Autorizarea de funcţionarea provizorie a programelor de studii universitare din cadrul formării iniţiale
- Detalii
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 638

Guvernul României a emis Hotărârea nr. 962 din 8 august 2024 privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior. Actul legislativ se regăsește în Monitorul Oficial nr. 807 din 13 august 2024. Metodologia intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezenta metodologie de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior, denumită în continuare Metodologia, este elaborată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, denumită în continuare ARACIS, în concordanţă cu Standardele şi liniile directoare privind asigurarea calităţii în Spaţiul european al învăţământului superior, denumite în continuare ESG, adoptate la nivelul Spaţiului european al învăţământului superior, denumit în continuare SEÎS, şi cuprinde:
- standarde şi indicatori de performanţă privind managementul eticii, conform art. 161 alin. (2) lit. c) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
- principii fundamentale în abordarea calităţii educaţiei;
- standarde şi indicatori de performanţă;
- descrierea proceselor de evaluare;
- modalitatea de iniţiere şi evaluare a programelor de studii universitare şi de dobândire a statutului juridic de organizaţie furnizoare de educaţie de către instituţia solicitantă;
- descrierea procedurilor de acreditare, precum şi de înfiinţare de instituţii de învăţământ superior;
- modalităţile de adoptare a deciziilor de către ARACIS;
- condiţiile în care o instituţie de învăţământ superior poate parcurge o procedură de evaluare externă la nivel instituţional, simplificată sau, după caz, de auditare.
Scopul procesului de evaluare externă a calităţii educaţiei vizează:
- atestarea capacităţii instituţiilor de învăţământ superior, respectiv a organizaţiilor furnizoare de educaţie de a satisface aşteptările beneficiarilor, prin îndeplinirea standardelor;
- asigurarea protecţiei beneficiarilor direcţi ai educaţiei de nivel universitar, respectiv postuniversitar, precum şi de educaţie permanentă prin acreditarea instituţiilor de învăţământ superior de a emite acte de studii recunoscute;
- asigurarea protecţiei beneficiarilor direcţi şi indirecţi ai educaţiei de nivel universitar, respectiv postuniversitar, precum şi de educaţie permanentă, prin producerea şi diseminarea de informaţii sistematice, coerente şi credibile, public accesibile, despre calitatea educaţiei în învăţământul superior.
Organizaţia furnizoare de educaţie, în calitate de instituţie solicitantă, este obligată să solicite, cu respectarea termenelor de acreditare, declanşarea procedurii de evaluare externă, în vederea acreditării, pentru:
- programele de studii universitare de scurtă durată, autorizate să funcţioneze provizoriu;
- programele de studii universitare de licenţă, autorizate să funcţioneze provizoriu;
- domeniile de studii universitare de masterat, autorizate să funcţioneze provizoriu.
Organizaţia furnizoare de educaţie, în calitate de instituţie solicitantă, este obligată să solicite declanşarea procedurii de evaluare externă, în vederea acreditării, pentru:
- programe de studii postuniversitare din cadrul formării continue, numai dacă are domenii de studii de licenţă sau de masterat acreditate;
- programe de educaţie permanentă, numai dacă are domenii de studii de licenţă sau de masterat acreditate.
Instituţia de învăţământ superior, în calitate de instituţie solicitantă, are obligaţia de a solicita, cu respectarea termenelor de acreditare, declanşarea procedurii de evaluare externă, în vederea acreditării, pentru:
- programe de studii universitare de scurtă durată, autorizate să funcţioneze provizoriu;
- programe de studii universitare de licenţă, autorizate să funcţioneze provizoriu;
- domeniile de studii de doctorat, autorizate să funcţioneze provizoriu.
Instituţia de învăţământ superior, în calitate de instituţie solicitantă, are obligaţia de a solicita declanşarea procedurii de evaluare externă, în vederea acreditării, pentru:
- programe universitare şi postuniversitare de formare psihopedagogică organizate în conformitate cu prevederile art. 102 alin. (3) lit. a) şi art. 201 alin. (8) din Legea nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
- domenii de studii universitare de masterat;
- domenii de studii universitare de doctorat, numai dacă le organizează în domenii de studii universitare de masterat pe care le are deja acreditate;
- programe de studii universitare integrate;
- programe de studii de nivel postuniversitar din cadrul formării continue;
- programe de educaţie permanentă;
- programul pregătitor de limba română.
Academia Română, în calitate de instituţie solicitantă, are dreptul de a cere declanşarea procedurii de evaluare externă, în vederea acreditării, pentru domenii de studii universitare de doctorat. Procedura de acreditare cuprinde etapele prevăzute la art. 239 alin. (6) din Legea nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
Instituţia solicitantă, în cadrul proceselor interne de asigurare a calităţii, realizează, pe baza propriilor standarde de referinţă, precum şi în conformitate cu standardele prevăzute în anexă, autoevaluarea care se finalizează cu un raport de evaluare internă. Instituţia solicitantă formulează o cerere de declanşare a procesului de evaluare externă, pe care o depune la ARACIS sau la o altă AAC, însoţită de raportul de evaluare internă.
ARACIS sau AAC, pe baza documentelor depuse, încheie în mod direct cu instituţia solicitantă un contract civil de prestări servicii de evaluare externă, în baza căruia numeşte o comisie de experţi în evaluare externă, care prestează următoarele activităţi, pe baza ghidurilor proprii:
- analizează raportul de evaluare internă depus de către instituţia solicitantă;
- verifică, prin vizite la instituţia solicitantă, îndeplinirea standardelor prevăzute în anexă;
- elaborează propriul raport de evaluare.
Durata vizitei prevăzute la lit. b) la instituţia solicitantă este de 2 sau 3 zile. Comisia de experţi, prevăzută mia sus, este formată din 2-5 cadre didactice şi 1 student. ARACIS sau AAC include în comisia de experţi pentru evaluarea studiilor universitare de doctorat, un expert internaţional. AAC are obligaţia de a desemna, în cadrul comisiei, cel puţin un expert care să dovedească cunoaşterea sistemului de învăţământ superior din România.
Dispozițiile cuprinse în textul integral al Metodologiei de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior, aprobate prin Hotărârea nr. 962/2024, disponibile AICI