Noutăţi legislative
Noutăți despre tichetele de masă/ culturale/de creșă!
Articolul 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea nr. 1.045 din 28 decembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019 prevede că valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabileşte prin înmulţirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creşterii preţurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, calculat ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din 6 luni calendaristice întregi, începând cu luna februarie 2019, şi nivelul mediu al aceluiaşi indice pe penultimul semestru.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 196
Acordarea premiului naţional "Ambasador Mihnea Constantinescu"
Ministerul afacerilor Externe a emis Ordinul nr. 1.767 din 5 septembrie 2024 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea premiului naţional "Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, actul normativ regăsindu-se în Monitorul Oficial al României nr. 969 din 26 septembrie 2024. Regulamentul stabileşte procedurile şi criteriile de selecţie pentru acordarea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 119
Stimulente financiare pentru premianți!
În cadrul ședinței din 18 septembrie 2024, Guvernul României a adoptat printre altele, Hotărârea nr. 1.151 din 18 septembrie 2024 privind aprobarea acordării de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024, și la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024. Actul normativ a fost publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial nr. 940 din 18 septembrie 2024.
Astfel, absolvenții care au obținut media 10 la evaluarea națională, respectiv la bacalaureat vor beneficia de stimulente financiare ca o formă de recompensă pentru performanța obținută.
Concret, s-a aprobat acordarea de stimulente financiare în valoare totală de 148.000 de lei, reprezentând 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2024.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 100
Asigurarea egalităţii de şanse a elevilor în cadrul evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2024-2025
Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2024-2025, aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6.595 din 4 septembrie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 913 din 10 septembrie 2024. Aceasta reglementează organizarea şi desfăşurarea evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2024-2025, denumite în continuare EN-2025. Astfel, EN-2025 cuprind: Evaluarea rezultatelor învăţării elevilor la finalul clasei a II-a, denumită în continuare EN II, Evaluarea rezultatelor învăţării elevilor la finalul clasei a IV-a, denumită în continuare EN IV, respectiv Evaluarea rezultatelor învăţării elevilor la finalul clasei a VI-a, denumită în continuare EN VI.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 192
Raportul descriptiv de evaluare la finalul grupei mari a grădiniţei
Ministerul Educației a emis Ordinul nr. 6.584 din 4 septembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind întocmirea Raportului descriptiv de evaluare referitor la dezvoltarea fizică şi la formarea competenţelor cognitive şi socioemoţionale ale copilului, la finalul grupei mari a grădiniţei. Actul normativ se regăsește în Monitorul Oficial al României nr. 913 din 10 septembrie 2024. Astfel, prezenta metodologie reglementează întocmirea, completarea şi valorificarea Raportului descriptiv de evaluare referitor la dezvoltarea fizică şi la formarea competenţelor cognitive şi socioemoţionale ale copilului, la finalul grupei mari a grădiniţei.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 343
Portofoliul educațional al preșcolarului și al elevului din învățământul preuniversitar
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 6.478 din 30 august 2024 de aprobare a Metodologiei privind portofoliul educațional al preșcolarului și al elevului din învățământul preuniversitar. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 897 din 5 septembrie 2024.
Portofoliul educațional este obligatoriu începând cu generația de preșcolari care intră în grupa mijlocie, respectiv cu generația de elevi care intră în clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025.
Metodologia operează cu două tipuri de instrumente distincte, specifice sistemului educațional, care urmăresc să sprijine atingerea potențialului propriu de către beneficiarii primari din învățământul preuniversitar, cu aportul conjugat al cadrelor didactice, al părinților și al altor actori educaționali din comunitate, având ca reper profilul absolventului. Cele două tipuri de instrumente distincte, specifice sistemului educațional, sunt:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 554
Noi măsuri de protecție socială
În ședința din data de 2 septembrie 2024, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 105 din 2 septembrie 2024 privind unele măsuri de protecție social, publicată în Monitorul Oficial nr. 882 din 2 septembrie 2024.
