Noi reguli privind starea de alertă!


În Monitorul Oficial nr. 18 din 6 ianuarie 2022, a fost publicată Hotărârea nr. 34 din 6 ianuarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Una dintre principalele prevederi se referă la portul măștii de protecție care va rămâne obligatorie în toate spațiile publice, dar nu va mai fi permisă purtarea măștilor textile sau vizierelor de plastic, ci doar a măștilor chirurgicale sau a celor de tip FFP2. Condițiile în care se vor purta măștile de protecție amintite au fost deja stabilite printr-un ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Este vorba despre Ordinul nr. 30/1/2022 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial nr. 25 din 7 ianuarie 2022.

Potrivit acestui act normativ, începând cu data de 8.01.2022 se instituie obligativitatea purtării purtării măştii de protecţie doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise.

  În înţelesul acestui ordin sunt considerate neconforme măştile care sunt confecţionate din material textil şi/sau plastic.

  Aceasta ar reprezenta una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă (Filtering facepiece)” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

  Cu toate acestea, se exceptează de la măsura menționată anterior, următoarele categorii de persoane:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;
  • persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive;
  • persoanele cu dizabilităţi cognitive.

  Mai mult, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi exceptate de la măsura prevăzută mai sus.

  Trebuie menționat însă că, cele mai multe dintre măsurile ce se aplicau până acum pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se vor păstra.

  Totuși, pe lângă stabilirea unor tipuri de măști acceptate, mai apare o modificare. Mai exact, capacitatea la care funcționează anumite afaceri va depinde din nou de incidența înregistrată la nivelul localității.

  Astfel, Guvernul menține propunerea CNSU privind participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

  De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

  Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spațiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora, menționează Guvernul.

  Cu privire la relațiile de muncă, noul act normativ prelungește obligația de a trimite în telemuncă sau munca la domiciliu cel puțin jumătate dintre salariați. Obligația este valabilă atât pentru angajatorii privați, cât și pentru autoritățile și instituțiile publice, precum și pentru companiile deținute integral sau parțial de stat care au un număr mai mare de 50 de angajați.

  În situația în care activitatea angajatorului nu permite acest lucru, programul trebuie să fie declarat, cu începere de la orele 07:30 și 10:00, sau împărțit în grupe/schimburi/ture. Mențiunea privind orele de începere a programului decalat constituie o noutate. Anterior, exista obligația de a organiza programul de lucru astfel încât personalul să înceapă programul la o diferență de cel puțin o oră.

 

Hotărârea nr. 34 din 6 ianuarie 2022 se poate consulta AICI.