Noi măsuri pentru diminuarea risipei alimentare


View access
Public
Alias
noi-masuri-pentru-diminuarea-risipei-alimentare
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1072
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-03-25 07:35:43
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Luni, în Monitorul Oficial nr. 225 din 18 martie 2024, a fost publicată Legea nr. 49 din 15 martie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Actul normativ promulgat de către Președintele României are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare.

În esență, consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizațiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate. De asemenea, va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii. Totodată, magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără: reducerea prețului la alimente înainte de data expirării; donarea alimentelor; transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor; folosirea alimentelor la compost.

Noua lege vizează organizarea la nivel național a activității tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianții din România.

   Reamintim că scopul legii îl constituie stabilirea măsurilor de prevenire şi reducere a risipei de alimente şi a acțiunilor de promovare aferente, în vederea creşterii utilizării şi valorificării alimentelor de-a lungul lanțului agroalimentar.

   Operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, conform următoarei ierarhii de prevenire a risipei alimentare:

  • măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
  • măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, conform legislației în vigoare;
  • măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori, precum şi măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
  • măsuri pentru utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislației sanitare veterinare în domeniul nutriției animale;
  • măsuri pentru direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi
  • măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost,
  • măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz
  • măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată
  • măsuri pentru eliminarea şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, materiale de categoria 3.

   Printre altele, noua lege aduce modificări și pentru cei din industria ospitalității. Astfel, operatorii economici din industria ospitalității vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate, în mod clar şi vizibil, în meniu.

   Remarcăm așadar, cu titlu de noutate, obligația de a trece acest drept al clienților în meniuri.

 

Pentru a consulta celelalte măsuri, accesați forma consolidată a Legii nr. 217 din 17 noiembrie 2016!