O nouă etichetă energetică pentru aparatele de uz casnic


Începând cu data de 1 martie, comercianții cu amănuntul vor trebui să aplice pe produsele electronice un nou model de etichete energetice, prin care se înlocuiește actuala scară (de la A+++ la D) cu una mai ușor de folosit de către consumatori.

Ministerul Energiei a anunțat printr-un comunicat de presă că Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene, care urmează să fie implementată începând cu data de 1 martie 2021. Această etichetă prezintă diferit informațiile privind caracteristicile electrocasnicelor față de cea actuală.

Potrivit anunțului făcut de Ministerul Energiei, de la introducerea sa în 1994, eticheta energetică a fost una dintre cele mai de succes inițiative ale Uniunii Europene pentru consumatori, ajutându-i să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic, contribuind în același timp la atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei și al climei.

De asemenea, se menționează că în ultimii 25 de ani, eticheta a sprijinit cu succes consumatorii în economia de energie și reducerea costurilor. Pentru diferite grupuri de produse, eficiența energetică a fost îmbunătățită cu peste 80%, realizând, în unele cazuri, o economie de costuri de câteva sute de euro pe durata de viață a produsului.

Introducerea noii etichete se traduce prin apariția unei obligații noi pentru comercianții de produse electronice.

Astfel, în perioada cuprinsă între 1 și 18 martie, comercianții cu amănuntul vor trebui să introducă noile etichete pentru primele grupuri de produse.

    Noua etichetă va fi folosită din martie pentru frigidere și congelatoare de uz casnic, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice.

    Modelele vechi de electrocasnice, care se vor vinde în următoarele luni, pot rămâne cu etichetele vechi, dar nu vor mai putea fi vândute după luna noiembrie 2021. În ceea ce privește sursele de lumină, aplicarea noii etichete va fi obligatorie din 1 septembrie.

    În cazul altor categorii de produse, precum unitățile de aer condiționat ori cele de încălzire și preparare a apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

    Obligația utilizării, începând cu luna viitoare, a noilor etichete energetice se aplică, în mod evident, și magazinelor online.  În cazul vânzărilor online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

    Noile etichete energetice pentru electrocasnice înlocuiesc, printre altele, actuala scară folosită (cea de la A+++ la D) cu una mai simplă și mai ușor de utilizat - de la A la G, eliminându-se astfel simbolurile plus (+).

    De asemenea, noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.

    Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.