În preambulul actului normativ se reține că prin punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor, motiv pentru care o parte dintre aceștia nu vor mai îndeplini condițiile pentru acordarea următoarelor beneficii: sprijinul material reprezentat de tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, din cauza depășirii limitei actuale de 2.000 lei, până la care se acordă acest sprijin; compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari ca urmare a depășirii limitei de 1.830 lei până la care se acordă acest beneficiu; ajutorul de încălzire și suplimentul de energie acordat categoriilor de persoane vulnerabile.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 247
Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil
Luni, în Monitorul Oficial nr. 878 din 2 septembrie 2024 a fost publicată Decizia nr. 11 din 20 august 2024 privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.
Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizează valoarea coșului minim lunar de consum actualizată de către Comisia de Insolvență la Nivel Central cu sprijinul Institutului Național de Statistică, prin raportare la valoarea indicelui prețurilor de consum pentru luna mai 2024 față de luna iunie 2022.
Potrivit deciziei adoptate, valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor, deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 222
Planul național de combatere a violenței școlare
Guvernul României a aprobat Hotărârea nr. 1.065 din 28 august 2024 privind aprobarea Planului național de combatere a violenței școlare. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 881 și 881 bis din 2 septembrie 2024.
Obiectivul Planului național de prevenire și combatere a violenței școlare îl reprezintă prevenirea și reducerea activităților și comportamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate și conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență verbală, fizică, psihologică - bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât și ca orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari și a personalului din sistemul educațional.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 327
Procesul de elaborare a calificării profesionale
Ordinul Ministerului Educației nr. 6.194 din 23 august 2024 privind aprobarea Metodologiei pentru elaborarea şi actualizarea calificărilor profesionale a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 874 din 30 august 2024. Potrivit art. 1 din metodologie, calificarea este rezultatul formal al unui proces de evaluare şi validare, care este obţinut atunci când un organism competent stabileşte că o persoană a dobândit, ca urmare a învăţării, rezultate la anumite standarde prestabilite.
Rezultatul formal al procesului de evaluare şi validare este un document care certifică încheierea cu succes a acestuia. Documentul poartă numele de act de studii şi poate fi diplomă/certificat/atestat, după caz. Actele de studii pot fi oferite absolventului pe suport fizic - hârtie sau digital. Actul de studii este cel care dovedeşte unui angajator că o persoană a obţinut o calificare în urma unui proces de evaluare şi validare recunoscut de sistemul de educaţie şi formare profesională naţional.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 213
Programul național „Rangerii juniori“
Ministrul mediului, apelor și pădurilor a emis Ordinul nr. 1.712 din 8 august 2024 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului național „Rangerii juniori“ vizând educația și conștientizarea tinerilor privind protecția mediului. Actul normative a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 819 din 19 august 2024.
Scopul programului îl reprezintă finanțarea din Fondul pentru mediu a proiectelor vizând educația și conștientizarea tinerilor privind protecția mediului, iar prin program se vor susține financiar activități vizând educația și conștientizarea privind protecția mediului destinate tinerilor, precum și cheltuielile implicate de participarea acestora la activități despre natură și în natură, alături de personalul parcurilor naționale sau naturale, persoane care dețin atestat de ghid de turism, cadre didactice și/sau voluntari, în vederea asigurării dezvoltării armonioase și pentru formarea și pregătirea generațiilor viitoare pentru un trai sustenabil.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 512
Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului
Ordinul nr. 2.731 din 19 august 2024 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului publicat în Monitorul Oficial nr. 834 și 834 bis din 21 august 2024.
Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, denumit în continuare Programul, este un program multianual de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), prin Direcția Generală Antreprenoriat și Programe de Finanțare și Agențiile pentru întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT).
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 271
Recunoașterea automată a calității de conducător de doctorat
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 5.956 din 13 august 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoașterea automată a calității de conducător de doctorat obținute în instituții de învățământ superior sau de cercetare-dezvoltare din străinătate. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 842 din 23 august 2024.
Prevederile acestuia se aplică cetățenilor români, cetățenilor din state membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European, din Confederația Elvețiană și cetățenilor din state terțe, care au dobândit dreptul legal de a conduce doctorate în instituții de învățământ superior sau de cercetare-dezvoltare acreditate din străinătate.
