Elaborarea planului de acţiune în caz de alertă cibernetică


View access
Public
Alias
elaborarea-planului-de-actiune-in-caz-de-alerta-cibernetica
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1067
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-03-18 11:02:43
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Ordinul Directoratului Național de Securitate Cibernetică nr. 180 din 21 februarie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind nivelurile de alertă cibernetică şi modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 197 din 11 martie 2024, intrând în vigoare la aceeași dată. Metodologia stabileşte cadrul legal privind instituirea nivelurilor de alertă cibernetică, modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică, precum şi trecerea de la un nivel de alertă la altul.

     Legea nr. 58 din 14 martie 2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 214 din 15 martie 2023, stabileşte cadrul juridic şi instituţional privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor din domeniile securitate şi apărare cibernetică, mecanismele de cooperare şi responsabilităţile instituţiilor cu atribuţii în domeniile menţionate. Securitatea şi apărarea cibernetică se realizează prin adoptarea şi implementarea de politici şi măsuri în scopul cunoaşterii, prevenirii şi contracarării vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor în spaţiul cibernetic.

     Nivelurile de alertă cibernetică şi modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică sunt parte componentă a ansamblului de măsuri tehnice şi procedurale destinate prevenirii, descurajării şi combaterii acţiunilor sau inacţiunilor ce se pot constitui în vulnerabilităţi, riscuri sau ameninţări la adresa securităţii cibernetice a României.

     Nivelurile de alertă cibernetică şi modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică sunt, de asemenea, parte componentă a măsurilor de conştientizare situaţională şi comunicare către public a măsurilor recomandate spre implementare, în vederea facilitării managementului situaţiilor de criză cibernetică la nivel naţional.

     Instituirea unui nivel de alertă sau trecerea de la un nivel la altul se realizează prin decizie a directorului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), în următoarele situaţii:

  1. la propunerea COSC;
  2. ca urmare a analizei proprii a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, cu avizul consultativ şi prealabil al COSC;
  3. la propunerea uneia din autorităţile competente prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 58/2023, cu avizul consultativ şi prealabil al COSC.

     După emiterea deciziei privind instituirea unui nivel de alertă cibernetică, comunicarea publică a acestuia se face de către DNSC prin intermediul mijloacelor de comunicare publică aflate la dispoziţie în vederea obţinerii unui nivel cât mai ridicat de conştientizare la nivel naţional.

     În ceea ce privește modalitățile de acțiune în situații de alertă cibernetică, persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 58/2023 îşi vor elabora planurile proprii de acţiune pentru fiecare nivel de alertă cibernetică conform Ghidului de elaborare a planului de acţiune în caz de alertă cibernetică. Așadar, la instituirea unui nivel de alertă cibernetică, autorităţile competente prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 58/2023 stabilesc şi implementează măsuri specifice pentru gestionarea evenimentelor ce au stat la baza deciziei de instituire a nivelului, în conformitate cu planurile de acţiune corespunzătoare, prevăzute de art. 10 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 58/2023.

     Pentru nivelurile de alertă cibernetică ridicat şi critic, autorităţile menţionate mai sus au obligaţia să îşi coordoneze între ele măsurile şi planurile de acţiune corespunzătoare, după caz. Pentru nivelurile de alertă cibernetică ridicat şi critic, măsurile şi planurile de acţiune se menţin pe termenul de valabilitate a nivelului de alertă, chiar dacă au impact asupra desfăşurării activităţii curente.  

Pentru a consulta nivelurile de alertă cibernetică, definite la nivel național, disponibile în textul integral al Metodologiei aprobate prin Ordinul nr. 180/2024 – click AICI