Actualitate
Emiterea avizelor tehnice privind eficienţa energetică în cadrul Programului Termoficare
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis Ordinul nr. 70 din 24 septembrie 2024 pentru aprobarea Regulamentului de emitere a avizelor tehnice privind eficienţa energetică în cadrul Programului Termoficare, actul fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 971 din 26 septembrie 2024.
Regulamentul stabileşte:
- etapele necesar a fi parcurse, termenele şi condiţiile impuse în vederea emiterii de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a avizelor tehnice privind eficienţa energetică, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor şi pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 150/2022;
- cerinţele privind conţinutul documentaţiei tehnice depuse la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei de către solicitanţii de aviz.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 121
Emiterea permisului de conducere internaţional
Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordinul nr. 153 din 20 septembrie 2024 din 20 septembrie 2024 privind forma, conţinutul şi procedura emiterii permisului de conducere internațional. Actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 969 din 26 septembrie 2024. Astfel, forma şi conţinutul permisului de conducere internaţional emis de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări conform prevederilor art. 83 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la ordin. Paginile primei coperte a permisului de conducere internaţional sunt reproduse în limba română, iar paginile interioare ale acestuia sunt reproduse în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă şi arabă.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 154
Măsuri pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice
În contextul fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, Guvernul României s-a întrunit în ședință, luni, 16 septembrie 2024. Pe ordinea de zi au fost incluse două acte normative referitoare la combaterea efectelor, pe de o parte pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate, iar pe de altă parte pentru continuarea activităților școlare în localitățile afectate.
Astfel, au fost adoptate Hotărârea nr. 1.145 din 16 septembrie 2024 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, precum și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și Hotărârea nr. 1.144 din 16 septembrie 2024 privind aprobarea acumulării unor stocuri de urgență în rezerva de stat pentru continuarea activităților școlare în localitățile afectate de fenomenele meteorologice extreme.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 114
Noi calendare adoptate de ministrul Educației!
Ministrul Educației a adoptat două acte normative, oficializate în aceeași zi, fiind publicate în Monitorul Oficial nr. 929 din 16 septembrie 2024. Este vorba despre Ordinul nr. 6.614 din 11 septembrie 2024 privind aprobarea Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, în anul școlar 2024-2025 și despre Ordinul nr. 6.613 din 11 septembrie 2024 pentru aprobarea Calendarului operațiunilor de organizare a rețelei școlare, pentru anul școlar 2025-2026.
Cu privire la calendarul de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, în anul școlar 2024-2025, subliniem următoarele etape:
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 115
Încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat
Ministrul muncii și solidarității sociale a emis Ordinul nr. 1.938 din 30 iulie 2024 pentru aprobarea Procedurii de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 948 din 20 septembrie 2024.
Potrivit acestuia, cetățenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și doresc să se încadreze în muncă, dar nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate, se pot prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pentru a fi înregistrați.
În acest context, înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București se va face în baza actului de identitate, pașaportului sau a altui document care atestă identitatea.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 112
Acreditarea asociațiilor/fundațiilor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024
Autoritatea Electorală Permanentă a emis Hotărârea nr. 22 din 10 septembrie 2024 privind aprobarea procedurii de acreditare, a modelelor documentelor de acreditare şi a modelelor ecusoanelor persoanelor acreditate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024. Actul legislativ se regăsește în Monitorul Oficial nr. 916 din 11 septembrie 2024.
Legiuitorul a prevăzut, în mod expres, la art. 89 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, că, pentru a solicita acreditarea de observatori interni, organizaţiile neguvernamentale trebuie să fie legal constituite cu cel puţin 6 luni înainte de ziua de referinţă şi să aibă ca obiect principal de activitate apărarea democraţiei şi a drepturilor omului.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 165
Direcţia generală pentru relaţiile cu instituţiile prefectului
În Monitorul Oficial nr. 912 din 10 septembrie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 142 din 4 septembrie 2024 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei generale pentru relaţiile cu instituţiile prefectului. Direcţia generală pentru relaţiile cu instituţiile prefectului, denumită în continuare direcţia generală, este structura de specialitate a aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare ministerul, fără personalitate juridică, având competenţă în domeniul monitorizării, îndrumării metodologice şi coordonării activităţii prefecţilor, subprefecţilor şi a personalului din cadrul instituţiilor prefectului, raportat la prerogativele ce le revin potrivit prevederilor art. 123 din Constituţia României, republicată, coroborate cu prevederile art. 252-260 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu cele ale Hotărârii Guvernului nr. 906/2020 pentru punerea în aplicare a unor prevederi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 191
Facilități fiscale adoptate!
În cadrul ședinței din data de 4 septembrie 2024, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 107 din 4 septembrie 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024.
Prin această ordonanță de urgență, vor fi aplicate facilități fiscale constând în anularea unor obligații restante la bugetul de stat atât pentru firme, cât și pentru persoane fizice, precum și bonificații. Toate acestea, dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 266
Ajutor de minimis pentru susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale
În Monitorul Oficial nr. 866 din 29 august 2024 a fost publicată Schema de ajutor de minimis pentru susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, conform Legii nr. 136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România, aprobată prin Ordinul nr. 3.133 din 19 august 2024. Prezenta procedură instituie o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România (denumită în continuare schema de ajutor de minimis).
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 198
Dreptul poliţistului la decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică
Ordinul emis de Ministerul Afacerilor Interne nr. 139 din 23 august 2024 pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispoziţiilor privind dreptul poliţistului la decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică se regăsește în Monitorul Oficial nr. 851 din 26 august 2024. Astfel, poliţistului i se decontează, la cerere, cheltuieli de asistenţă juridică, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. o) şi art. 28^1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.
Poliţistul solicită decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică prin cerere scrisă adresată ordonatorului de credite care asigură finanţarea unităţii în care acesta era încadrat la data luării la cunoştinţă despre dobândirea calităţii procesuale, la care anexează documentele prin care face dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. o) din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care poliţistul are calitatea de membru al unei organizaţii sindicale sau profesionale, acesta menţionează în cerere dacă solicită ca un reprezentant al organizaţiei respective să participe la activităţile comisiei desemnate să verifice îndeplinirea condiţiilor necesare pentru decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 183
A fost înființată Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate!
Ordonanța de urgență nr. 103 din 28 august 2024 privind reorganizarea unor instituţii publice din domeniul mediului, apelor şi pădurilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 870 din 29 august 2024.
Neaplicarea de urgenţă a unor măsuri de îmbunătăţire a activităţii de implementare, monitorizare şi control în domeniul mediului, apelor şi pădurilor ar duce la blocarea activităţii în cadrul unor instituţii din domeniul mediului, apelor şi pădurilor. Elementele sus-menţionate constituie premisele unei situaţii extraordinare care impune adoptarea de măsuri imediate în vederea stabilirii cadrului normativ adecvat şi că neadoptarea acestor măsuri ar avea consecinţe negative asupra derulării activităţii economiei naţionale prin imposibilitatea obţinerii actelor de reglementare privind protecţia mediului.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 259
Procedura de plângere/sesizare a hărţuirii pe criteriul de sex şi a hărţuirii morale la locul de muncă în Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naționale a emis Ordinul nr. M.168 din 7 august 2024 pentru aprobarea Ghidului privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex şi a hărţuirii morale la locul de muncă în Ministerul Apărării Naţionale. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 798 din 12 august 2024.
Prin aprobarea şi implementarea prevederilor prezentului ghid, Ministerul Apărării Naţionale se obligă să asigure un mediu sigur pentru toţi angajaţii, fără discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată sau pe baza oricărui alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 299
Statutul elevului a fost publicat în Monitorul Oficial!
Ministerul Educației a emis Ordinul nr. 5.707 din 1 august 2024 privind aprobarea Statutului elevului, act normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 795 din 12 august 2024. Acesta reglementează drepturile şi îndatoririle beneficiarilor primari ai educaţiei înscrişi în unităţile de învăţământ de stat, particular şi confesional din România. În sensul prezentului statut, expresia beneficiari primari are semnificaţia: antepreşcolari, preşcolari, elevi, reprezentaţi de către părinţi/reprezentanţi legali.
Prezentul statut asigură cetăţenilor României şi cetăţenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene drepturi egale de acces la toate nivelurile şi formele de învăţământ preuniversitar şi superior, precum şi la învăţarea pe tot parcursul vieţii, fără nicio formă de discriminare sau segregare şcolară. De aceste drepturi beneficiază şi persoanele care solicită sau au dobândit o formă de protecţie în România, respectiv minorii străini şi minorii apatrizi, a căror şedere pe teritoriul României este oficial recunoscută, conform legii.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 430
Recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 877 din 18 iulie 2024 pentru aprobarea Normelor privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, precum şi de punere în aplicare a art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2024 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006. Actul normativ este publicat în Monitorul Oficial nr. 709 din 19 iulie 2024.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 345
Întocmirea, actualizarea şi administrarea Sistemului electronic naţional de evidenţă a ocupării în sectorul public
Hotărârea nr. 833 din 11 iulie 2024 privind normele referitoare la întocmirea, actualizarea şi administrarea Sistemului electronic naţional de evidenţă a ocupării în sectorul public, precum şi detalierea operaţiunilor necesare completării bazei de date a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 716 din 23 iulie 2024. Ea reglementează normele privind întocmirea, actualizarea şi administrarea Sistemului electronic naţional de evidenţă a ocupării în sectorul public, precum şi detalierea operaţiunilor necesare completării bazei de date.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 341
Înscrierea în Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis Ordinul nr. 1.974 din 18 iulie 2024 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 726 din 24 iulie 2024.
Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, denumit în continuare Programul, este un program de încurajare şi de stimulare a înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) prin intermediul Agenţiilor pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism (AIMMT), în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (3) Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, prevederilor art. 7 şi 8 ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2024 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi turism, precum şi ale prevederilor art. 2 alin. (1) lit. i) Hotărârea Guvernului nr. 864/2023 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 353
Utilizarea siglei "ae" specifice produselor ecologice controlate
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis Ordinul nr. 225 din 4 iunie 2024 pentru aprobarea Regulilor privind utilizarea siglei "ae" specifice produselor ecologice controlate, actul regăsindu-se în Monitorul Oficial nr. 592 din 26 iunie 2024.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 344
Informarea persoanelor cu dizabilități privind modalitatea de acces a acestora în mijloacele de transport public, în imobile sau spaţii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis Ordinul nr. 579 din 4 iunie 2024 privind informarea consumatorilor ce se încadrează în categoria persoanelor cu dizabilităţi, de către operatorii economici, în legătură cu accesul la servicii de transport public de persoane şi, respectiv, în clădirile deţinute de către aceştia. Actul legislativ este publicat în Monitorul Oficial al României nr. 527 din 12 iunie 2024, însă își produce efectele începând cu data de 12 iulie 2024.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 403
Publicarea anunţului de concurs la etapa de selecţie a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice prevăzute la art. 385 alin. (1) şi (2) din Codul administrativ
Ordinul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nr. 603 din 6 iunie 2024 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind publicarea anunţului de concurs la etapa de selecţie a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice prevăzute la art. 385 alin. (1) şi (2), cu excepţia celor care beneficiază de statute speciale în condiţiile legii, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 541 din 11 iunie 2024.
Scopul prezentelor instrucţiuni este de a asigura o reglementare unitară aplicabilă autorităţilor şi instituţiilor publice organizatoare ale concursurilor de ocupare a funcţiilor publice de conducere vacante şi de execuţie vacante, precum şi pentru funcţiile publice vacante din categoria înalţilor funcţionari publici, prevăzute la art. 385 alin. (1) şi (2), cu excepţia celor care beneficiază de statute speciale în condiţiile legii, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, organizate de autorităţile şi instituţiile publice, în vederea publicării anunţului de concurs pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, denumită în continuare Agenţia, în condiţiile prevăzute la art. 88 alin. (4) din anexa nr. 10 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 326
Mecanismul de obţinere a statutului de unitate-pilot a unităţilor de învăţământ preuniversitar
Metodologia-cadru privind înfiinţarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate cu statut de unităţi-pilot, aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 4.575 din 3 iunie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 524 din 6 iunie 2024. Astfel, metodologia-cadru reglementează înfiinţarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate cu statut de unităţi-pilot, în conformitate cu art. 24 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
Unităţile de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot sunt unităţi de învăţământ din reţeaua naţională a unităţilor de învăţământ preuniversitar acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, conform reglementărilor legale în vigoare. Unităţile-pilot funcţionează cu scopul de a implementa şi de a evalua intervenţii educaţionale, în vederea fundamentării de politici publice în domeniul educaţiei. Aceste intervenţii educaţionale pot să cuprindă: noi modele curriculare, utilizarea unor resurse educaţionale inovative, modele educaţionale bilingve şi alte forme alternative de organizare, finanţare şi management, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 325
Indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap grav se majorează!
Tot vineri, în Monitorul Oficial nr. 483 din 24 mai 2024, a fost publicată și Ordonanță de urgență nr. 50 din 23 mai 2024 pentru modificarea a art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Guvernul a adoptat acest act normativ, având în vedere evoluția prețurilor la produsele de bază necesare traiului zilnic, care în anul 2023, față de anul 2022, au crescut cu 14,89% pentru mărfurile alimentare, 7,08% pentru mărfurile nealimentare și 11,25% pentru servicii, în anul 2024, față de anul 2023, înregistrându-se creșteri de 10,05% pentru servicii, de 7,17% pentru mărfurile nealimentare și de 2,07% pentru mărfurile alimentare și ținând cont de nevoia de îngrijire necesară pentru persoanele încadrate în grad de handicap grav și susținerea cheltuielilor pentru nevoile zilnice de trai.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 977
Prevenţia şi sancţionarea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură
Ministerul Educației a emis Ordinul nr. 4.043 din 22 martie 2024 privind aprobarea Codului de conduită pentru prevenţia şi sancţionarea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, publicat în Monitorul Oficial nr. 359 din 17 aprilie 2024. Codul de conduită reglementează cu titlu general cu privire la prevenţia şi sancţionarea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din România. De asemenea, scopul prezentului cod este de a preveni replicarea în România a evoluţiilor negative înregistrate în alte ţări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi de a combate atitudinile şi comportamentele care conduc la astfel de fapte.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 282
- Jocurile de noroc - interzise în localitățile mici!
- Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă – nou–născut și clarificări privind concediile medicale!
- Susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa - reguli procedurale
- Organizarea și funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră