Vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii sau a documentelor şcolare universitare
- Detalii
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 574
Ordinul Ministerului Educației nr. 4.500 din 27 mai 2024 privind aprobarea Normelor metodologice pentru vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii şi a documentelor şcolare universitare emise de instituţiile de învăţământ superior din România a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 515 din 3 iunie 2024.
Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, denumit în continuare C.N.R.E.D., din cadrul Ministerului Educaţiei, are competenţa de a viza actele de studii, anexele la actele de studii şi documentele şcolare universitare emise de instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu din România.
Astfel, prin vizare se înţelege procedura prin care se verifică şi se certifică autenticitatea şi legalitatea actului de studii, precum şi legalitatea anexelor la actele de studii sau a documentelor şcolare universitare. Viza constă în semnătura electronică calificată aplicată pe copia în format PDF a actului de studii, a anexei la actul de studii sau a documentului şcolar universitar.
Documentele şcolare universitare menţionate la art. 1 din normele metodologice care pot fi vizate de către C.N.R.E.D. sunt:
- suplimentul la diplomă;
- foaia matricolă;
- situaţia şcolară;
- programa analitică;
- adeverinţa privind şcolarizarea/absolvirea;
- adeverinţa care atestă calitatea de student;
- adeverinţa privind finalizarea studiilor;
- adeverinţa de autenticitate.
Solicitările pentru vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii sau a documentelor şcolare universitare emise de instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu din România se transmit electronic prin intermediul Punctului de contact unic electronic (PCUe).
În vederea aplicării vizei, solicitarea trebuie să cuprindă următoarele documente:
1. cerere;
2. actul de studii, anexa la actul de studii sau documentul şcolar universitar pentru care se solicită aplicarea vizei;
3. actul de identitate al titularului, în copie, şi dovada schimbării numelui titularului, dacă este cazul. În cazul în care solicitantul nu este titularul, trebuie să prezinte, după caz, şi următoarele:
- actul de identitate;
- documente care atestă calitatea de soţ/soţie sau de rudă până la gradul II cu titularul actului de studii;
- procura notarială, împuternicirea avocaţială sau delegaţia din partea persoanei juridice;
4. dovada achitării taxei;
5. alte documente, dacă este cazul.
Aplicarea vizei pe actele de studii poate fi solicitată de următoarele categorii de persoane:
- titularul actului de studii;
- soţul/soţia titularului actului de studii ori o rudă până la gradul II cu titularul actului de studii;
- orice altă persoană fizică care prezintă procură notarială sau împuternicire avocaţială;
- o persoană juridică care a încheiat cu titularul actului de studii un contract având ca obiect realizarea în numele acestuia a procedurilor necesare pentru aplicarea vizei, prin reprezentant care prezintă delegaţie în acest sens.
În cazul în care procura notarială a fost întocmită pe teritoriul altui stat, se prezintă şi o traducere legalizată în limba română. Procura trebuie să conţină apostila de la Haga sau supralegalizarea de autorităţile competente ale statului pe al cărui teritoriu a fost întocmită, cu excepţia statelor cu care România a încheiat tratate sau convenţii bilaterale în acest sens.
Actele de studii, anexele la actele de studii sau documentele şcolare universitare vizate se transmit în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării de vizare.
În cazul în care C.N.R.E.D. constată că solicitarea nu conţine toate documentele prevăzute la art. 6 din normele metodologice, înştiinţează solicitantul în scris, prin mesageria internă a PCUe sau poşta electronică. Solicitarea trebuie completată în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii înştiinţării, în caz contrar, solicitarea se clasează, urmând ca reluarea procedurii să se facă în baza transmiterii unei noi solicitări.
Termenul de soluţionare prevăzut anterior se poate prelungi în cazuri justificate, solicitantul fiind informat în acest sens, în scris, prin mesageria internă a PCUe sau poşta electronică.
Viza nu se aplică de C.N.R.E.D. în următoarele situaţii:
- în cazul în care, după efectuarea activităţilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a)-f) din norme, se constată că documentele pentru care se solicită vizarea nu sunt completate conform legii;
- documentele pentru care se solicită vizarea nu se încadrează în prevederile art. 3 alin. (2) din normele metodologice;
- se constată erori materiale de completare;
- în alte cazuri temeinic justificate.
C.N.R.E.D. comunică solicitantului, prin mesageria internă a PCUe, motivele pentru care nu se aplică viza, iar solicitarea se clasează. Decizia C.N.R.E.D. poate fi contestată o singură dată, în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicare.
Pentru reglementări din sfera activităților realizate de C.N.R.E.D. în procesul de vizare, click AICI