Clarificări privind detașarea salariaților (prestări servicii transnaționale)


View access
Public
Alias
clarificari-privind-detasarea-salariatilor-prestari-servicii-transnationale
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
130
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2020-08-25 08:50:51
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Legea nr. 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale a fost modificată la data de 16 august 2020 prin Legea nr. 172/2020.

Au fost schimbate câteva definiții  și au fost clarificate unele aspecte, dar în prim plan apar noile obligații impuse firmelor care detașează din România în străinătate, dar și învers.

În cazul în care durata efectivă a detaşării depăşeşte 12 luni, întreprinderile garantează salariaţilor detaşaţi pe teritoriul României, cu respectarea principiului egalităţii de tratament, suplimentar faţă de condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă prevăzute la art. 6, toate condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă aplicabile acestora potrivit legislaţiei naţionale şi contractelor colective de muncă aplicabile.

 

În cazul în care durata efectivă a detaşării depăşeşte 12 luni, întreprinderile nu pot să intervină asupra:

  1. a) condiţiilor de încheiere şi de încetare a contractului individual de muncă, inclusiv a clauzelor de neconcurenţă;
  2. b) contribuţiilor prevăzute de Legea nr. 1/2020.

Perioada de detașare poate fi prelungită până la 18 luni, cu condiţia transmiterii de către întreprindere a unei notificări motivate la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială prestează activitatea salariaţii detaşaţi, cel târziu în ziua anterioară împlinirii termenului ce urmează a fi prelungit.

Durata detaşării transnaţionale se calculează pe baza unei perioade de referinţă de un an de la data începerii acesteia. La calculul acestei durate se iau în considerare inclusiv perioadele în care postul a fost anterior ocupat de un alt salariat detaşat în cadrul prestării de servicii transnaţionale.

În cazul în care întreprinderea înlocuiește un salariat detaşat cu un alt salariat detaşat care îndeplineşte aceeaşi sarcină în acelaşi loc de muncă, durata detaşării se calculează prin cumularea perioadelor de detaşare a fiecăruia dintre salariaţii în cauză.

Pentru a stabili dacă salariatul detaşat îndeplineşte aceeaşi sarcină în acelaşi loc de muncă se va ţine cont, în principal, de natura serviciului care urmează să fie prestat, de activitatea care urmează să fie efectuată şi de aceeaşi adresă a locului de muncă.