Rovinieta poate fi plătită şi prin intermediul ghişeul.ro!


View access
Public
Alias
rovinieta-poate-fi-platita-si-prin-intermediul-ghiseul-ro
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
738
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2022-10-24 06:15:07
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Utilizatorii Ghișeul.ro vor putea plăti online și tarifele de utilizare a rețelei de drumuri naționale. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 1003 din 17 octombrie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 2130 din 10 octombrie 2022 pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. a tarifului de utilizare și a tarifului de trecere.

Așadar, rovinieta și taxa de pod vor putea fi plătite și prin platforma ghiseul.ro, pe lângă variantele deja existente.

Pe de o parte, pentru facilitarea achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România de către utilizatorii români, persoane fizice și persoane juridice, iar pe de altă parte pentru reducerea numărului de contravenții aplicate acestora pentru circulația fără rovinietă valabilă sau fără peaj valabil și, implicit, pentru creșterea gradului de încasare a tarifelor, soluția identificată o reprezintă extinderea mijloacelor prin care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere –  CNAIR SA poate asigura, în calitate de distribuitor, încasarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere, înregistrarea în baza de date a informațiilor privind achitarea acestora şi eliberarea documentelor care atestă plata.

Drept urmare, a fost identificat Sistemului Național Electronic de Plată (SNEP) dezvoltat și operat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), disponibil la adresa www.ghiseul.ro, sistem ce poate fi utilizat de CNAIR SA în calitate de distribuitor și prin intermediul căruia solicitanții pot achita după autentificare tarifele cu cardul, într-un mediu online, securizat.

  Utilizarea SNEP de către CNAIR SA, cât și de către utilizatori pentru plata tarifelor, urmează a se realiza fără costuri suplimentare și fără a fi perceput vreun comision de către ADR.

  Dezvoltările necesare înregistrării în format electronic a informațiilor privind achitarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere în Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control al Rovinietei – SIEGMCR prin intermediul SNEP se vor realiza de către ADR, în baza documentației tehnice pusă la dispoziție de către CNAIR SA.

  În aceste condiții, în vederea creării cadrului de reglementare a posibilității de încasare a tarifelor și de înregistrare a informațiilor privind achitarea acestora în baza de date a SIEGMCR, de către CNAIR SA prin intermediul SNEP, de eliberare a documentelor care atestă plata de către aceasta, au fost modificate și completate prevederile anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere.

  În cazul emiterii rovinietei și a peajului de către CNAIR SA prin intermediul SNEP, documentele vor fi puse la dispoziția utilizatorilor de către aceasta în mod automat, prin email.

  Nu, în ultimul rând, menționăm că modificările intră în vigoare începând cu data de 16 noiembrie 2022. Până când noua varianta va fi accesibilă, cele două taxe se pot plăti ca și până acum: direct la benzinării sau puncte de taxare, online ori prin SMS.

 

Pentru mai multe detalii, accesați forma consolidată a Normelor metodologice din 21 septembrie 2018!