Au fost introduse noi ocupații în COR!


View access
Public
Alias
au-fost-introduse-noi-ocupatii-in-cor
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
724
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2022-10-03 05:56:08
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a fost modificată și completată printr-un ordin oficializat săptămâna trecută de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Institutul Național de Statistică.

Prin acesta, patru noi ocupații au fost introduse în COR, iar alte patru ocupații au fost reorganizate.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 944 din 27 septembrie 2022, a fost publicat Ordinul nr. 1.364/1.383/2022 privind modificarea și completarea Clasificării ocupațiilor din România - nivel de ocupație (șase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei și protecției sociale și al președintelui Institutului Național de Statistică nr. 1.832/856/2011.

Noile ocupații practicate în cadrul economiei naționale, introduse în COR sunt următoarele:

  • confecționer produse textile (753114);
  • lucrător în lăcătușerie mecanică structuri (721436);
  • tanatopractor (516304);
  • terapeut în terapie asistată de animale (226929). Pe această cale, terapia asistată de animale este recunoscută oficial.

   În același ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al președintelui Institutului Național de Statistică sunt prevăzute și o serie de modificări a grupei de bază pentru unele funcții.

   Astfel, ocupația „supraveghetor muzeu“ se mută din grupa de bază „9629 - Muncitori cu pregătire elementară neclasificați în grupele de bază anterioare” în grupa de bază „5151 - Personal de supraveghere inclusiv pentru activități de curățenie și întreținere în birouri, hoteluri și alte instituții”, la codul 515109.

   O altă modificare se referă la ocupația „interpret în limbaj mimico-gestual” care trece din grupa de bază „2352 - Instructori-formatori pentru elevi cu nevoi speciale” în grupa de bază „2643 - Traducători, interpreți și alți lingviști”, la codul 264316. De asemenea, trebuie menționat faptul că această ocupație se redenumește ca „interpret al limbajului mimico-gestual”.

   Mai mult, actul normativ prevede că și ocupația „auditor în domeniul siguranței alimentare” se mută din grupa de bază „3257 - Inspectori în domeniul protecției mediului și sănătății ocupaționale, asimilați” în grupa de bază „2263 - Specialiști în domeniul mediului și al igienei și sănătății ocupaționale”, la codul 226311.

   Nu în ultimul rând, ocupația „manager în domeniul siguranței alimentare” se mută din grupa de bază „3257 - Inspectori în domeniul protecției mediului și sănătății ocupaționale, asimilați” în grupa de bază „2263 - Specialiști în domeniul mediului și al igienei și sănătății ocupaționale”, la codul 226312.

   În proiectul de ordin ce a precedat această modificare, pus în dezbatere publică la jumătatea lunii august, era prevăzută și introducerea în COR a profesiei de inginer geotehnician (21447), însă această ocupație nu se regăsește în varianta oficială, adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

   Clasificarea ocupațiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatorie pentru toate organele administrației publice centrale și locale, unități bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizații patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații și alte persoane fizice și juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea ocupației.

 

Pentru mai multe detalii, accesați Clasificarea ocupațiilor din România!