50.000 de euro pentru românii care se întorc acasă, pregătiți să-și deschidă o afacere


Conform statisticilor, mai mult de 2 milioane de români pleacă peste hotare la muncă. Cei mai mulți lucrează în construcții, în Italia și Spania. Începând cu luna septembrie va fi implementat un proiect finanțat cu bani europeni, care va da "o mână de ajutor" celor cu spirit de antreprenor. Așadar, Ministerul Fondurilor Europene este hotărât să-și facă românii să se întoarcă acasă, oferind celor care doresc să își deschidă propria afacere în România, până la 50.000 de euro. Bonus! Și studenții care au studiat în străinătate pot participa în acest program! Conform statisticilor, mai mult de 2 milioane de români pleacă peste hotare la muncă. Cei mai mulți lucrează în construcții, în Italia și Spania. Începând cu luna septembrie va fi implementat un proiect finanțat cu bani europeni, care va da "o mână de ajutor" celor cu spirit de antreprenor. Așadar, Ministerul Fondurilor Europene este hotărât să-și facă românii să se întoarcă acasă, oferind celor care doresc să își deschidă propria afacere în România, până la 50.000 de euro. Bonus! Și studenții care au studiat în străinătate pot participa în acest program!

"Românii din străinătate care vor să se întoarcă în ţară vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere, potrivit unui proiect care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie", a declarat, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene şi va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi până la 50.000 de euro, adică 90% din totalul investiţiei, potrivit Adevărul Financiar.

"Încă din februarie am căutat să creăm un program care să atragă potenţiali antreprenori români care au deja experienţă în străinătate. Am decis la nivel de Guvern să implementăm acest program cât mai repede, în această toamnă. Mizăm pe o schemă cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul Operaţional pentru Capital Uman - n. r.) prin care să stimulăm românii din diaspora să se întoarcă prin investiţii şi antreprenoriat", a spus Vrînceanu.

Potrivit acestuia, viitorii antreprenori vor beneficia şi de consultanţă şi training în afaceri.

Secretarul a amintit că există în piaţă un număr mare de granturi lansate, cu bani de la stat sau bani europeni, însă potenţialii beneficiari nu ştiu de existenţa acestora.

Vrînceanu a adăugat că este de preferat ca românii care se întorc să îşi deschidă un business în zona lor de expertiză, spre exemplu cine a lucrat în construcţii să îşi deschidă o firmă în acest sector, iar cine a îngrijit persoane vârstnice să deschidă un azil de bătrâni.

Oficialul ministerial a mai spus că în categoria potenţialilor beneficiari se vor încadra şi studenţii care au studiat în străinătate şi vor să se întoarcă în ţară, nu doar cei care au lucrat în afară.

Criteriile finale de eligibilitate pentru beneficiari vor fi stabilite în cadrul procesului de consultare publică, care va fi demarat la începutul lunii septembrie.

 Citeste mai mult: http://www.avocatura.com/stire/15562/50-000-de-euro-pentru-romanii-care-se-intorc-acasa-pregatiti-sa-si-deschida-o-af.html#ixzz4QifPgYO5