Reamintim că, pot fi conducători de doctorat persoanele care au obținut dreptul de conducere de doctorat anterior datei intrării în vigoare a Legii nr. 199/2023, precum și persoanele care obțin atestatul de abilitare și devin membre ale unei școlii doctorale din cadrul unei IOSUD, pe bază de contract individual de muncă.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 260
Organizarea și funcționarea Comisiei de Film în România
Ministrul culturii a emis Ordinul nr. 3.122 din 12 august 2024 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei de Film în România, responsabilă cu aplicarea Procedurii de evaluare, aprobare și decontare a ajutorului de stat pentru proiectele care pot fi finanțate în cadrul schemei de ajutor de stat reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea producției de opere audiovizuale pe teritoriul României, începând cu sesiunea 2024, aprobată prin Decizia managerului Oficiului de Film și Investiții Culturale, interimar, nr. 659/2024.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 832 din 21 august 2024 și cuprinde prevederi referitoare la componența Comisiei, atribuțiile acesteia, aspecte organizatorice, reguli privind imparțialitatea, interesele și confidențialitatea, precum și modelul declarației privind imparțialitatea, interesele și confidențialitatea.
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 308
Autorizarea de funcţionarea provizorie a programelor de studii universitare din cadrul formării iniţiale
Guvernul României a emis Hotărârea nr. 962 din 8 august 2024 privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior. Actul legislativ se regăsește în Monitorul Oficial nr. 807 din 13 august 2024. Metodologia intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezenta metodologie de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior, denumită în continuare Metodologia, este elaborată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, denumită în continuare ARACIS, în concordanţă cu Standardele şi liniile directoare privind asigurarea calităţii în Spaţiul european al învăţământului superior, denumite în continuare ESG, adoptate la nivelul Spaţiului european al învăţământului superior, denumit în continuare SEÎS, şi cuprinde:
- standarde şi indicatori de performanţă privind managementul eticii, conform art. 161 alin. (2) lit. c) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
- principii fundamentale în abordarea calităţii educaţiei;
- standarde şi indicatori de performanţă;
- descrierea proceselor de evaluare;
- modalitatea de iniţiere şi evaluare a programelor de studii universitare şi de dobândire a statutului juridic de organizaţie furnizoare de educaţie de către instituţia solicitantă;
- descrierea procedurilor de acreditare, precum şi de înfiinţare de instituţii de învăţământ superior;
- modalităţile de adoptare a deciziilor de către ARACIS;
- condiţiile în care o instituţie de învăţământ superior poate parcurge o procedură de evaluare externă la nivel instituţional, simplificată sau, după caz, de auditare.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 235
Statutul asistentului maternal
Vineri, în Monitorul Oficial nr. 789 din 9 august 2024, a fost publicată Ordonanța nr. 27 din 1 august 2024 privind condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul asistentului maternal.
Potrivit noului act normativ adoptat de Guvern, asistentul maternal este persoana fizică, atestată în condițiile ordonanței, angajată a direcției generale de asistență socială și protecția copilului, care asigură la domiciliul său sau, după caz, la reședința sa creșterea, îngrijirea și educarea copilului pe perioada aplicării măsurii de protecție specială a plasamentului, a plasamentului în regim de urgență pentru copilul separat, temporar sau definitiv, de părinții săi sau, după caz, în perioada de respiro a unui alt asistent maternal.
Poate fi atestată ca asistent maternal persoana care îndeplinește cumulativ, următoarele condiții:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 298
Distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă–nou-născut defavorizate
Ministrul investițiilor și proiectelor europene, ministrul muncii și solidarității sociale și ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației au emis Ordinul nr. 4.221/1.928/2.786/2024 privind aprobarea Procedurii specifice de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă–nou-născut defavorizate, precum și mecanismul de implementare aferent.
Actul normativ a fost publicat luni, în Monitorul Oficial nr. 763 din 5 august 2024 și reglementează distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate, precum și mecanismul de implementare aferent.
