajutoare de urgență, în limita sumei de 5.000.000 lei, din creditele bugetare aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2021.

În sensul actului normativ, inundațiile cuprind atât ploile abundente, cât și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite.

Așadar, familiile și persoane singure afectate de inundații sunt cele ale căror locuințe au fost avariate parțial sau în totalitate, potrivit evaluărilor și constatărilor efectuate de autoritățile/ organismele competente organizate conform legii, vor primi, indiferent de veniturile acestora, ajutoare de urgență ce vor avea următoarele valori:

  • câte 6.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75% inclusiv;
  • câte 4.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% inclusiv și 75%;
  • câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25% inclusiv și 50%;
  • câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
  • câte 1.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

    În situația în care, în urma inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite, se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază, suplimentar, de 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

    De asemenea, dacă o persoană sau familie deține mai multe locuințe afectate de inundații, ajutorul se va acorda o singură dată, doar pentru una dintre ele.

    Plata ajutorului de urgență se poate face atât prin mandat poștal, cât și prin cont bancar.

    Pentru plata prin cont bancar, titularul își va exprima opțiunea în scris pe baza unei declarații pe propria răspundere.

    Trebuie menționat și faptul  că, pentru plata ajutoarelor de urgență, solicitarea acestora se efectuează de către agențiile teritoriale până cel târziu la data de 10 decembrie 2021.

    Nu, în ultimul rând, precizăm că aceste ajutoare se pot cumula cu despăgubirile ce pot fi cerute de cei afectați de inundații și care au încheiată o asigurare obligatorie pentru locuință.

 

Hotărârea nr. 671 din 24 iunie 2021 se poate vizualiza AICI.