Concediile pentru polițiștii de penitenciare


View access
Public
Alias
concediile-pentru-politistii-de-penitenciare
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
390
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2021-06-14 07:15:56
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Vineri, în Monitorul Oficial nr. 588 din 11 iunie 2021, fost publicată Hotărârea nr. 604 din 27 mai 2021 pentru aprobarea condițiilor în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată și bilete de odihnă.

Principalele aspecte reglementate se referă la: concediul de odihnă și concediul de odihnă suplimentar, concediul de studii, învoirea plătită, concediul fără plată și biletele de odihnă.

Anterior acestei hotărâri, sediul materiei se regăsea în Hotărârea Guvernului nr. 1.946/2004 privind condițiile în baza cărora funcționarul public cu statut special din sistemul administrației penitenciare are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite și concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament și recuperare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.140 din 2 decembrie 2004.

Polițiștii de penitenciare au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea în muncă, precum și cu perioadele asimilate în vederea obținerii unei pensii, după cum urmează:

  1. 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de până la 10 ani;
  2. 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de peste 10 ani.

   Trebuie menționat că vechimea care se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care polițiștii de penitenciare o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul.

   Se menține prevederea din vechea legislație potrivit căreia concediul de odihnă poate fi fracționat la cererea polițiștilor de penitenciare, cu condiția ca una dintre fracțiuni să nu fie mai mică de 15 zile calendaristice.

   Reprogramarea sau amânarea efectuării concediului de odihnă poate fi efectuată când polițistul de penitenciare se află în una dintre următoarele situații:

  1. este în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
  2. urmează să îndeplinească activități profesionale specifice postului ocupat, prezența acestuia fiind indispensabilă;
  3. solicită concediul de odihnă înainte sau în continuarea concediului de maternitate ori i s-a acordat concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau concediu pentru îngrijirea copilului bolnav;
  4. are recomandare medicală pentru a urma un tratament într-o stațiune balneoclimaterică, caz în care data începerii concediului de odihnă va fi cea indicată în recomandarea medicală sau în biletul de tratament;
  5. urmează sau este planificat să urmeze un curs de perfecționare ori de specializare.

   În afara concediului de odihnă, polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase -, stabilite potrivit legii, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3 și 14 zile calendaristice.

   Polițiștii de penitenciare beneficiază și de concedii de studii pentru frecventarea primei forme de învățământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licență, master sau doctorat, de la încadrarea în sistemul administrației penitenciare.

   Concediu de studii plătit, de 30 de zile calendaristice, este acordat la cerere, integral sau fracționat, pentru fiecare an universitar, de el beneficiind și polițiștii de penitenciare absolvenți cu diplomă ai colegiilor universitare de scurtă durată, care își continuă studiile în învățământul superior de lungă durată, în instituții de învățământ superior acreditate ori autorizate să funcționeze provizoriu.

   Pentru detalii și despre învoirea plătită, concediul fără plată, respectiv biletele de odihnă, accesați Hotărârea nr. 604 din 27 mai 2021.