Platforma Corona-Forms – precizări MS și STS


Miercuri, 18 noiembrie 2020, Ministerul Sănătății și Serviciul de Telecomunicații Speciale au dat publicității un comunicat cu privire la actualizarea platformei informatice de centralizare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit comunicatului, noua funcționalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor confirmate, pe baza informațiilor introduse în aplicație de instituțiile prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

 

       Reamintim că este vorba despre Ordinul nr. 1.829 din 27 octombrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 997 din 28 octombrie 2020, cu modificările și completările ulterioare.

     Potrivit acestui act normativ, în scopul colectării și corelării datelor furnizate de autoritățile și instituțiile publice implicate în monitorizarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și în scopul evidenței persoanelor confirmate și a deceselor produse de infecția cu virusul SARS-CoV-2, Ministerul Sănătății utilizează aplicația informatică Corona Forms dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), la solicitarea și în conformitate cu cerințele Ministerului Sănătății.

     De asemenea, trebuie menționat și faptul că utilizatorii datelor din aplicația informatică Corona Forms sunt: Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, laboratoarele care realizează testarea RT PCR și unitățile sanitare cu paturi care îngrijesc pacienți COVID-19.

     Buletinele de analize pozitive vor fi transmise în mod automat prin e-mail și mesaj text medicului de familie al persoanelor testate pentru a fi luate în evidență, iar în situația în care o persoana testată nu are medic de familie, aceste informații sunt transmise către DSP, aceasta din urmă având responsabilitatea de a monitoriza cazul.

     Revenind la comunicat, se precizează că persoanele testate primesc prin SMS (de pe numărul 1863) și e-mail, generate prin intermediul aplicației informatice, rezultatele probelor. În  situația în care pentru o persoană testată nu sunt cunoscute date relevante de contact, responsabilitatea transmiterii rezultatului revine entității care a dispus recoltarea, respectiv entitățile la care s-a efectuat testarea.

     De asemenea, se mai menționează că în funcție de rezultatul testelor efectuate, există trei tipuri de mesaje text și e-mail-uri care sunt transmise de către aplicația Corona-Forms către persoanele testate sau la medicul de familie, acestea cuprinzând informații privind:

  • rezultatul testelor efectuate,
  • măsurile pe care persoana respectivă trebuie să le ia în funcție de aceste rezultate, respectiv
  • informarea medicului de familie cu privire la situația persoanei din listă.

     Conținutul integral al comunicatului poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății sau pe cel al STS.