Organizarea programelor de studii universitare, finalizate cu diplomă dublă sau multiplă
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 487
Ministrul educației a emis Ordinul nr. 4.637 din 11 iunie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru pentru organizarea și funcționarea programelor de studii universitare integrate organizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior din România, finalizate cu diplomă comună sau diplomă dublă sau multiplă
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 575 din 20 iunie 2024 și reglementează condițiile generale de funcționare a programelor de studii universitare integrate organizate de instituțiile de învățământ superior acreditate din sistemul de învățământ superior din România împreună cu alte instituții de învățământ superior acreditate din Spațiul european al învățământului superior, denumit în continuare SEIS.
Metodologia conține și prevederi despre:
- admiterea și finalizarea studiilor de către studenții înmatriculați în baza acordurilor interinstituționale;
- eliberarea actelor de studii pentru absolvenți, acte care constau în diplomă comună sau diplomă dublă sau multiplă.
Programul de studii integrat se definește ca totalitatea activităților de proiectare, învățare, predare, cercetare, aplicații practice și evaluare, planificate, astfel încât să ducă la o calificare universitară.
Programele de studii integrate se pot organiza la nivel național, atunci când toate instituțiile de învățământ superior implicate sunt din România, sau transnațional/internațional, atunci când cel puțin două țări diferite sunt reprezentate în rândul instituțiilor de învățământ superior implicate.
Mai mult, programele de studii integrate se pot organiza pentru orice ciclu de studii universitare, după cum urmează: ciclul scurt - studii universitare de scurtă durată, ciclul I - studii universitare de licență, ciclul II - studii universitare de master, ciclul III - studii universitare de doctorat.
Potrivit noului act normativ, programele de studii integrate se finalizează cu diplomă comună sau diplomă dublă sau multiplă. Conținutul și formatul actelor de studii pentru programele de studii integrate, precum și limba de redactare a acestora se aprobă de către senatele instituțiilor de învățământ superior din România, conform acordurilor interinstituționale.
Recunoașterea calificărilor și a perioadelor de studii (inclusiv recunoașterea învățării anterioare) se va face în conformitate cu Convenția de recunoaștere de la Lisabona și cu documentele subsidiare.
În funcție de condițiile stabilite în cuprinsul acordurilor interinstituționale, durata programelor de studii integrate poate fi:
- doi ani pentru studii universitare de scurtă durată;
- trei sau patru ani pentru programele de studii universitare de licență, după caz;
- cinci sau șase ani pentru programele de studii universitare din domeniile reglementate la nivelul Uniunii Europene, după caz;
- un an sau doi pentru programele de studii universitare de master, după caz;
- patru ani pentru programele de studii universitare de doctorat.
Admiterea la studii universitare de scurtă durată/licență/master/doctorat în cadrul unui program de studii integrate se desfășoară cu respectarea metodologiei de admitere adoptate în cadrul instituției de învățământ superior și a legislației naționale în vigoare, după cum urmează:
- la concursul de admitere la studii universitare de scurtă durată au dreptul să participe absolvenții cu diplomă de bacalaureat sau echivalentă, cu respectarea condițiilor specifice stabilite de acordul interinstituțional;
- la concursul de admitere la studii universitare de licență au dreptul să participe absolvenții cu diplomă de bacalaureat sau echivalentă, cu respectarea condițiilor specifice stabilite de acordul interinstituțional;
- la concursul de admitere la studii universitare de master au dreptul să participe absolvenții cu diplomă de licență sau echivalentă, cu respectarea condițiilor specifice stabilite de acordul interinstituțional;
- la concursul de admitere la studii universitare de doctorat au dreptul să participe absolvenții cu diplomă de masterat sau echivalentă acesteia, cu respectarea condițiilor specifice stabilite de acordul interinstituțional și care au parcurs programe de studii universitare de licență/masterat cumulând minimum 300 ECTS.
Programele de studii universitare integrate se încheie cu examenul de finalizare a studiilor, conform structurii și modalității stabilite în acordul interinstituțional și în conformitate cu regulamentele instituției de învățământ superior din România privind examenele de finalizare a studiilor.
Absolventul unui program de studii universitare integrate poate susține examenul de finalizare a studiilor la oricare dintre instituțiile de învățământ superior semnatare ale acordului interinstituțional, conform prevederilor acestuia.
Pentru mai multe detalii, accesați Metodologia-cadru din 11 iunie 2024!