Jocurile de noroc - interzise în localitățile mici!
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 772

Săptămâna trecută, președintele României a promulgat și Legea nr. 107 din 17 aprilie 2024 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 370 din 18 aprilie 2024, dar va intra în vigoare la 10 zile de la publicarea sa, mai exact în data de 28 aprilie 2024.
Prin adoptarea acestei legi, Parlamentul a hotărât că operatorii nu vor mai putea deschide săli în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Astfel, spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus.
Prin jocurile tip slot-machine șe înțeleg în sesnul legii, jocuri tradiționale, respectiv:
- slot-machine dacă evenimentele sunt organizate în prezența fizică a participanților prin intermediul mașinilor, utilajelor și instalațiilor specifice, care vor fi operate în locații specializate în care se poate desfășura activitatea de jocuri de noroc, iar câștigul este nelimitat și depinde de hazard;
- jocurile de videoloterie, care se desfășoară în prezența fizică a jucătorilor, în care mijlocul de joc trebuie conectat la un server central, pe care rulează programul de joc și care validează câștigul și fără de care jocul nu se poate desfășura. Sunt jocuri de tip loto prin care se obțin aleatoriu câștiguri, rezultatul participării la joc fiind relevat jucătorului prin intermediul terminalului de videoloterie, dexteritatea sau abilitatea jucătorului neavând nicio influență/ relevanță în obținerea câștigului.
Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se fac cu respectarea principiilor prevăzute de lege. Se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. Astfel, nu sunt considerate acțiuni în scop de reclamă, publicitate sau cu caracter promoțional acțiunile desfășurate de organizatori în mod direct în locațiile și pe paginile de internet proprii. Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt găzduite platforme pe care se desfășoară jocuri de noroc sau branding folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le folosește, care depășește dimensiunea de 35 mp/panou/ material publicitar, sunt interzise.
Prin noul act normativ, se instituie obligativitatea creării și menținerii la zi de către O.N.J.N. a unui registru public, accesibil online și actualizat cel puțin o dată la fiecare 24 de ore, care va cuprinde:
- denumirea comercială și numele firmei, pentru operatorii licențiați/autorizați pentru a desfășura activități reglementate de către prezentul act normativ;
- adresa sediului operatorului;
- adresa fiecărui spațiu comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locația respectivă;
- seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat pentru respectivul organizator;
- seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc pentru operatorii economici care desfășoară activități de producție, distribuție, reparații și întreținere pentru mijloacele de joc, import, export, achiziție intracomunitară, livrare intracomunitară sau alte activități cu mijloace de joc, în scopul comercializării sau utilizării, sub orice formă, pe teritoriul României.
Nu în ultimul rând subliniem că operatorii care nu vor respecta noile reguli vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 200.000 lei.
Pentru mai multe detalii, accesați forma consolidată a OUG nr. 77 din 24 iunie 2009!