Directiva PSD2 - Securitatea plăților cu cardul


Începând cu data de 14.09.2019, devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European și a Consiliului (PSD2) cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare (Regulamentul UE).

Directiva PSD2 este actul normativ european care reglementează serviciile de plată și are ca scop îmbunătățirea standardelor pe baza cărora se efectuează plățile în Spațiul Economic European și stimularea inovației pe piața serviciilor de plăți, astfel încât acestea să devină mai sigure și mai eficiente. AceastăDirectiva PSD2 este actul normativ european care reglementează serviciile de plată și are ca scop îmbunătățirea standardelor pe baza cărora se efectuează plățile în Spațiul Economic European și stimularea inovației pe piața serviciilor de plăți, astfel încât acestea să devină mai sigure și mai eficiente. Această directivă urmează să fie transpusă în legislația internă în perioada următoare. directivă urmează să fie transpusă în legislația internă în perioada următoare.

repsfw

Regulamentul UE, direct aplicabil în România, stabilește cerințele tehnice și măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienților (SCA) și pentru comunicarea în condiții de siguranță cu terții prestatori de servicii de plată (Terți PSP). Aceștia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea și pe baza consimțământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăți accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alți prestatori.

Astfel, va spori securitatea utilizării instrumentelor de plată electronică (ex.: carduri, platformele de internet banking, etc.), fiind posibile plăți mai sigure pe internet și în magazine și putând beneficia de noi servicii de plată.

Plățile pe internet și în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienților (SCA) cu anumite excepții (plăți de valoare mică sau plăți recurente). 

Asta înseamnă că va trebui să parcurgi pași adiționali pentru validarea/autorizarea plăților pe care le faci online și în magazine.

Cum se efectuează plata pe site-uri care folosesc 3D Secure?

Pentru a efectua o plată folosind cardul pe un astfel de site, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul oferit de telefon, va trebui să fie introdus și un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, dacă persoana nu deține CNP.

Ce se schimbă în cazul plății cu cardul?

Tot pentru un plus de siguranță, pentru unele plăți contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN.

Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Mai multe detalii și întregul mecanism de sporire a securității pot fi consultate AICI.