Noutăţi legislative
Programul național pilot de tip „Școala după școală”
Începând cu semestrul al II-lea al anului școlar curent, Ministerul Educației organizează și asigură desfășurarea Programului național pilot de tip „Școala după școală“, pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv.
Astfel, în Monitorul Oficial nr. 186 din 24 februarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 3.300 din 19 februarie 2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acestui program.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 94
Ședințe on-line la Colegiul Medicilor Stomatologi din România
În situaţii de excepţie determinate de imposibilitatea de organizare şi desfăşurare a şedinţelor organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România (denumit în continuare CMSR) cu prezenţa fizică a membrilor acestora, şedinţele organelor de conducere la nivel naţional se pot organiza şi desfăşura în sistem on-line, prin mijloace electronice de comunicare directă la distanţă, cum ar fi videoconferinţă/teleconferinţă. Astfel, legiutorul vine în întâmpinarea CMSR, prin emiterea Deciziei nr. 1/1AGN/2021 privind organizarea şi desfăşurarea în sistem on-line a şedinţelor organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România, publicate în Monitorul Oficial nr. 142 din 11 februarie 2021.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 77
Noi norme pentru vânzarea terenurilor agricole
Luni, 8 februarie 2021, au intrat în vigoare noile norme metodologice care reflectă modificările legislative de anul trecut cu privire la tranzacționarea terenurilor agricole.
Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Culturii nr. 311/94/M.12/3.525, a fost publicat așadar, luni, în Monitorul Oficial 127 din 8 februarie 2021.
Reamintim că prin Legea nr. 175 din 14 august 2020 au fost impuse noi condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei ce vor să achiziționeze teren agricol, indiferent dacă sunt firme sau persoane fizice. De asemenea au fost stabilite impozite mai mari la vânzarea unora dintre acestea și amenzi dublate pentru nerespectarea noilor reguli.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 218
Verificarea Jocurilor de noroc
Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a emis și publicat în Monitorul Oficial nr. 10 din 6 ianuarie 2021 Condițiile minime tehnice de verificare a mijloacelor de joc, aprobate prin Ordinul nr. 404 din 16 decembrie 2020. Condiţiile minime tehnice de verificare a mijloacelor de joc stabilesc cadrul tehnic de reglementare a mijloacelor de joc privind condiţiile de desfăşurare a activităţii, cerinţele tehnice generale necesare pentru funcţionarea legală a acestora, procedurile aplicabile în vederea exercitării controlului tehnic, precum şi condiţiile minime tehnice de verificare specifice maşinilor, instalaţiilor, dispozitivelor, meselor de jocuri de noroc şi altor mijloace de joc - pentru jocurile tradiţionale.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 83
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România cuprinde noi categorii de persoane incluse în etapa a 2-a
Hotărârea nr. 12 din 20 ianuarie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 69 din 21 ianuarie 2021, introduce, printer alte dispoziții, noi categorii de persoane în cadrul Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobate prin Hotărârea nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 1171 din 3 decembrie 2020.
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului. Prezenta strategie are la bază atât analiza situaţiei de la nivel naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi, respectiv, a mortalităţii generate de COVID-19. Prin această strategie, România îşi propune să asigure accesul la vaccinarea împotriva COVID-19 în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 şi limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul ţării.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 126
Finanţarea federaţiilor sportive naţionale de către Ministerul Tineretului şi Sportului în 2021
În Monitorul Oficial nr. 1.266 bis din 21 decembrie 2020 a fost publicată Metodologia privind finanţarea federaţiilor sportive naţionale de către Ministerul Tineretului şi Sportului, în anul 2021, aprobată prin Ordinul nr. 1.573 din 18 decembrie 2020. Ea reglementează următoarele aspecte privind finanţarea federaţiilor sportive naţionale, în anul 2021:
- principiile care stau la baza finanţării programelor sportive de utilitate publică;
- condiţiile de finanţare;
- criteriile de finanţare;
- contractul;
- atribuirea şi încheierea contractului de finanţare.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 214
Noutăți legislative - 1 ianuarie 2021
Dacă ar fi să luăm în considerare contextul bugetar în care ne aflăm, utilizarea fondurilor publice trebuie să fie ţintită şi atent direcţionată în principal pentru stimularea investiţiilor în economie şi finanţarea măsurilor în planul sănătăţii publice care au impact pozitiv în limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Ținând cont de faptul că în continuare o mare parte din activităţile din sfera impozitului specific unor activităţi nu se desfăşoară în condiţii de rentabilitate, neadoptarea unor măsuri imediate în vederea stabilirii cadrului normativ potrivit ar putea avea consecinţe negative, în sensul că ar genera:
- un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, afectând sustenabilitatea finanţelor publice;
- întârzieri în adoptarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, afectând posibilităţile de finanţare în anul 2021 a acţiunilor de limitare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi a măsurilor în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice;
- majorarea cheltuielilor bugetare, ceea ce creează premisele unui dezechilibru bugetar;
- lipsa fondurilor necesare continuităţii în sistemul de pregătire, calificare şi participare la Jocurile Olimpice, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an;
- riscul unui impact negativ asupra imaginii României în domeniul sportului.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 293
Ajutor pentru șomerii angajați !
