Actualitate
Admiterea şi înscrierea elevilor în învăţământul vocaţional de artă
Ministerul Educației și Cercetării a emis Ordinul nr. 3.717 din 1 aprilie 2025 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar cu program de artă. Actul normtiv a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 345 din 17 aprilie 2025.
Învăţământul de artă se organizează ca învăţământ integrat şi/sau învăţământ suplimentar. Învăţământul cu program integrat de artă reprezintă învăţământul în cadrul căruia se desfăşoară atât studiul disciplinelor de cultură generală, cât şi studiul disciplinelor de specialitate.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 259
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Arhivelor Naţionale a fost publicat în Monitorul Oficial!
Într-un stat de drept, respectarea obligațiilor legale privind păstrarea documentelor nu este doar o formalitate birocratică, ci o garanție de transparență, responsabilitate și continuitate juridică. Arhivarea corectă a documentelor este esențială atât pentru buna funcționare a instituțiilor, cât și pentru apărarea drepturilor cetățenilor. Iar instituția care veghează la această ordine documentară este Arhivele Naționale ale României (ANR).
Arhivele Naționale ale României (ANR) își desfășoară activitatea în temeiul Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată. Această lege stabilește regimul juridic al documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic Național al României și reglementează obligațiile instituțiilor publice și private privind păstrarea și predarea documentelor cu valoare istorică. În plus, ANR funcționează sub autoritatea Ministerului Afacerilor Interne, având personalitate juridică și fiind organizată la nivel central și județean, inclusiv pentru municipiul București.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 263
Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate
Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate în România este o măsură guvernamentală care vizează sprijinirea fermierilor pentru a crește producția internă de legume, în special în sere și solarii, și pentru a reduce dependența de importuri. Astfel, Guvernul României a emis Hotărârea nr. 325 din 3 aprilie 2025 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate", în perioada 2025-2027, actul fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 304 din 7 aprilie.
Hotărârea reglementează o schemă de ajutor de minimis, conform Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, aplicabilă producătorilor agricoli care cultivă legume în sere și solarii. Măsura vizează stimularea producției interne, asigurarea unui calendar mai lung de aprovizionare cu produse autohtone și creșterea competitivității sectorului horticol.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 228
Organizarea concursului naţional de proiecte de tineret şi studenţi
Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale nr. 374 din 21 martie 2025 pentru aprobarea Metodologiei pentru Concursul naţional de proiecte de tineret şi studenţi a intrat în vigoare la data publicării sale în Monitorul Oficial nr. 288/2025. Prezenta metodologie reglementează procedura privind atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din fondurile publice, conform Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare, destinate activităţii de tineret şi se aplică Concursului naţional de proiecte de tineret şi studenţi, organizat la nivel naţional de către Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, denumit în continuare MMFTSS.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 287
Contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025
Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 11 din 21 martie 2025 privind aprobarea Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 255 din 24 martie 2025. În intervalul dintre momentul aducerii la cunoştinţa publică a datei alegerilor şi până la data începerii campaniei electorale, respectiv cel târziu la data de 3 aprilie 2025, fiecare competitor electoral are obligaţia de a înregistra la Autoritatea Electorală Permanentă un mandatar financiar coordonator. Astfel, prin competitor electoral se înţelege partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală şi organizaţia legal constituită a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale care participă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, precum şi candidatul independent.
La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, mai mulţi competitori electorali nu pot folosi serviciile aceluiaşi mandatar financiar, cu excepţia situaţiei în care competitorii electorali fac parte din aceeaşi alianţă politică sau electorală. Fiecare partid politic care face parte dintr-o alianţă electorală care participă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 desemnează un mandatar financiar coordonator. Entităţile membre ale unei alianţe electorale pot desemna un mandatar financiar coordonator al alianţei electorale.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 271
Noi dispoziții introduse în Legea audiovizualului!
Comunicările audiovizuale cu caracter educativ joacă un rol esențial în prevenirea și combaterea consumului și traficului de droguri, precum și a traficului de persoane. Acestea au puterea de a transmite mesaje clare, emoționante și de impact către publicul larg, în special către tineri, care sunt cei mai vulnerabili în fața acestor fenomene.
Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 534 din 22 iulie 2002, prevede că dreptul de furnizare şi dreptul de retransmisie a oricărui serviciu media audiovizual ale unui furnizor de servicii media audiovizuale care se află sub jurisdicţia României sunt recunoscute şi garantate în condiţiile prezentei legi. Actul normativ a fost recent modificat de Legea nr. 27 din 24 martie 2025 pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 261 din 25 martie 2025.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 220
Structura anului şcolar 2025-2026
Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 3.463 din 4 martie 2025 privind structura anului şcolar 2025-2026 a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 206 din 10 martie 2025. Potrivit ordinului, anul şcolar 2025-2026 începe la data de 1 septembrie 2025, se încheie la data de 31 august 2026 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului şcolar 2025-2026 încep la data de 8 septembrie 2025.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 534
A fost aprobat Regulamentul serviciului de salubrizare a localităților!
Președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a emis Ordinul nr. 97 din 26 februarie 2025 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităților.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 190 și 190 bis din 5 martie 2025 și se aplică serviciului public de salubrizare a localităților, denumit în continuare serviciu de salubrizare, înființat și organizat la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, județelor, municipiului București și al sectoarelor municipiului București, pentru satisfacerea nevoilor de salubrizare ale populației, ale instituțiilor publice și ale operatorilor economici de pe teritoriul respectivelor unități administrativ-teritoriale.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 341
Monitorizarea video a localurilor secţiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025
Autoritatea Electorală Permanentă a emis Hotărârea nr. 7 din 25 februarie 2025 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare video a localurilor secţiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, ea fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 168 din 25 februarie 2025. La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, monitorizarea video a localurilor secţiilor de votare din străinătate se realizează numai cu acordul proprietarilor imobilelor în care acestea sunt organizate. Până cel mai târziu cu 10 zile înainte de data alegerilor, misiunile diplomatice întreprind demersurile necesare obţinerii acordului proprietarilor imobilelor în care sunt organizate secţii de votare privind monitorizarea video a respectivelor încăperi. Refuzul proprietarului unui imobil în care este organizată o secţie de votare de a permite monitorizarea video se comunică Autorităţii Electorale Permanente şi biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 366
Decontarea de către angajator a dispozitivelor de corecţie speciale
Hotărârea nr. 64 din 20 februarie 2025 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. V alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 165 din 25 februarie 2025. Normele stabilesc procedura privind decontarea achiziţiei de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană, de către angajatori. Dispoziţiile normelor se aplică lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 522
Legea bugetului de stat pe anul 2025
Legea bugetului de stat pentru anul 2025 nr. 9 din 10 februarie 2025 a fost adoptată și promulgată, marcând un pas important în planificarea financiară a României. Ea se regăsește în Monitorul Oficial al României nr. 118 din 10 februarie 2025.
Legea bugetului de stat pentru 2025 reflectă o abordare echilibrată între menținerea investițiilor și reducerea deficitului bugetar. Este un buget orientat spre dezvoltare, cu accent pe infrastructură, educație și sănătate, dar și cu măsuri de austeritate pentru a asigura sustenabilitatea fiscală.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 797
Finanţarea cercetării ştiinţifice universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat în anul 2025
Ministerul Educației și Cercetării a emis Ordinul nr. 3.259 din 13 februarie 2025 pentru aprobarea Metodologiei privind finanţarea cercetării ştiinţifice universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat în anul 2025. Actul legislativ se regăsește în Monitorul Oficial al României nr. 135 din 14 februarie 2025. Astfel, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) constituie un fond dedicat finanţării cercetării ştiinţifice din instituţiile de învăţământ superior de stat pentru atingerea următoarelor obiective:a) creşterea calităţii resursei umane specializate în cercetarea ştiinţifică din instituţiile de învăţământ superior, inclusiv implicarea studenţilor în cercetare;b) dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare, precum şi finanţarea activităţii de cercetare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat;c) creşterea performanţei şi a vizibilităţii cercetării româneşti în plan internaţional.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 387
Procedura de alocare a fondului pentru dezvoltare instituţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat, pentru anul 2025
Ministerul Educației a emis Ordinul nr. 7.875 din 20 decembrie 2024 privind aprobarea Metodologiei de alocare şi utilizare a fondului pentru dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat, pentru anul 2025. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 69 din 28 ianuarie 2025, intrând în vigoare la aceeași dată.
În conformitate cu art. 11 alin. (3), art. 111 alin. (2), art. 115, art. 119, art. 120 alin. (2) lit. c), art. 149 alin. (3) lit. c) şi alin. (12), (13), (14), (17) şi art. 155 lit. b) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, se formează un fond distinct pentru dezvoltarea instituţională (FDI) din bugetul alocat Ministerului Educaţiei (ME). Fondurile alocate pentru dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat, finanţate din bugetul ME, sunt considerate venituri proprii ale acestora şi sunt utilizate în condiţiile autonomiei universitare şi în conformitate cu prevederile contractelor de finanţare instituţională în vederea realizării obiectivelor ce le revin în cadrul politicii statului din domeniul învăţământului şi cercetării ştiinţifice universitare. Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru dezvoltarea instituţională a instituţiilor de învăţământ superior sunt supuse controlului periodic, din perspectiva implementării şi eficienţei, efectuat de ME şi Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS).
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 464
Acordarea statutului de instituţie de spectacole sau concerte de importanţă naţională
Ministerul Culturii a emis Ordinul 2.501 din 3 ianuarie 2025 pentru aprobarea normelor şi a procedurii de acordare a statutului de instituţie de spectacole sau concerte de importanţă naţională. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 52 din 21 ianuarie 2025. Astfel, normele reglementează procedura de acordare a statutului de instituţie de spectacole sau concerte de importanţă naţională prevăzut la art. 4 alin. (4) şi art. 7^1 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2007 privind instituţiile sau companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 353/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 442
Mențiuni importante legate de zilele libere din 2025!
