Proiect de OUG: Decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto va deveni obligatorie


Miercuri, 27 ianuarie 2021, Ministerul Finanțelor a publicat pentru dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Cea mai importantă modificare are în vedere decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto. Astfel, se propune ca posibilitatea victimei unui accident de a obține repararea prejudiciului de la propriul asigurător să devină o practică obișnuită și nu una opțională, cum este în prezent.

În prezent, potrivit articolului 2 din Legea nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi tramvaie, publicată în Monitorul Oficial nr. 431 din 12 iunie 2017, prin decontare directă  se înțelege: serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurator, iar achiziția acestuia este opțională de către asigurat.

Potrivit proiectului de OUG, definiția decontării directe din Legea 132/2017 ar urma să se modifice, devenind „serviciul auxiliar de asigurare constând în acoperirea daunelor propriilor asigurați, care se contractează obligatoriu de către asigurător, respectiv asigurat”.

    De asemenea, potrivit proiectului, decontarea directă între asigurătorii RCA va fi aplicabilă la îndeplinirea, în mod cumulativ, a următoarelor condiții prevăzute în modificarea ce ar opera asupra art. 26 din Legea 132/2017:

  • accidentele auto s-au produs pe teritoriul României;
  • vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate sau înregistrate în România;
  • prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;
  • ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
  • din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor (se exclud vătămările corporale).

    Astfel, în situația  în care se îndeplinesc toate condițiile menționate anterior, persoana prejudiciată se adresează direct asigurătorului propriu, care-l despăgubește, cele două companii urmând să regleze situația financiară ulterior. 

    Așadar, conducătorii auto vor primi mai repede banii de la companiile de asigurări.

    Până când acest proiect va fi adoptat de Guvern, publicat în Monitorul Oficial, respectiv până când va intra în vigoare,  procedura decontării directe  rămâne în continuare una opțională pentru asigurat.