În contextual pandemic actual, este necesar a se lua în considerare necesitatea adoptării unor măsuri active de sprijin imediat pentru angajatorii a căror activitate a fost redusă sau întreruptă total sau parţial ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi de stimulare a angajatorilor care încadrează în muncă persoane care au împlinit vârsta de 50 de ani ale căror contracte individuale de muncă au încetat în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă, precum şi a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 29 de ani, categorii pentru care inserţia/reinserţia pe piaţa muncii este mai dificil de realizat. În acest sens, asemănător Ordonanței de urgență nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative, Guvernul emite și publică în Monitorul Oficial nr. 1326 din 31 decembrie 2020, Ordonanța de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020 privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială după 1 ianuarie 2021 în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 174
Autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19
Joi, 24 decembrie 2020, s-a publicat Ordinul comun pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.
Conform acestui act normativ, centrele sunt înființate prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.
În conformitate cu prevederile Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, centrele de vaccinare se pot organiza în:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 248
MFP: Mai multe documente prin SPV
Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere miercuri, 23 decembrie 2020, un proiect de ordin prin care vrea să modifice procedura de comunicare cu contribuabilii prin mijloace electronice, astfel încât să fie posibilă transmiterea mai multor acte către autoritățile fiscale prin intermediul Spațiul Privat Virtual (SPV), nu doar a declarațiilor fiscale sau a cererilor ce vizează obținerea de date privind situația fiscală proprie, ca până acum.
Reamintim că, în prezent, cererile/solicitările depuse de contribuabili pentru obținerea diversele informații sau documente, altele decât situația fiscală, nu pot face obiectul prevederilor art. 24 alin. (1) lit. b) din anexa Ordinului Ministrului Finanțelor publice nr. 660/2017, respectiv nu pot fi transmise prin SPV.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 182
Reducerea timpului de muncă pentru salariați !
Guvernul României a emis și publicat în Monitorul Oficial nr. 720 din 10 august 2020 Ordonanța de urgență nr. 132 din 7 august 2020132 din 7 august 2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.
Legiuitorul ia în considerare experienţa ţărilor care au avut impact pozitiv în flexibilizarea raporturilor de muncă şi care au vizat acţiuni în planul sănătăţii publice, concomitent cu reducerea, respectiv limitarea activităţilor socioeconomice, precum şi faptul că în condiţiile în care aceste măsuri nu vor fi luate, veniturile necesare traiului zilnic pentru aproximativ 600.000 de angajaţi şi profesionişti definiţi de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, vor fi afectate în mod negativ. Aceste elemente vizează un interes public şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată şi impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 565
Adopția copiilor a fost simplificată
Procedurile de adopție, inclusiv în cazul copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție, se vor modifica potrivit unei legi ce a fost publicată joi, 27 noiembrie 2020, în Monitorul Oficial 1140 din 26 noiembrie 2020.
Noile prevederi sunt menite să asigure celeritatea în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil, să flexibilizeze procedura de evaluare a adoptatorilor și etapa de monitorizare post-adopție și să debirocratizeze și să simplifice unele proceduri.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 331
Atenție! Parcarea interzisă!
Autoritățile vor putea ridica de acum atât mașinile parcate neregulamentar pe drumurile publice cât și mașinile lăsate pe spații verzi, în parcuri, parcări de reședință, spații pietonale sau alte zone aflate pe domeniul public.
Reamintim că până acum, potrivit Codului Rutier, era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public. Asta însemna că un autoturism care era parcat, cu titlu de exemplu, pe prima bandă de circulație putea fi ridicat de autorități, în timp ce o mașină lăsată pe trotuar nu.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 399
Noutăți legislative în materie societară
Joi, 5 noiembrie 2020, a intrat în vigoare Legea nr. 223 din 30 octombrie 2020 pentru simplificarea și debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăților nr. 31/1990. Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.018 din 2 noiembrie 2020 și modificată prin Rectificarea nr. 223 din 30 octombrie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 1028 din 4 noiembrie 2020.
Principalele modificări aduse Legii societăților se referă la eliminarea cerinței capitalului social minim pentru SRL-uri, instituția opoziției la transferul de părți sociale, respectiv simplificarea transferului părților sociale către terți.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 353
Declarații pe propria răspundere pentru școala online.
