Atenție șoferi: reguli noi în Codul rutier!


View access
Public
Alias
atentie-soferi-reguli-noi-in-codul-rutier
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
776
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2022-12-12 10:52:31
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Duminică, a intrat în vigoare Legea nr. 335 din 7 decembrie 2022 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 1177 din 8 decembrie 2022.

Polițiștii locali vor avea dreptul să dea amenzi de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de până la 14.500 de lei, în cazul persoanelor juridice, dacă încalcă noile reguli din Codul rutier.

Concret, la solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Actul normativ prevede că poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice.

Măsura luată este destinată identificării mai ușoare și amendării șoferilor care obișnuiesc să oprească sau să parcheze mașina neregulamentar. Iar în cazul în care împrumută mașina, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până acum, ci și a poliției locale.

Inițiatorii noilor modificări motivează prin faptul că, până acum, polițiștii locali nu puteau identifica șoferii care încalcă regulile privind oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor și nu puteau aplica sancțiuni pentru aceste abateri.

   În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere şi faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, se arată în expunerea de motive.

   Așadar, nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliție locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice constituie contravenție şi se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, adică între nouă şi 20 de puncte-amendă, pentru persoane fizice.

   Ținând cont de faptul că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

   În cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni - între 21 și 100 de puncte-amendă).

   Constatarea contravențiilor şi aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către polițiștii de frontieră se mai precizează în Legea nr. 335 din 7 decembrie 2022.

 

Pentru mai multe detalii, accesați forma la zi a Codului rutier!