Autorizarea provizorie pentru circulaţie a autovehiculelor şi remorcilor supuse înmatriculării
- Detalii
- Andreea CTCE
- Evenimente
- Accesări: 197
Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordinul nr. 181 din 31 octombrie 2024 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberării autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor. Actul normativ s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 1141 din 15 noiembrie 2024, producându-și efectele din aceeași zi.
Potrivit art. 2 din ordin, înmatricularea, autorizarea provizorie şi eliberarea unui certificat de înmatriculare se efectuează de autoritatea de înmatriculare în a cărei rază de competenţă proprietarii îşi au domiciliul, sediul sau, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, reşedinţa, la solicitarea acestora. Prin autoritate de înmatriculare se înţelege autoritatea care exercită atribuţii de eliberare a certificatelor de înmatriculare, autorizaţiilor de circulaţie provizorie şi a plăcuţelor cu numere de înmatriculare, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei generale de paşapoarte, serviciilor publice comunitare de paşapoarte, Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 362/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Până la înmatriculare, autoritatea competentă autorizează provizoriu circulaţia autovehiculelor şi a remorcilor neînmatriculate. Autorizaţia de circulaţie provizorie se emite pe numele proprietarului de vehicul, pentru o perioadă de maximum 90 de zile sau pentru perioade mai scurte, care, cumulat, nu pot depăşi 90 de zile. Această perioadă nu se aplică în cazul vehiculelor aflate în situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (5)-(7) din ordin. În baza autorizaţiei de circulaţie provizorie, vehiculul poate circula numai pe teritoriul României.
Autorizaţia de circulaţie provizorie se eliberează în baza următoarelor documente:
- documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original şi în copie;
- documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în cazul vehiculului de provenienţă străină care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original şi în copie;
- dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie şi a plăcuţelor cu număr provizoriu, cu excepţia situaţiei în care plata s-a realizat prin intermediul SNEP;
- actul de identitate al solicitantului, în termenul de valabilitate a acestuia, în original, sau, în cazul persoanelor juridice, documentele care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, în original sau în copie, precum şi actul de identitate al acestuia, în original, sau, după caz, al persoanei împuternicite; în cazul reprezentării solicitantului prin avocat identificarea se va realiza numai prin cardul de avocat vizat pentru anul respectiv, iar în absenţa cardului de avocat identificarea se va realiza prin adeverinţa eliberată de către baroul din care face parte însoţită de cartea de identitate.
Documentele originale prevăzute la lit. a), b) şi d) se restituie, pe loc, solicitantului, reprezentantului legal sau persoanei împuternicite, după caz. Prin excepţie de la prevederile art. 15 alin. (2) din ordin, în cazul absenţei documentelor prevăzute la lit. b), autoritatea competentă va autoriza provizoriu circulaţia unui vehicul înmatriculat anterior în alt stat, pentru o perioadă de maximum 5 zile.
Prin excepţie de la prevederile art. 2 alin. (1) din ordin, autorizarea pentru circulaţie provizorie poate fi efectuată la solicitarea societăţilor de leasing sau a societăţilor abilitate să comercializeze vehicule noi, în condiţiile art. 11 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de către S.P.C.R.P.C.Î.V. în a cărui rază de competenţă acestea îşi au sediul. Solicitările se depun prin intermediul platformei informatice.
S.P.C.R.P.C.Î.V. competent va elibera societăţilor solicitante tipizate ale autorizaţiei provizorii pentru circulaţie şi plăcuţe cu număr provizoriu, în baza următoarelor documente:
- copia documentului prevăzut la art. 11 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- copii ale documentelor care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul, obiectul de activitate, reprezentantul legal, precum şi actul de identitate al acestuia, în original, sau, după caz, al persoanei împuternicite;
- dovada plăţii contravalorii autorizaţiilor de circulaţie provizorie şi a plăcuţelor cu număr provizoriu, cu excepţia situaţiei în care plata s-a realizat prin intermediul SNEP.
Documentele prevăzute la lit. a) şi b) se depun anual, cu ocazia primei solicitări, precum şi ori de câte ori intervin modificări. Actul de identitate prevăzut la lit. b) se restituie pe loc.
Societăţile solicitante vor completa autorizaţiile pentru circulaţie provizorie puse la dispoziţie, până cel târziu la data de 31 decembrie a anului în care acestea au fost eliberate, pe numele deţinătorilor mandataţi, în cazul societăţilor de leasing, sau pe numele clienţilor, în cazul societăţilor abilitate să comercializeze vehicule noi, numai pentru vehiculele noi finanţate prin contracte de leasing ori comercializate de acestea, în baza următoarelor documente:
- documentul care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie, sau, în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing, un extras din contractul de leasing care să conţină cel puţin părţile, obiectul, durata contractului, datele de identificare a vehiculului şi semnăturile părţilor;
- actul de identitate al clientului sau, după caz, al deţinătorului mandatat, în termenul de valabilitate a acestuia, în original, sau, în cazul persoanelor juridice, documentele care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, în original sau în copie, precum şi actul de identitate al acestuia, în original, sau, după caz, al persoanei împuternicite;
- mandatul scris acordat de către client sau, după caz, de către deţinătorul mandatat, cu excepţia situaţiei în care acesta se regăseşte în cuprinsul extrasului din contractul de leasing;
- dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, încheiată de către proprietar şi aflată în termenul de valabilitate.
Valabilitatea autorizaţiei pentru circulaţie provizorie este condiţionată de îndeplinirea obligaţiei societăţii solicitante de a introduce datele necesare autorizării provizorii în platforma informatică.
Pentru verificarea situaţiei autorizării provizorii a unui vehicul, D.G.P.C.Î. realizează, gestionează şi pune la dispoziţia publicului o aplicaţie informatică, în mod gratuit, printr-un serviciu online, pe pagina de internet proprie. Completarea autorizaţiilor pentru circulaţie provizorie cu nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (5) sau (6) din ordin atrage pierderea dreptului societăţii de a primi autorizaţii pentru circulaţie provizorie pentru o perioadă de 6 luni de la data constatării.
Restul prevederilor privind procedura înmatriculării, radierii şi eliberării autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, precum și cele privind procedura înregistrării vehiculelor, disponibile AICI