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 2 din 10 ianuarie 2025 privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, pentru anul 2025. Actul legislativ se regăsește în Monitorul Oficial al României nr. 19 din 13 ianuarie 2025.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 608
Aprobarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie”
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 7.841 din 20 decembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie”. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 20 din 13 ianuarie 2025.
Programul de studii universitare de licență Educație timpurie este programul de studii organizat în vederea accesului absolvenților la o carieră didactică în învățământul preuniversitar și certifică competențele didactice corespunzătoare funcției didactice de profesor pentru educație timpurie.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 409
Combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 7.701 din 6 decembrie 2024 privind aprobarea Metodologiei pentru monitorizarea, evaluarea, identificarea, prevenirea și combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 8 și 8 bis din 9 ianuarie 2025.
Segregarea este definită ca fiind o formă gravă de discriminare și are drept consecință accesul inegal al copiilor la o educație de calitate, încălcarea exercitării în condiții de egalitate a dreptului la educație, precum și a demnității umane.
În învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară la toate nivelurile, pe criteriul etnic, al dizabilității sau al cerințelor educaționale speciale, denumite în continuare CES, pe criteriul statutului socioeconomic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare ale beneficiarilor primari ai educației.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 961
Controversata Ordonanță “trenuleț”
Ordonanța „trenuleț” este o denumire colocvială folosită în România pentru o ordonanță de urgență emisă de Guvern, care include o serie de măsuri diverse, adesea aparent fără legătură directă între ele, dar adoptate într-un singur document legislativ. Acestea sunt de obicei emise la finalul anului sau în perioade aglomerate, având scopul de a reglementa rapid multiple domenii, cum ar fi: ajustarea taxelor și impozitelor, modificări legislative în diverse sectoare (justiție, educație, sănătate etc.) sau/și alocări bugetare pentru instituții sau programe guvernamentale. Denumirea vine de la ideea că măsurile sunt „legate” unele de altele într-un mod similar vagoanelor dintr-un tren. Acest format face dificilă dezbaterea separată a fiecărei măsuri și duce adesea la adoptarea unor prevederi controversate împreună cu cele necesare și urgente.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 938
Auditul de securitate cibernetică
Evoluţia rapidă şi adoptarea tehnologiilor emergente creează noi tipuri de interdependenţe şi expun infrastructura critică a statului unor riscuri complexe, neprevăzute anterior, susceptibile de a genera efecte semnificative asupra securităţii cibernetice, efecte care se extind şi asupra autorităţilor şi instituţiilor din administraţia publică. Din acest motiv, Ordonanța de urgență nr. nr. 155 din 30 decembrie 2024 privind instituirea unui cadru pentru securitatea cibernetică a reţelelor şi sistemelor informatice din spaţiul cibernetic naţional civil a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1332 din 31 decembrie 2024. Aceasta stabileşte cadrul juridic şi instituţional, măsurile şi mecanismele necesare pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetică la nivel naţional.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 718
Emiterea avizului tehnic de către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. pentru documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice
Ordinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației nr. 4.093 din 13 noiembrie 2024 privind aprobarea Metodologiei de emitere a avizului tehnic de către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. pentru documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1192 din 29 noiembrie 2024.
Metodologia stabileşte elementele şi criteriile tehnice care stau la baza activităţii de emitere a avizului tehnic, precum şi modul de desfăşurare a procesului de verificare şi analiză a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii care se finanţează, potrivit legii, din fonduri publice sau din credite externe, contractate ori garantate de stat. Ea cuprinde etapele necesare efectuării activităţii de verificare şi analiză a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii, precum şi modelul-cadru al avizului tehnic.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 515
Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor
Hotărârea nr. 1.518 din 27 noiembrie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1190 din 29 noiembrie 2024. Astfel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei, cu sediul în Bucureşti, strada Maria Ghiculeasa nr. 47, sectorul 2. Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate sunt instituţii ale administraţiei publice centrale de specialitate, fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului şi constituie sistemul administraţiei penitenciare, denumit în continuare poliţia penitenciară. Activitatea poliţiei penitenciare constituie serviciu public specializat şi se realizează în interesul comunităţii, precum şi în sprijinul instituţiilor statului, pe baza şi în executarea legii.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 514
Legislația privind energia electrică și gazele naturale se modifică!
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1179 din 26 noiembrie 2024 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 134 din 21 noiembrie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea art. 2 lit. i) şi k) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Potrivit Guvernului, actul normativ aduce o serie de modificări și completări cadrului legislativ privind energia electrică și gazele naturale, precum și al promovării producerii energiei din surse regenerabile, în vederea implementării de soluții privind stocarea energiei electrice pentru eficientizarea consumului și remedierea fluctuațiilor majore de producție, crescând capacitatea de integrare a energiei provenite din surse regenerabile, de natură variabilă.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 385
- Atestarea, amenajarea şi conservarea traseelor de interes naţional
- Noi reglementări în domeniul social
- Procedura autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor
- Anularea obligaţiilor de plată accesorii datorate bugetului Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei