Actualitate
O nouă etichetă energetică pentru aparatele de uz casnic
Începând cu data de 1 martie, comercianții cu amănuntul vor trebui să aplice pe produsele electronice un nou model de etichete energetice, prin care se înlocuiește actuala scară (de la A+++ la D) cu una mai ușor de folosit de către consumatori.
Ministerul Energiei a anunțat printr-un comunicat de presă că Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene, care urmează să fie implementată începând cu data de 1 martie 2021. Această etichetă prezintă diferit informațiile privind caracteristicile electrocasnicelor față de cea actuală.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 99
Compensare lunară a chiriei pentru polițiștii din penitenciare
Joi, 11 februarie 2021, Ministerul Justiției a emis și publicat în Monitorul Oficial nr. 141 din 11 februarie 2021, Ordinul nr. 476/C din 1 februarie 2021 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului justiţiei nr. 482/C/2020 privind stabilirea condiţiilor de acordare în beneficiul poliţiştilor de penitenciare a compensaţiei lunare a chiriei, precum şi a compensaţiei lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinţei.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 65
Noutăți în concursurile de încadrare în M.A.I.
Pe 12 februarie 2021 a intrat în vigoare Ordinul nr. 23 din 11 februarie 2021 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial nr. 145 din 12 februarie 2021.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 96
Legile bugetului pentru anul 2021, în dezbatere
Joi, 11 februarie 2021, au fost pus în dezbatere proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.
Principalele măsuri se referă la eliminarea unor cheltuieli, plafonarea unor venituri, eliminarea gratuității acordate studenților la transportul public, iar câștigul salarial mediu brut o să fie de doar 5.380 de lei, în scădere față de cuantumul ce a fost stabilit anul trecut.
Proiectele celor două Legi ale bugetului pe anul 2021, cu expunerea de motive și toate documentele care le însoțesc au fost publicate așadar, joi seara, în dezbatere, pe site-ul Ministerului Finanțelor.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 190
Stare de alertă: calculul ratei de incidență a infecțiilor COVID-19
În Monitorul Oficial nr. 140 din 11 februarie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Așadar, Guvernul României a decis prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării cu încă 30 de zile.
Cu toate că o parte dintre interdicții au fost menținute, se observă totuși că au fost permise o serie de activități, ca urmare a scăderii ratei de infectare la nivel național.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 184
Proiect de lege: scutirea părinților de la plata cheltuielilor comune din bloc pentru copiii mici
Marți, 9 februarie 2021, a fost înregistrat la Senat un proiect legislativ pentru modificarea și completarea articolului 75 din Legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nr. 196/2018.
Conform proiectului de act normativ, părinții care au copii mici să poată fi scutiți, printr-o hotărâre a asociației, de la plata sumelor pentru întreținerea părților comune de la bloc.
Astfel, ar urma să se introducă în Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, act normativ ce stabilește cadrul legal după care se desfășoară activitatea asociațiilor de la bloc, un alineat care stabilește, mai exact, că „asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la art. 75 alin. (2) pentru copii, până la împlinirea vârstei de 3 ani”.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 180
Ghidul de finanțare a Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică - actualizat !
Pe 1 februarie 2021, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 109, Ordinul Ministerului Mediului, apelor și pădurilor nr. 121 din 28 ianuarie 2021, ordin ce modifică şi completează Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 1.287/2018.
Ghidul de finanţare a programului, denumit în continuare ghid, constituie un suport informativ, având rolul de a furniza informaţii esenţiale referitoare la derularea Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, denumit în continuare program. Ghidul conţine dispoziţii privind:
- obiectul, scopul, obiectivul şi indicatorul de performanţă al programului;
- condiţiile de validare a instalatorului;
- metodologia de analiză, selectare, aprobare a instalatorului;
- eligibilitatea persoanei fizice, aprobarea şi înscrierea acesteia la instalator, precum şi eligibilitatea proiectului propus şi a cheltuielilor acestuia;
- implementarea şi monitorizarea proiectului aprobat.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 139
Dispare ștampila din relația cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE)
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că, de-acum, funcționarilor din domeniul fondurilor europene le este interzis să mai solicite ștampilarea documentelor primite. Anunțul a fost făcut joi, 28 ianuarie 2021, printr-un comunicat de presă.
Astfel, persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate să aplice ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 184
Proiect de OUG: Decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto va deveni obligatorie
Miercuri, 27 ianuarie 2021, Ministerul Finanțelor a publicat pentru dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.
Cea mai importantă modificare are în vedere decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto. Astfel, se propune ca posibilitatea victimei unui accident de a obține repararea prejudiciului de la propriul asigurător să devină o practică obișnuită și nu una opțională, cum este în prezent.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 159
Încheierea contractelor de energie electrică prelungită pâna la 30.06.2021
Furnizarea energiei electrice la clienţii casnici se realizează de către furnizorii de ultimă instanţă în baza contractelor încheiate în conformitate cu prevederile contractului-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Furnizarea energiei electrice la clienţii noncasnici beneficiari de serviciu universal şi la cei preluaţi pentru că nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă se realizează de către furnizorii de ultimă instanţă în baza contractelor încheiate în conformitate cu prevederile contractului-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 127
Modificări în procedura de autorizare a CENTRELOR DE VACCINARE împotriva COVID19
În Monitorul Oficial nr. 65 din 20 ianuarie 2021 a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației nr. 10/11/M.15/47/2021 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii, ministrului afacerilor interne, ministrului apărării naţionale şi al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei nr. 2.171/181/M.223/4.380/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. Acest act normativ își produce efectele începând cu data la care a fost publicat în Monitorul Oficial.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 128
Facilități acordate revoluționarilor
Ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor şi secretarul de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 emit Ordinul nr. 2.131 din 11 decembrie 2020 privind aprobarea Procedurii de emitere, utilizare şi decontare a legitimaţiilor de călătorie gratuită pentru transportul cu metroul al beneficiarilor Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului-Lupeni - august 1977 nr. 341/2004. Actul normativ este publicat în Monitorul Oficial nr. 13 din 17 ianuarie 2021.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 158
Se înființează punctul naţional de acces !
