Chemarea și rechemarea în activitate a grefierilor


Joi, 11 martie 2021, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. M.49 din 8 martie 2021 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind chemarea/rechemarea în activitate în corpul subofițerilor a grefierilor de la instanțele sau parchetele civile, transferați la instanțele ori parchetele militare.

Conform acestor instrucțiuni, funcțiile vacante de grefieri militari se pot încadra, prin transfer, de la instanțele civile la instanțele militare. Vor putea fi chemați/rechemați în activitate în funcțiile de grefieri militari, grefierii de la instanțele sau parchetele civile cărora li s-a acordat avizul conform favorabil.

Se prevede în mod expres că transferul grefierilor de la instanțele civile la instanțele militare se aprobă, la cererea acestora ori a unităților interesate, de președinții curților de apel.

Activitățile specifice privind chemarea/rechemarea în activitate se organizează de către Direcția instanțelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

    Referitor la avizul conform favorabil se obține în urma următoarelor activități:

  • examinarea medicală, pentru stabilirea aptitudinii de îndeplinire a serviciului militar;
  • testarea în vederea promovării baremelor de pregătire fizică;
  • evaluarea psihologică.

    În termen de 30 de zile de la emiterea avizului favorabil de către structura organizatoare, decidentul va emite decizia de transfer și numire în funcție.

    În cazul în care avizul conform exprimat de structura organizatoare este negativ, decidentul respinge cererea de transfer.

    Acordarea gradelor militare grefierilor din cadrul instanțelor sau parchetelor civile transferați la instanțele militare se va face potrivit normelor aplicabile cadrelor militare în activitate din MApN.

    Nu în ultimul rând, se prevede că instrucțiunile se aplică și:

  • în situația chemării/rechemării în activitate, în corpul subofițerilor, în funcții de grefieri militari a grefierilor civili din cadrul parchetelor militare, caz în care activitatea se organizează de Parchetele Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
  • în situația chemării/rechemării în activitate, în corpul subofițerilor, în funcții de grefieri militari la instanțele și parchetele militare a grefierilor civili ce se repartizează de către Școala Națională de Grefieri, precum și a celor care promovează concursul pentru ocuparea funcțiilor de grefier militar.

Instrucțiunile din 8 martie 2021 se pot consulta AICI.