Școala în scenariul roșu: noi reguli


Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății nr. 3.515/393/2021, publicat marți în Monitorul Oficial nr. 292, modifică prevederile legate de funcționarea creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor și postlicealelor în situația în care incidența cumulată a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile depășește valoarea de 3 la mia de locuitori.

Principala modificare se referă la faptul că elevii din categoriile menționate anterior vor putea să participe fizic la cursuri cât timp nu se declară carantină în localitatea unității de învățământ, indiferent cu cât se depășește valoarea de trei a ratei de incidență.

Așadar, prevederile scenariului roșu (3) de funcționare a unităților de învățământ au fost modificate astfel încât preșcolarii, elevii din învățământul primar, precum și cei din clasele terminale de gimnaziu sau de liceu, în limita a jumătate de elevi dintr-o clasă, să poată merge fizic la cursuri/activități didactice cât timp localitatea nu se află în carantină.

Ordinul nr. 3.515/393/2021 prevede modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

     Reamintim că anterior, ordinul comun nr. 3.459/280/2021 al celor două ministere menționa că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal vor putea participa fizic la cursurile didactice, în limita a jumătate din numărul de elevi dintr-o clasă, alături de preșcolari și elevii din învățământul primar cât timp incidența cumulată se afla între trei la mia de locuitori și nu depășea șase la mia de locuitori.

     Altfel spus, în prezent, unitățile de învățământ vor rămâne deschise până la intrarea în carantină a localităților în care se află, chiar dacă până acum, școlile treceau în online odată cu atingerea ratei de infectare de 6/1000 de locuitori.

     De asemenea, se prevede că vor fi organizate simulări ale examenelor naționale, evaluări naționale și examene pentru anii terminali, cu prezență fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care nu este declarată stare de carantină, cu condiția respectării distanțării corecte, igienizării mâinilor și purtarea obligatorie a măștii.

     Mai mult, s-a introdus o prevedere care permite organizarea orelor remediale, cu prezență fizică, în unitățile de învățământ în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6 la mia de locuitori.

Ordinul nr. 3.515/393/2021 se poate consulta AICI.