Normele de aplicare a Legii Laptelui au fost aprobate!


Vineri, în Monitorul Oficial nr. 119 din 10 februarie 2023 a fost publicată Hotărârea nr. 104 din 8 februarie 2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii laptelui şi a produselor lactate şi a Ghidului de definiții şi termeni folosiți în industria laptelui.

Astfel, la nivelul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va funcționa Observatorul laptelui şi al produselor lactate, structură care va monitoriza piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie, capră și piața produselor lactate.

Normele metodologice aprobate prevăd că Observatorul laptelui şi al produselor lactate are ca obiectiv colectarea, prelucrarea şi centralizarea datelor şi informațiilor referitoare la piața laptelui şi a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatațiile de vaci de lapte, bivolițe, oi şi capre, efectivele de animale, cantitățile de lapte, prețul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat şi al produselor lactate, precum şi al costurilor de producție.

Prin acest mecanism vor fi transpuse o serie de reglementări cuprinse în legislația europeană în domeniul producției, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate, în beneficiul consumatorilor, pentru protejarea sănătății populației.

Actul normativ aprobat mai prevede că Observatorul laptelui şi al produselor lactate este organismul de legătură cu Observatorul pieței laptelui din Uniunea Europeană, constituit la nivelul Comisiei Europene, în vederea implementării mecanismelor organizațiilor comune de piață.

Reamintim că potrivit Legii laptelui, observatorul laptelui şi al produselor lactate colectează, în vederea centralizării, următoarele date:

  • efectivul matcă de vaci de lapte, bivolițe, oi, capre;
  • cantitatea de lapte crud materie primă produsă;
  • cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piață;
  • cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim-cumpărători;
  • cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori;
  • numărul operatorilor economici care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud şi producției laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui, din care să rezulte:
    • cantitatea şi prețul laptelui crud materie primă colectat de către aceștia;
    • cantitatea de lapte procesat;
    • cantitatea de produse lactate realizată;
  • achizițiile intracomunitare şi importul-exportul din țări terțe de cantități de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.

   Actul normativ publicat săptămâna trecută aprobă și Ghidul de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, stabilind aspecte ce vizează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor. Acestea se realizează de către reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniu, respectiv, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor și MADR, prin Direcția Generală Control, Antifraudă și Inspecții și prin inspectorii abilitați din cadrul compartimentelor de inspecții ale direcțiilor pentru agricultură județene.

   Potrivit ghidului, produsele lactate reprezintă produsele derivate exclusiv din lapte, la care pot fi adăugate unele substanțe necesare fabricației lor, cu condiția ca aceste substanțe să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau parțiale, a vreunui component al laptelui.

   De asemenea, se precizează că produsele lactate proaspete acide sunt o clasă de produse la care laptele normalizat la un procent de grăsime specific fiecărui tip de produs a fost supus unei fermentații cu culturi lactice selecționate specifice pentru fiecare tip/categorie de produs.

   Brânzeturi sunt produsele proaspete sau maturate, solide sau semisolide, obținute prin coagularea laptelui crud, a laptelui degresat, a laptelui parțial degresat, a smântânii, a smântânii din zer sau a zarei, separat sau în combinații, prin acțiunea cheagului sau a altor agenți de coagulare adecvați şi prin drenarea parțială a zerului rezultat în urma unei asemenea coagulări. Sunt incluse şi brânzeturile folosite pentru fabricarea brânzei topite, toate categoriile de brânzeturi şi caş produse din toate tipurile de lapte, precum şi Ricotta.

   După conținutul de grăsime se stabilesc următoarele tipuri de iaurt:

  • integral;
  • parțial degresat;
  • degresat.

   După ingredientele folosite se stabilesc următoarele tipuri de iaurt:

  • iaurt simplu;
  • iaurt cu adaosuri: zahăr, fructe, legume şi produse derivate, cereale, ciocolată.

 

Pentru mai multe detalii, accesați Hotărârea nr. 104 din 8 februarie 2023!