Condiții standard pentru persoanele private de libertate vulnerabile


Luni, 6 decembrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial, Decizia nr. 1.066 din 23 noiembrie 2021 pentru aprobarea Normelor privind dotarea camerelor de infirmerie, a camerelor de separare ori a camerelor de tranzit, precum și amenajarea și dotarea camerelor de protecție destinate cazării individuale a persoanelor private de libertate vulnerabile.

Camerele de infirmerie pentru pacienți, persoane private de libertate aflate în custodia locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, trebuie să respecte următoarele caracteristici:

 • capacitate între două și șase paturi, dispuse exclusiv la un rând, fără să existe paturi suprapuse;
 • arie utilă minimă de 7 mp/pat;
 • ușă metalică, la intrarea în cameră, prevăzută, în partea mediană, cu vizetă cu acoperitoare de oțel, cu lățimea de 300 mm și înălțimea de 110 mm și, în partea superioară, cu vizor ce permite observarea panoramică numai spre interiorul camerei.

Cu privire la dotările minime obligatorii ale camerelor de infirmerie, actul normativ prevede că acestea trebuie  să aibă următoarele:

 1. corp de iluminat antivandalism;
 2. pat medical rabatabil cu saltea tip spital din material ignifug și husă impermeabilă cu fermoar, dotat cu mecanism care să asigure schimbarea posturii pacientului, în diferite grade de înclinare, noptieră tip spital cu două compartimente sertar și dulap, masă pentru servirea hranei la pat cu înălțime reglabilă și sonerie, la fiecare pat;
 3. o masă cu scaune antivandalism, la fiecare cameră;
 4. cazarmament corespunzător, într-o singură culoare pentru toate paturile, respectiv albă sau albastră;
 5. spațiu destinat activităților igienico-sanitare dotat cu lavoar, oglindă, duș, scaun WC, dispenser de săpun lichid, suport/dispenser de hârtie-prosop, baterie de amestecare a apei calde cu apa rece, prevăzută cu robinet manevrabil cu cotul, concepute în sistem antivandalism. Acest spațiu este separat de restul camerei printr-un perete despărțitor și trebuie să fie ventilat corespunzător astfel încât să se prevină umezeala și crearea mucegaiului;
 6. senzor de fum.

   Toate camerele sunt vopsite cu vopsea lavabilă. Pavimentul depozitului trebuie să nu prezinte crăpături și să fie realizat din materiale antiderapante, rezistente la compresiune, șocuri și uzură, înclinat și cu o hidroizolație bună.

   Finisajele încăperilor în care staționează sau se deplasează bolnavii ori în care se desfășoară activități medicale trebuie să aibă următoarele caracteristici:

 • să fie lavabile;
 • să fie rezistente la dezinfectante;
 • să nu aibă asperități care să rețină praful;
 • să nu fie generatoare de fibre sau particule care pot rămâne suspendate în aer.

   Mai mult, se prevede că pentru amenajarea camerelor de infirmerie se au în vedere și următoarele criterii:

 • paturile să fie așezate paralel cu frontul ferestrei și accesibile pe ambele laturi lungi;
 • distanța dintre două paturi să fie mai mare de 0,70 m;
 • distanța dintre pat și peretele exterior să fie de cel puțin 0,80 m;
 • distanța dintre pat și peretele paralel, pe care se află lavoarul, să fie de minimum 1,30 m;
 • pentru cel puțin un pat dintr-un salon, circulația liberă aferentă să permită staționarea și deplasarea în cărucior pentru persoanele cu handicap.

 

Pentru detalii legate de dotarea și amenajarea camerelor de tranzit sau a camerelor de separare, accesați Normele din 23 noiembrie 2021!