Reamintim că vor beneficia de aceste tichete, mamele care au născut începând cu data de 12 aprilie 2024, care aveau un nou-născut de până la 3 luni la această dată și care se regăsesc într-una dintre următoarele situații:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 322
Statutul studentului militar
Ministrul apărării naționale a emis Ordinul nr. M.162 din 30 iulie 2024 pentru aprobarea Statutului studentului militar. Actul normativ a fost publicat joi, în Monitorul Oficial nr. 781 din 8 august 2024 și prevede regulile privind exercitarea calității de student militar cu drepturile, obligațiile, interdicțiile și sancțiunile care decurg din aceasta.
În termen de 60 de zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial al României, Partea I, instituțiile de învățământ superior militar trebuie să actualizeze regulamentele proprii de organizare și funcționare, în conformitate cu prevederile Statutului studentului militar.
Noul act normativ se aplică:
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 230
Ocuparea funcţiilor specifice corpului instructorilor din unităţile de învăţământ ale M.A.I.
Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 118 din 19 iulie 2024 pentru aprobarea Procedurii de ocupare a funcţiilor specifice corpului instructorilor din unităţile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi pentru stabilirea condiţiilor de funcţionare a instructorilor asociaţi în unităţile de învăţământ postliceal a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 736 din 29 iulie 2024.
Corpul instructorilor din unităţile de învăţământ este format din cadrele militare şi poliţiştii care ocupă, în condiţiile legii şi ale prezentei proceduri, funcţiile prevăzute la art. 206 alin. (2) lit. b) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare. Instructorii militari şi de ordine publică, denumiţi în continuare instructori, desfăşoară activităţi didactice aferente modulelor cu specific militar şi/sau poliţienesc cuprinse în curriculumul unităţilor de învăţământ, cu aplicarea în mod corespunzător a dispoziţiilor art. 167 din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 337
Emiterea scrisorilor de acceptare la studii
Ordinul Ministerului Educației nr. 5.553 din 16 iulie 2024 privind aprobarea Procedurii de emitere a scrisorilor de acceptare la studii a românilor de pretutindeni pentru învăţământul superior de stat şi particular acreditat, pe locuri cu taxă în lei se regăsește în Monitorul Oficial nr. 742 din 30 iulie 2024.
Conform art. 1 din procedură, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, din categoria românilor de pretutindeni fac parte:
- persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit;
- românii emigranţi, fie că au păstrat sau nu au păstrat cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
- etnicii care se recunosc de origine română, aflaţi în afara graniţelor ţării, înregistraţi ca altă minoritate în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural şi identitar românesc.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 323
Condiţiile de şcolarizare a românilor de pretutindeni şi a cetăţenilor străini în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, particulare şi confesionale particulare acreditate din România
Ministerul Educației a emis Ordinul nr. 5.552 din 16 iulie 2024 pentru aprobarea Metodologiei privind condiţiile de şcolarizare a românilor de pretutindeni şi a cetăţenilor străini în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, particulare şi confesionale particulare acreditate din România, act ce se regăsește în Monitorul Oficial nr. 742 din 30 iulie 2024.
În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, din categoria românilor de pretutindeni fac parte:
- persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi în alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit;
- românii emigranţi, indiferent că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
- etnicii care se recunosc de origine română, aflaţi în afara graniţelor ţării, înregistraţi ca altă minoritate în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural şi identitar românesc.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 320
Întocmirea şi eliberarea duplicatelor actelor de studii
Ordinul Ministerului Educație nr. 4.634 din 10 iunie 2024 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul actelor de studii şi al documentelor şcolare gestionate de unităţile de învăţământ preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 706 din 19 iulie 2024. Prezentul regulament asigură cadrul legal privind gestionarea actelor de studii şi a documentelor şcolare care se eliberează în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar. Gestionarea implică: primirea, întocmirea, anularea, eliberarea, arhivarea şi casarea actelor de studii şi a documentelor şcolare, după caz. Actele de studii din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar sunt documente oficiale de stat, cu regim special, care atestă finalizarea de către titular a unui nivel de învăţământ, cu sau fără examen de certificare/finalizare.
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 321