Noul regulament pentru compunerea și portul uniformelor de politie


Joi, 9 decembrie, la sediul MAI, a avut loc o întâlnire între specialiștii instituției noastre și reprezentanții organizațiilor sindicale ale polițiștilor, în cadrul căreia au fost prezentate câteva elemente de uniformă atât pentru agenții, cât și pentru ofițerii Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dar și pentru personalul Aparatului Central al MAI.

Potrivit unui comunicat de presă, această întâlnire a fost o continuare a ședinței Comisiei de dialog social, care a vizat dezbateri pe marginea proiectului Ordinului ministrului Afacerilor Interne privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor.

Modelele prezentate au fost concepute ca urmare a discuțiilor purtate cu specialiști din cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielărie. Prin aceste demersuri se au în vedere flexibilizarea și îmbunătățirea calității articolelor din componența uniformelor.

Ca elemente de noutate, în componența noilor uniforme se regăsesc pantalonii de intervenție/tactici, bluza de intervenție/tactică, pantofi de intervenție vară/iarnă și costumul termic, confecționate din materiale cu proprietăți superioare.

    Astfel, vineri, în Monitorul Oficial nr. 1173 din 10 decembrie 2021, a fost publicat Ordinul nr. 183 din 10 decembrie 2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor.

    În funcție de gradul profesional și de accesoriile specifice acestuia, uniformele se clasifică astfel:

 • uniforme pentru chestori;
 • uniforme pentru comisari;
 • uniforme pentru inspectori;
 • uniforme pentru agenți;
 • uniforme pentru studenți și elevi.

    În funcție de activitatea la care participă polițistul, studentul sau elevul, uniformele se clasifică astfel:

 1. uniforma de reprezentare și ceremonialuri;
 2. uniforma de serviciu;
 3. uniforma de oraș;
 4. uniforma de instruire.

     În funcție de sezon, uniformele se clasifică astfel:

 • uniformă de vară — se poartă de regulă în perioada 1 mai—31 octombrie;
 • uniformă de iarnă — se poartă de regulă în perioada 1 noiembrie—30 aprilie.

    Polițiștii sunt obligați să poarte uniforma prevăzută cu însemnele distinctive ale corpului din care fac parte, precum și ale structurii în care își desfășoară activitatea.

    De asemenea, polițiștii sunt obligați să își asigure articolele de echipament din compunerea uniformei numai de la unitățile în care sunt încadrați sau la care sunt alocați la drepturi de echipament, fiindu-le interzisă orice altă modalitate de asigurare contrară regulamentului.

    Polițiștii care încadrează structurile menționate la art. 6 alin. (1) din regulament pot purta, în timpul programului de lucru, ținută civilă, decentă și îngrijită, corespunzătoare anotimpului, în funcție de natura activităților desfășurate, doar cu aprobarea șefului de unitate.

    În schimb, aceștia pot purta ținută civilă, corespunzătoare anotimpului, pe timpul deplasării la și de la serviciu.

    Polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, în timpul programului de lucru la ghișeu și în contact nemijlocit cu cetățenii, sunt echipați în ținută civilă, decentă și îngrijită, corespunzătoare anotimpului.

    Studenții și elevii pot purta haine civile pe timpul concediilor sau al învoirilor.

    Polițiștii care, după încetarea raporturilor de serviciu, au aprobarea să poarte uniforma de poliție sunt obligați să respecte prevederile acestui regulament.

 

Pentru mai multe detalii, accesați Ordinul nr. 183 din 10 decembrie 2021!