Luarea în evidenţă în Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ a studenţilor şcolarizaţi în instituţii civile de învăţământ superior


View access
Public
Alias
luarea-in-evidenta-in-academia-de-politie-alexandru-ioan-cuza-a-studentilor-scolarizati-in-institutii-civile-de-invatamant-superior
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1225
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-11-04 11:29:23
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Ordinul M.A.I. nr. 177 din 23 octombrie 2024 privind stabilirea condiţiilor şi a procedurii de luare în evidenţă în Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ a studenţilor şcolarizaţi în instituţii civile de învăţământ superior, pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1093 din 1 noiembrie 2024. El stabileşte condiţiile de recrutare şi selecţie, precum şi procedura de luare în evidenţă în Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ a studenţilor şcolarizaţi în instituţii civile de învăţământ superior, pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne.

     Formarea iniţială a ofiţerilor/ofiţerilor de poliţie se poate realiza şi prin şcolarizare în instituţii civile de învăţământ superior, forma de învăţământ cu frecvenţă, în domenii, specializări şi programe de studii universitare de licenţă necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne, exclusiv pentru specializări în care Ministerul Afacerilor Interne nu poate să asigure pregătirea.

     Instituţiile civile de învăţământ superior, programele de studii universitare de licenţă şi cifrele anuale de şcolarizare pentru studenţii militari/studenţii de poliţie se stabilesc anual de ministrul afacerilor interne, la propunerea Direcţiei generale management resurse umane, în urma consultării inspectoratelor generale/similare.

    Recrutarea pentru admiterea în instituţiile civile de învăţământ superior pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne are drept scop identificarea şi atragerea candidaţilor care corespund condiţiilor legale şi criteriilor specifice în vederea formării profesionale iniţiale a ofiţerilor/ofiţerilor de poliţie. Dispoziţiile art. 2-7, 11 şi 12 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, dispoziţiile art. 2-6 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

     Pot face obiectul recrutării şi selecţiei pentru formarea iniţială pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne şi studenţii şcolarizaţi de instituţiile civile de învăţământ superior prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordin, astfel încât să fie asigurată perioada necesară îndeplinirii serviciului militar activ. 

     Pentru îndeplinirea serviciului militar activ şi acordarea drepturilor aferente, persoanele recrutate în vederea şcolarizării pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne sunt luate în evidenţă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. Luarea în evidenţă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ se realizează prin act administrativ al comandantului (rectorului) instituţiei de învăţământ superior. Ca urmare a luării în evidenţă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, persoanele prevăzute la alin. (1) dobândesc statutul de student militar sau, după caz, de student de poliţie.

     Îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor legale şi a criteriilor specifice prevăzute la art. 3 alin. (1) din ordin este verificată, potrivit prevederilor legale în vigoare, anterior luării în evidenţă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, în conformitate cu dispoziţia directorului general al Direcţiei generale management resurse umane, emisă anual în acest scop.

     Selecţia candidaţilor pentru fiecare domeniu, specializare şi program de studii se realizează pe baza mediilor la examenul de admitere sau, după caz, a mediilor anului/anilor de studii finalizat/finalizaţi obţinute la instituţiile civile de învăţământ superior prevăzute la art. 2 alin. (1), în ordinea descrescătoare a acestora, în limita numărului de locuri stabilit potrivit art. 2 alin. (2) din ordin, în conformitate cu opţiunile exprimate de către candidaţi şi în baza unui interviu organizat în scopul aprecierii aptitudinilor, abilităţilor şi motivaţiilor relevante.

     Interviul se organizează de către o comisie din care fac parte specialişti din inspectoratele generale/similare beneficiare şi cel puţin câte un reprezentant al Direcţiei generale management resurse umane şi al Direcţiei generale de protecţie internă. Interviul se finalizează cu declararea ca „admis“ sau „respins“ a candidaţilor. Aspectele procedurale privind organizarea şi desfăşurarea interviului se stabilesc prin dispoziţia directorului general al Direcţiei generale management resurse umane.

     Studenţii militari/Studenţii de poliţie sunt obligaţi să participe la programele de pregătire militară generală, în vederea îndeplinirii serviciului militar activ, în condiţiile stabilite de Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“.

     Studenţii militari/Studenţii de poliţie prevăzuţi la art. 4 alin. (3) din ordin încheie angajamente că vor lucra în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în condiţiile dispoziţiilor art. 91^1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, ale dispoziţiilor art. 70 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare. Angajamentele se încheie după dobândirea statutului de student militar sau, după caz, de student de poliţie. Pe perioada şcolarizării pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, studenţilor militari/studenţilor de poliţie le revin drepturile şi obligaţiile specifice studenţilor Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, aplicate în mod corespunzător.

Pentru dispoziții din sfera parteneriatelor interinstituţionale încheiate de Ministerul Afacerilor Interne, click AICI