ÎCCJ: crearea unui cont fals pe rețelele sociale poate fi o infracțiune de fals informatic


În ședința din 25 ianuarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluționat o sesizare  formulată de Curtea de Apel Brașov – Secția penală, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Astfel, în dosarul nr. 2534/1/2020 a fost pronunțată Decizia nr. 4 din data de 25 ianuarie 2021, decizie care nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Crearea unui cont pe o rețea de socializare, prin folosirea numelui și a datelor de identificare ale unei alte persoane ar putea părea pentru mulți, un gest inofensiv, dar în realitate, ar putea  conduce la atragerea răspunderii penale, respective a unei pedepse.

Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat că un asemenea comportament ar putea atrage consecințe din punct de vedere penal.

Cu toate acestea, dacă cineva săvârșește sau nu o infracțiune, depinde de situația concretă, întrucât simpla creare a contului, folosind datele unei persoane, nu va fi suficientă pentru a atrage consecințe penale, prin ea însăși.

     Reamintim că potrivit dispozițiilor articolului 325 din Codul penal, „fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

     Din Comunicatul ICCJ reiese că fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului (Facebook, Whatsapp, LinkedIn, Instagram, etc), folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

     Analiza se va face în concret, urmărindu-se să se vadă dacă, în situația specifică, crearea ilegală a unui profil pe o rețea de socializare ar putea produce consecințe juridice și a fost făcută cu acest scop.

     Așadar, simpla creare a unui cont fals, fără a urmări vreun scop anume, nu va atrage răspunderea penală.

     În schimb, crearea unui cont pentru urmărirea unor/unei persoane, șicanarea lor/ei, în scop de violență cibernetică, crearea unui cont fals pentru inducerea în eroare, pentru strângerea de fonduri financiare ori pentru orice alt scop de natură să atragă consecințe juridice, va atrage răspunderea penală a celui care a creat contul fals. Acesta va răspunde penal deoarece fapta este tipică dacă există – și se probează – acest scop.

     De la momentul publicării în Monitorul Oficial, interpretarea Înaltei Curți de Casație și Justiție va deveni obligatorie.