Dispare ștampila din relația cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE)


Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că, de-acum, funcționarilor din domeniul fondurilor europene le este interzis să mai solicite ștampilarea documentelor primite. Anunțul a fost făcut joi, 28 ianuarie 2021, printr-un comunicat de presă.

Astfel, persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate să aplice ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Totodată, se prevede că fapta de a solicita aplicarea ștampilei săvârșită de către funcționarii publici sau personalul contractual din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene va constitui, în urma ordinului semnat de către ministrul Cristian Ghinea, abatere disciplinară și va fi sancționată conform prevederilor legale.

Am semnat (…) un ordin de ministru prin care le este interzis funcționarilor din zona fondurilor europene să solicite ștampilă pe documente. Se tot dau legi în acest domeniu, există reglementări dar proasta obișnuință în administrație continuă acest obicei care nu are nicio bază legală. Toate legile pe această temă apărute până acum au fost ignorate de către majoritatea funcționarilor. Acest lucru se schimbă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din acest moment”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

    Aceasta este însă, cea de-a doua decizie ce vizează renunțarea la utilizarea ștampilei în ministere din această săptămână. Mai exact, decizia Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine la doar câteva zile distanță de la decizia similară luată de Ministerul Dezvoltării.

    Trebuie menționat că până la acest moment, ordinul nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial.

    Totodată, reamintim că potrivit Legii nr. 169 din 7 octombrie 2019 pentru modificarea și completarea art. V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial  nr. 815 din 8 octombrie 2019, entitățile de stat nu mai sunt obligate să ștampileze documentele depuse sau încheiate în relațiile dintre ele.

    De asemenea, se prevede expres că fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale.