ICCJ: Răspunzi penal dacă lași o persoană ce a consumat alcool să îți conducă mașina iar alcoolemia șoferului trece de 0,80 g/l


 

Începând de miercuri, 10 februarie 2021, a devenit obligatorie dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „în interpretarea dispozițiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredința un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știa că se află sub influența alcoolului, acestea trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge“.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 135 din 10 februarie 2021,  a fost publicată Decizia nr. 14 din 25 mai 2020 referitoare la interpretarea dispozițiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal.

Pentru ca o sesizare a Completului pentru dezlegarea unei chestiuni de drept să fie admisibilă, instanța trebuie să verifice în prealabil dacă sunt îndeplinite următoarele condiții, conform art. 519 din Codul de procedură civilă:

 

  1. existența unei cauze aflate în curs de judecată;
  2. cauza să fie soluționată în ultimă instanță;
  3. cauza care face obiectul judecății să se afle în competența legală a unui complet de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiție, al curții de apel sau al tribunalului învestit să soluționeze cauza;
  4. ivirea unei chestiuni de drept de a cărei lămurire depinde soluționarea pe fond a cauzei în curs de judecată;
  5. chestiunea de drept identificată să prezinte caracter de noutate și asupra acesteia Înalta Curte de Casație și Justiție să nu fi statuat și nici să nu facă obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluționare.

     De asemenea, trebuie menționat că potrivit dispozițiilor legale, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanța care a solicitat dezlegarea de la data pronunțării deciziei, iar pentru celelalte instanțe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

     Înalta Curte de Casație și Justiție  a fost întrebată dacă o persoană care își încredințează mașina cuiva care a consumat alcool va răspunde penal indiferent de nivelul alcoolemiei sau doar dacă acesta trece de limita menționată.

     Unele instanțe au opinat în sensul că elementul de tipicitate al infracțiunii incriminate de art. 335 alin. (3) din Codul penal presupune că acțiunea de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care știa că se află sub influența alcoolului trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l pur în sânge.

     Alte instanțe au susținut că acțiunea de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care știa că se află sub influența alcoolului nu trebuie să vizeze o persoană care are o îmbibație alcoolică peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, ci este suficient ca aceasta să aibă o îmbibație alcoolică, indiferent de gradul de alcoolemie.

     ÎCCJ  a stabilit că cel care încredințează un vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool, acesta nu va răspunde penal. De asemenea, chiar dacă deținătorul a știut că persoana căreia i-a fost încredințată mașina a consumat alcool, el nu vă răspunde penal dacă cea din urmă nu a avut nivelul minim de alcoolemie de peste 0,80 g/l pur în sânge.

 

Decizia ICCJ poate fi consultată AICI.