Ministerul Educației și Cercetării a introdus două declarații pe propria răspundere pentru școala online, una pentru profesori și alta pentru părinți și elevi, în care toți „se obligă” să nu înregistreze și să nu multiplice, fără acordul cadrului didactic, activitățile care se desfășoară în cadrul învățământului on-line.
- Bogdan CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 319
Noi facilități pentru studenți și elevi
Conducerea CFR Călători a luat măsuri pentru a facilita elevilor și studenților emiterea legitimațiilor de călătorie online și prin automatele de vânzare. Astfel, aceștia îşi vor putea procura procura legitimaţiile de călătorie cu trenul și online sau prin intermediul automatelor de vânzare plasate în Stațiile CFR, reducându-se timpul de așteptare la casele de bilete, modalitatea de rezervare a locului devenind mult mai facilă pentru studenți.
Joi, 15 octombrie 2020, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 950 din 15 octombrie 2020, actul normativ care modifică hotărârea de guvern ce aprobă normele metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi. Este vorba despre Hotărârea nr. 863 din 14 octombrie 2020, care a intrat în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 247
Modificări aduse Codului muncii
Parlamentul României a adoptat săptamana trecută, Legea nr. 213/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, ce vizeaza modificarea unor articole referitoare la:
- Bogdan CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 364
GUVERNUL ADUCE COMPLETĂRI LA CODUL ADMINISTRATIV
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 164 din 1 octombrie 2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ a fost completată cu noi prevederi privind donațiile in favoarea statului roman (UAT, institutii publice) precum si referitor la exercitarea, cu caracter temporar, a funcţiilor publice de conducere:
- Bogdan CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 231
Desfăşurarea ACTIVITĂŢILOR DIDACTICE PRIN INTERMEDIUL TEHNOLOGIEI ŞI AL INTERNETULUI are din 11 septembrie 2020 un cadru legal
Potrivit art. 2 din Metodologia-cadru din 10 septembrie 2020, aprobată prin Ordinul nr. 5.545 din 10 septembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 837 din 11 septembrie 2020, activitatea didactică prin intermediul tehnologiei şi al internetului este o formă de organizare a procesului didactic ce implică înlocuirea orelor de predare-învăţare-evaluare, care presupun prezenţa fizică a preşcolarilor/elevilor în sala de curs, cu activităţi de studiu individual şi activităţi didactice în sistem online. Activitatea este organizată de către cadrele didactice, acestea asigurând continuitatea procesului didactic prin intermediul tehnologiei şi al internetului.
Principiile specifice care guvernează procesul didactic prin activităţi-suport pentru învăţarea prin intermediul tehnologiei şi al internetului, conform prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sunt:
- principiul echităţii - în baza căruia accesul la învăţare se realizează fără discriminare;
- principiul calităţii - în baza căruia activităţile de învăţământ se raportează la standarde de referinţă şi la bune practici naţionale şi internaţionale;
- principiul descentralizării - în baza căruia deciziile principale se iau de către actorii implicaţi direct în proces;
- principiul asigurării egalităţii de şanse;
- principiul centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia;
- principiul participării şi responsabilităţii părinţilor.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 407
Includerea violenței cibernetice printre tipurile și formele de violență pedepsite în România.
Legea nr. 183/2020 are ca obiect modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul includerii violenței cibernetice printre tipurile și formele de violență pedepsite în România.
Odată cu evoluția tehnologiei și a extinderii mijloacelor de comunicare online, violența cibernetică a căpătat amploare, statele europene începând să incrimineze acest fenomen cu scopul de a-l preveni și combate.
- Bogdan CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 188
Hărțuirea la locul de muncă a fost legiferată
Preşedintele României a promulgat, vineri, legea care interzice hărţuirea la locul de muncă. Este vorba despre Legea nr. 167 din 7 august 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 713 din 7 august 2020.
În privința formelor de hărțuire la locul de muncă, cea morală nu a fost tratată până acum cu aceeași atenție și cu rigoarea care s-a aplicat hărțuirii sexuale, reglementate și sancționate potrivit articolului 223 din Codul Penal.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 640
Modificări recente în domeniul achizițiilor publice
Prin Decizia Curții Constituționale nr. 221 din 2 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 594 din 7 iulie 2020, a fost admisă excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului, constatându-se că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice, este neconstituțională, în ansamblul său.
Reamintim că potrivit art. 147 alin. (1) din Constituție, dispoziţiile din legile şi ordonanțele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstiţutionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstiţutionale sunt suspendate de drept.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 792
- Noi obligații în sarcina angajatorilor, prevăzute în Legea nr. 145/2020, act normativ ce modifică Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
- Directiva PSD2 - Securitatea plăților cu cardul
- Votul direct se va aplica și președinților consiliilor județene
- Programul Rabla 2017
Pagina 1 din 2