„Din grijă pentru copii” - Program național de suport pentru copii în contextul pandemiei


Miercuri, în Monitorul Oficial nr. 619 din 23 iunie 2021, a fost publicată Decizia nr. 365 din 23 iunie 2021 pentru elaborarea Programului național de suport pentru copii în contextul pandemiei de COVID – 19 – “Din grijă pentru copii”.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pandemia de COVID-19 a generat un impact pluridimensional asupra creșterii și dezvoltării copiilor, studiile internaționale în domeniu, dar și analizele exploratorii realizate la nivel național indicând o serie de efecte nocive asupra stării de bine a copiilor cu posibile repercusiuni pe termen scurt, mediu și lung.

Astfel, a fost înființat Comitetul pentru elaborarea Programului național de suport pentru copii în contextul pandemiei.

Comitetul are ca obiectiv elaborarea Programului național de suport pentru copii în contextul pandemiei de COVID – 19 – „Din grijă pentru copii”, în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață pentru copii, ca urmare a efectelor generate de pandemia de COVID – 19 asupra copiilor în plan psihoemoțional, dar și în raport cu riscurile de siguranță online și violență domestică.

Comitetul identifică direcțiile strategice de acțiune, prioritizează nevoile și identifică resursele financiare, de asemenea stabilește mecanismele de monitorizare și responsabilii cu monitorizarea din partea Comitetului, în vederea analizării progresului în implementarea programului.

    În ceea ce privește conducerea, se precizează că acesta este condus de consilierul de stat cu atribuții în domeniu, din cadrul Cancelariei Prim – ministrului, în calitate de președinte.

    Comitetul se reunește, de regulă, în ședințe ordinare, de două ori pe lună sau, ori de câte ori este necesar, în ședințe extraordinare, la convocarea președintelui, prin grija Secretariatului tehnic.

    Ariile de intervenție declarate sunt următoarele:

 1. Inteligență emoțională și managementul emoțiilor – componenta vizează dezvoltarea de mecanisme de management emoțional, precum și de resurse pentru practicieni și beneficiari, atât prin sistemul de educație, cât și la nivelul comunității;
 2. Siguranța copiilor – componenta vizează echiparea copiilor, a părinților și a altor actori implicați cu instrumente și informații în legătură cu riscurile utilizării internetului, dar și dezvoltarea de mecanisme de prevenire și combatere a violenței domestice împotriva copiilor.

    Printre măsurile guvernamentale propuse se numără, cu titlu de exemplu:

  • introducerea tematicii  „managementul emoțiilor și inteligență emoțională” în școli,
  • formarea profesorilor,
  • elaborarea unor ghiduri de intervenție adaptate contextului pandemic,
  • facilitarea accesului la terapii psihologice și psihoterapeutice pentru copiii care întâmpină dificultăți,
  • crearea de resurse pe tema siguranței online și domestice pentru a identifica pericolele și semnele diferitelor forme de violență și abuz,
  • planuri aplicate de acțiune pentru raportarea și asistarea cazurilor identificate de abuz și violență împotriva copiilor
  • crearea unei platforme de resurse online pentru părinți, copii și profesori.

 

Decizia nr. 365 din 23 iunie 2021 se poate consulta AICI.