Pe 7 ianuarie 2021 a intra în vigoare Ordonanța de urgență nr. 1 din 6 ianuarie 2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi adoptarea unor măsuri necesare pentru înfiinţarea punctului naţional de acces, conform regulamentelor delegate de completare a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 iulie 2010 privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport. Acest act normativ, emis de către Guvern, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 16 din 7 ianuarie 2021.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 170
Măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului
Parlamentul a emis Legea nr. 2 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, act normativ ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 8 din 5 ianuarie 2021, producându-și efectele începând cu data de 8 ianuarie 2021. În sensul prezentei legi, prin antiţigănism se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 169
Certificatul de amânare de la plata în vamă a TVA
Ministerul Finanțelor publice a emis Normele privind procedura de acordare a certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată şi de eliberare a garanţiei pentru importurile de bunuri, aprobate prin Ordinul nr. 3.225 din 30 decembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1331 din 31 decembrie 2020, norme care își produc efectele începând cu prima zi a anului 2021.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 178
Majorarea din vară a alocațiilor copiilor – eliminată?!
În vara anului 2019, Parlamentul a stabilit prin lege ca alocațiile copiilor să fie dublate, începând cu luna februarie 2020. De la bugetul de stat au fost susţinute o serie de cheltuieli neprevăzute pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, fapt pentru care resursele financiare sunt insuficiente, și ţinând cont de faptul că din bugetul anului 2021 trebuie să fie acoperite atât cheltuielile pentru susţinerea măsurilor de redresare economică şi de protecţie socială pentru combaterea efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, cât şi cheltuielile generate de majorarea unor drepturi sociale, inclusiv a alocaţiei de stat pentru copii, a fost emisă Ordonanța de urgență nr. 123 din 31 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 688 din 31 iulie 2020.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 163
UE: noi sancțiuni pentru companiile și organizațiile publice care nu respectă drepturile omului
În luna decembrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat două acte normative, menite să instituie un regim general de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului. Aceste două acte normative sunt deosebit de importante, întrucât creează un cadru care să permită Uniunii Europene să vizeze persoane, entități și organisme care sunt responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului și de abuzuri grave împotriva acestora la nivel mondial, ori implicate în încălcările și abuzurile respective sau asociate cu acestea, indiferent unde au avut loc.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 196
Nu ai cauciucuri de iarnă? Cresc amenzile rutiere în 2021!
Amenzile rutiere vor crește semnificativ de la data de 1 ianuarie 2021. Până în acest moment, autoritățile nu au luat în calcul, plafonarea punctului-amendă la valoarea actuală. Din păcate, contextul politic actual nu favorizează acest lucru, întrucât decizia nu poate fi luată decât de un guvern cu drepturi depline.
Așadar, din data de 1 ianuarie 2021, punctul-amendă ar putea ajunge la 223 lei, echivalentul a 10% din salariul minim brut. Plafonarea punctului-amendă la valoarea actuală de 145 lei este valabilă doar până la 31 decembrie 2020.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 168
Recensământ în 2021
În anul 2021 se va organizarea și desfășura recensământul populației și locuințelor din România. În acest context, miercuri, 16 decembrie 2020, în Monitorul Oficial nr. 1238 din 16 decembrie 2020, a fost publicată Hotărârea nr. 1.071 din 11 decembrie 2020, pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, precum și a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziții din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021.
Persoanele care vor dori să-și suplimenteze veniturile vor putea face parte din personalul de recensământ, ca recenzori, urmând să fie plătiți, în funcție de activitate, cu până la 8.000 de lei pentru două luni de contractare a serviciilor.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 1087
Revisalul bugetarilor
Miercuri, 16 decembrie 2020, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a dat publicității un comunicat prin care informează că s-a semnat contractul de finanțare pentru dezvoltarea aplicației pentru registrul ce va fi gestionat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
Potrivit acestui comunicat, crearea E-bugetar - baza de date cu toți angajații din sectorul public din România, denumită formal SENEOSP, este un obiectiv prioritar, în condițiile în care la nivelul sectorului public nu există în prezent un sistem unitar de evidență a acestor angajați.
Baza de date este o atribuție a ANFP, prevăzută în Codul Administrativ.
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 219
Sprijin de la stat pentru împăduriri !
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis și publicat în Monitorul Oficial nr. 568 din 27 iulie 2016, Schema de ajutor de stat - Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite, aprobată prin Ordinul nr. 857 din 19 iulie 2016. Prezenta procedură instituie o schemă transparentă de ajutor de stat cu titlul "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite", denumită în continuare schemă.
Ajutoarele pentru împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite acordate prin schemă se acordă în cadrul PNDR 2014-2020, ca ajutoare cofinanţate din FEADR, fiind identice cu măsura de dezvoltare rurală care stă la baza acestora. Schema este implementată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcţia generală dezvoltare rurală - Autoritate de management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (DGDR-AM PNDR), prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Schema se aplică pe întreg teritoriul României.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 154
Acordul angajatorului - OBLIGATORIU pentru a solicita zile libere pe perioada închiderii școlilor
Pe data de 3 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1166, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 nr. 278 din 27 noiembrie 2020. Acest act normativ aduce cu o serie de modificări asupra Ordonanței de urgență nr. 147 din 27 august 2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, publicată în Monitorul Oficial nr. 790 din 28 august 2020.
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 192