Programul naţional "Masă sănătoasă"
- Detalii
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 370

Hotărârea nr. 23 din 28 ianuarie 2025 privind instituirea Programului naţional "Masă sănătoasă" în anul 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 77 din 29 ianuarie 2025. Astfel, la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar se instituie Programul naţional „Masă sănătoasă“, denumit în continuare PNMS, derulat pe perioada desfăşurării cursurilor şcolare din anul 2025, pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul preuniversitar, conform prevederilor art. 77 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare. Scopul PNMS constă în sprijinirea accesului la educaţie al tuturor copiilor prin crearea motivaţiei pentru studiu, menţinerea echilibrului socioemoţional, întărirea stării de bine şi oferirea unei alimentaţii sănătoase care să susţină învăţarea. În continuare, PNMS contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate şi sănătoase, respectiv sustenabile - precum educaţia pentru reducerea risipei alimentare, reducerea cantităţii de deşeuri, colectarea şi valorificarea deşeurilor alimentare.
PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita valorică cuprinde preţul suportului alimentar, conţinând preţul materiei prime şi al serviciilor de preparare a produselor şi cheltuielile de transport. Astfel, PNMS se adresează preşcolarilor şi elevilor prezenţi la activităţile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar. Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanţelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.
Selecţia unităţilor de învăţământ incluse în PNMS se face de către inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, denumite în continuare ISJ/ISMB, pe baza unor criterii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Lista unităţilor de învăţământ preuniversitar selectate de către ISJ/ISMB se transmite la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Numărul anual de beneficiari ai PNMS se stabileşte şi se propune de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe baza concluziilor raportului cu privire la impactul PNMS, realizat la nivel naţional, cu încadrarea în bugetul alocat PNMS pentru anul respectiv.
Pe perioada desfăşurării cursurilor anului şcolar 2024-2025, PNMS se implementează în unităţile de învăţământ aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 3.840/81/2024 privind aprobarea Listei unităţilor de învăţământ preuniversitar incluse în Programul naţional „Masă sănătoasă“ în anul 2024, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru anul şcolar 2025-2026 numărul de beneficiari se stabileşte până la data de 1 februarie 2025. În limita fondurilor aprobate cu această destinaţie pentru anul 2025, lista menţionată mai sus poate fi completată şi cu alte unităţi de învăţământ selectate de către ISJ/ISMB şi propuse de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi aprobate prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, pe baza concluziilor raportului cu privire la impactul PNMS în anul şcolar 2024-2025.
Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:
- masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ în care există cantină, respectiv unităţi în care trebuie să funcţioneze, conform reglementărilor legale în vigoare, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;
- masă caldă, în regim catering, pentru preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spaţiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, cu modificările ulterioare. În situaţia în care hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt păstrate, până la servire, în spaţii amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare şi depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena şi siguranţa produselor alimentare, condiţii care să poată fi monitorizate şi controlate;
- pachet alimentar, în situaţia în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering. Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare şi depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena şi siguranţa produselor alimentare, condiţii care să poată fi monitorizate şi controlate.
Diferenţierea tipului de suport alimentar în categoriile prevăzute anterior se face în funcţie de specificul unităţii de învăţământ, dat de structura ciclurilor de învăţământ, de dispunerea geografică şi de programul şcolar al elevilor. Tipul de suport alimentar diferenţiat, precum şi modalitatea de distribuire a acestuia elevilor şi preşcolarilor se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie, şi se propun ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, care le supune aprobării consiliului local.
La cererea motivată a elevului major/părinţilor/ reprezentantului legal/ocrotitorului legal, formulată în scris şi însoţită, după caz, de un document justificativ, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală sau religioasă, au restricţii alimentare beneficiază de masa sănătoasă adecvată situaţiei acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la art. 2 alin. (1) din hotărâre.
În sensul prezentei hotărâri, documentele justificative care însoţesc cererea elevului major/părintelui/reprezentantului legal/ocrotitorului legal pot fi următoarele:
- documente medicale care să ateste intoleranţe/alergii alimentare sau afecţiuni cronice, după caz, care să îl determine pe elevul major/părinte/reprezentantul legal/ocrotitorul legal să formuleze o altă opţiune alimentară;
- declaraţie pe propria răspundere a elevului major/ părintelui/reprezentantului legal/ocrotitorului legal referitoare la apartenenţa la o religie care restricţionează consumul anumitor alimente, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 la hotărâre.
Suportul alimentar prevăzut la art. 3 alin. (1) din hotărârea trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi. Suportul alimentar prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b) şi c) din hotărâre este produs în unităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, se distribuie sub formă ambalată, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena şi siguranţa produselor alimentare, conform prevederilor pct. 8 din anexa nr. 3 la hotărâre, fiind transportat numai cu mijloace de transport autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi sunt stabilite de către conducerea unităţii de învăţământ, în funcţie de numărul de elevi, de orarul şcolii şi de particularităţile specifice fiecărei unităţi de învăţământ. Servirea mesei calde sau distribuirea pachetului alimentar în cadrul unităţii de învăţământ se face de către persoane desemnate de conducerea acesteia, cu excepţia personalului de îngrijire şi de întreţinere care a participat, în prealabil, la igienizarea spaţiilor sanitare, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, cu modificările şi completările ulterioare.
Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ stabileşte modalitatea prin care se va face prezenţa elevilor/preşcolarilor pentru a li se comunica furnizorilor, zilnic, numărul de porţii/pachete alimentare care li se vor distribui elevilor/preşcolarilor prezenţi la cursuri. Așadar, unităţile de învăţământ răspund, în mod direct, de asigurarea condiţiilor de primire, recepţie şi distribuţie a suportului alimentar, prin nominalizarea persoanelor responsabile în acest sens, precum şi de confirmarea documentelor ce stau la baza plăţii produselor alimentare.
Dispoziții referitoare la sursele de finanţare a Programului naţional "Masă sănătoasă", cuprinse în textul integral al Hotărârii nr. 23/2025, disponibile AICI