Legea asupra cambiei și a biletului la ordin – modificată după aproape 10 ani!


View access
Public
Alias
legea-asupra-cambiei-si-a-biletului-la-ordin-modificata-dupa-aproape-10-ani
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
659
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2022-06-20 09:53:09
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Legea nr. 58 din 1 mai 1934 asupra cambiei și biletului la ordin, emisă de Parlamentul României, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 100 din 1 mai 1934, producându-și efectele începând cu 1 iunie 1934.

     Același organ legislativ emite pe 14 iunie 2022 Legea nr. 180 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, act normativ ce se regăsește în Monitorul Oficial nr. 582 din 15 iunie 2022. Prin intermediul acestui act, legiutorul aduce un număr mare de dispoziții noi în cadrul textului legii menționate anterior.

     Astfel, potrivit art. 1 din lege, cambia cuprinde:

  1. denumirea de cambie exprimată în limba română;
  2. ordinul necondiţionat de a plăti o sumă determinată;
  3. numele/denumirea aceluia care trebuie să plătească, având calitatea de tras, respectiv numele şi prenumele, în clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entităţii care se obligă, după caz. În cazul în care numele trasului depăşeşte spaţiul alocat pe titlu, se vor înscrie pe cambie primele caractere din numele şi prenumele, respectiv din denumirea trasului, în limita spaţiului special alocat, fără ca prin aceasta să se atragă nulitatea cambiei;
  4. codul trasului, respectiv un număr unic de identificare prevăzut în documentele de identificare sau de înregistrare ale trasului;
  5. data scadenţei;
  6. locul plăţii;
  7. numele/denumirea acelui căruia sau la ordinul căruia plata trebuie făcută;
  8. data şi locul emiterii;
  9. semnătura emitentului, având calitatea de trăgător. Prin semnătura trăgătorului se înţelege semnătura olografă a persoanei fizice având calitatea de trăgător sau a împuternicitului acesteia, respectiv semnătura olografă a reprezentanţilor legali sau a împuterniciţilor persoanelor juridice care se obligă ori ale altor categorii de entităţi care utilizează astfel de instrumente, după caz;
  10. semnătura celui care acceptă la plată cambia, respectiv trasul. Prin semnătura trasului se înţelege semnătura olografă a persoanei fizice având calitatea de tras sau a împuternicitului acesteia, respectiv semnătura olografă a reprezentanţilor legali sau a împuterniciţilor persoanelor juridice care se obligă ori ale altor categorii de entităţi care utilizează astfel de instrumente, după caz;
  11. codul trăgătorului, respectiv un număr unic de identificare, preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale trăgătorului.

     Cambia originală este cambia emisă pe suport hârtie, purtând semnătură olografă. Imaginea cambiei originale reprezintă copia electronică a cambiei originale. Cambia căreia îi lipseşte unul din elementele prevăzute la art. 1 din lege, cu excepţia locului plăţii, a locului emiterii şi a datei scadenţei, nu are valoarea unei cambii. Cambia fără scadenţă este considerată plătibilă la vedere. În cazul în care locul plăţii lipseşte, se consideră plătibil la sediul social al instituţiei trasului.

     Într-o cambie plătibilă la vedere sau la un anume timp de la vedere, trăgătorul poate stipula că suma va fi producătoare de dobândă. În orice altă cambie această clauză se consideră nescrisă. Valoarea dobânzii va trebui să fie precizată în cambie; dacă această precizare nu există, clauza se consideră nescrisă. Dobânda curge de la data emiterii cambiei dacă o altă dată nu este precizată.

     Cambia, chiar dacă nu a fost expres trasă la ordin, este transmisibilă prin gir, după cum prevede art. 13 din Legea nr. 58/1934. Dacă trăgătorul a înscris în cambie cuvintele «nu la ordin» sau o expresie echivalentă, titlul este transmisibil numai în forma şi cu efectele unei cesiuni ordinare. Girul poate fi realizat chiar în folosul trasului, indiferent dacă a acceptat sau nu, în folosul trăgătorului sau al oricărui alt obligat. Aceştia pot să gireze din nou cambia. Girul trebuie să fie necondiţionat. Orice condiţie menţionată în titlu se consideră nescrisă.

     În ceea ce privește acceptarea, posesorul cambiei sau chiar un simplu deţinător poate prezenta trasului, până la scadenţă, cambia spre acceptare, la domiciliul/sediul acestuia. În orice cambie trăgătorul poate stipula că ea va trebui să fie prezentată spre acceptare, fixând sau nu un termen pentru prezentare. El poate interzice în cambie prezentarea spre acceptare, afară numai de cazul în care cambia este plătibilă la un terţ sau este plătibilă într-o altă localitate decât aceea a domiciliului/ sediul trasului sau dacă este plătibilă la un anume timp de la vedere. El poate, de asemenea, să stipuleze că prezentarea spre acceptare nu va putea avea loc înaintea unei anume date. În afară de cazul când trăgătorul a interzis prezentarea spre acceptare, oricare dintre giranţi poate menţiona că va trebui să fie prezentată cambia spre acceptare, fixând sau nu un termen pentru prezentare.

     Referitor la aval, plata unei cambii poate fi garantată printr-un aval pentru întreaga suma sau numai pentru o parte din ea. Această garanţie poate fi dată de un terţ sau chiar de un semnatar al cambiei. Avalul se dă pe cambie sau pe adaos. El se exprimă prin cuvintele «pentru aval» sau prin orice altă formulă echivalentă şi este semnat de avalist sau, după caz, de reprezentantul legal ori de împuternicitul acestuia. Avalul rezultă din simpla semnătură a avalistului sau a reprezentantului său legal ori a împuternicitului acestuia, pusă pe faţa cambiei, cu excepţia situaţiei în care semnătura este a trasului sau a trăgătorului sau, după caz, a reprezentanţilor legali sau împuterniciţilor acestora. Avalul trebuie să arate pentru cine este dat. În lipsa acestei precizări se consideră a fi dat pentru trăgător.

    Restul dispozițiilor ce vizează biletul la ordin, conținute în Titlul II al Legii nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin - AICI