Noi reglementări privind informarea consumatorilor


View access
Public
Alias
noi-reglementari-privind-informarea-consumatorilor
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
720
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2022-09-26 05:42:17
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis noi reglementări privind informarea consumatorilor la achiziția produselor în unitățile de alimentație publică.

Printr-un ordin al președintelui ANPC, publicat miercuri, în Monitorul Oficial nr. 926 din 21 septembrie 2022, sunt stabilite modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă.

Este vorba despre Ordinul nr. 201 din 19 aprilie 2022 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă.

Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor și a fost dezvoltată în cadrul ANPC.

Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi”, a declarat președintele ANPC.

Cu alte cuvinte, restaurantele, cantinele și firmele de catering, precum și toate celelalte unități de alimentație publică vor trebui să respecte o nouă reglementare privind informarea consumatorilor la achiziția produselor, fie că sunt pentru consumul pe loc sau pentru a fi consumate acasă (take away).

   Actul normativ definește fără echivoc fiecare termen în parte, din acest domeniu, și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

   Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

   În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

   Informațiile reglementate de prezentul ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

   În cazul în care preparatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

   În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

   În concluzie, consumatorii cate achiziționează produse în unitățile de alimentație publică trebuie să fie informați despre:

  • tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizate,
  • declarația nutrițională, respectiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • aditivii utilizați.

   Nu în ultimul rând, menționăm că ordinul va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării, adică începând cu data de 20 decembrie 2022.

 

Actul normativ poate fi consultat AICI!