Aleșii locali - depunere jurământ prin mijloace audiovideo


Aleșii locali aflați în izolare sau în carantină, pot depune jurământul prin mijloace de comunicare la distanță audiovideo

Posibilitatea depunerii jurământului de către aleși locali, primar, consilieri locali, președintele consiliului județean și consilierii județeni, a fost reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 190 din 28 octombrie 2020, urmând ca semnarea formularelor speciale, să se facă fizic, în prima ședință a consiliului local sau județean.

 

Această măsură este luată în condițiile în care, consiliile locale și cele județene, alese anterior, și-au încetat activitatea și există premisele instituirii unui vid de autoritate, cu repercusiuni în procesul de luare a unor decizii vitale la nivel local.

Mijloacele electronice în cadrul administrației publice locale sunt deja folosite pentru organizarea ședintelor consiliilor locale și județene în temeiul Ordonanței de urgență nr. 57/2019 (Codului administrativ), modificat în luna mai a anului curent prin Ordonanța de urgență nr. 61/2020, act normativ care a contribuit la crearea cadrului legal pentru organizarea și desfășurarea întrunirilor aleșilor locali prin sisteme de comunicare la distanță.

Potrivit Ordonanței de urgență sus-menționate, atât ședințele consiliului local, cât și ale consiliului județean se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali și judeţeni în funcţie. Se consideră prezenţi la şedinţă consilierii locali și judeţeni care participă prin utilizarea oricăror mijloace electronice.