S-a modificat Legea locuinței!


View access
Public
Alias
s-a-modificat-legea-locuintei
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
590
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2022-03-14 13:15:06
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Legea nr. 114 din 11 octombrie 1996 privind locuinţele, republicată în Monitorul Oficial nr. 393 din 31 decembrie 1997, reglementează aspectele sociale, economice, tehnice şi juridice ale construcţiei şi folosinţei locuinţelor.

     Parlamentul României a emis Legea nr. 45 din 8 martie 2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi pentru stabilirea unor măsuri financiare în domeniul unor programe gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, act ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 237 din 10 martie 2022. Aceasta modifică punctual art. 50 din Legea locuinței nr. 114/1997.

     Astfel, legiutorul vine cu o completare ce vizează finanțarea locuințelor sociale. Conform art. 50 din Legea nr. 114/1996, finanţarea locuinţelor sociale se asigură din bugetele locale, în limitele prevederilor bugetare aprobate anual, ale consiliilor locale, în care scop se instituie o subdiviziune de cheltuieli distinctă în aceste bugete.

     Statul sprijină construcţia de locuinţe sociale prin programul multianual de construcţii locuinţe sociale prin care transferă sume de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie şi a estimărilor pentru următorii 3 ani, prevăzute în legea bugetară anuală, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Persoanele fizice şi agenţii economici pot sprijini prin donaţii sau contribuţii construcţia de locuinţe sociale.

     În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat, autorităţile publice locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei solicitările cu obiectivele de investiţii noi propuse a fi incluse în program şi necesarul de sume pentru anul în curs şi estimările pentru următorii ani. Pentru obiectivele de investiţii finanţate prin program pentru care sunt încheiate contracte de finanţare multianuale, autorităţile publice locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale transmit solicitarea cu necesarul de sume pentru finalizarea obiectivelor de investiţii în situaţia în care apar modificări ale valorilor transmise iniţial, precum şi după recepţia la terminarea lucrărilor pentru a stabili valoarea finală a investiţiei.

     Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei centralizează propunerile transmise şi în baza analizei proprii de specialitate, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie şi a estimărilor pentru următorii 3 ani, prevăzute în legea bugetară anuală, întocmeşte lista de obiective propuse spre finanţare, listă care se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.

     În vederea transferării sumelor alocate de la bugetul de stat, prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) lit. e) şi h) şi alin. (3) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, se încheie contracte de finanţare multianuale între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, pe o perioadă de maximum 4 ani bugetari, în limita creditelor de angajament aprobate şi a creditelor bugetare aprobate şi/sau estimate cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Pe durata de valabilitate a contractelor de finanţare, valoarea creditelor de angajament este egală cu valoarea creditelor bugetare.

     În funcţie de prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin legea bugetară anuală sau în situaţia în care beneficiarul notifică Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei că nu a recepţionat obiectivul de investiţii în perioada de valabilitate a contractului de finanţare, durata contractelor de finanţare poate fi prelungită până la maximum 2 ani bugetari.

     În baza documentelor transmise de către autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei poate modifica valoarea creditelor de angajament alocate în perioada de valabilitate a contractelor de finanţare, valoarea finală a obiectivului de investiţii determinată după recepţia la terminarea lucrărilor, în baza devizului general actualizat şi aprobat în condiţiile legii, conducând la stabilirea valorii finale a creditelor de angajament alocate prin ordin şi prevăzute în contractele de finanţare fiind modificate corespunzător.

     Mecanismul de finanţare, documentele care trebuie transmise de autorităţile publice locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, categoriile de lucrări şi cheltuielile care se finanţează, modalitatea de transfer al fondurilor de la bugetul de stat, monitorizarea utilizării sumelor se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a programului multianual de construcţii locuinţe sociale/locuinţe de necesitate.

     Autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale răspund de organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică de bunuri/servicii/lucrări, în conformitate cu prevederile legale şi cu obligaţiile din contractele prevăzute anterior, precum şi de modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat prin program potrivit destinaţiei pentru care au fost alocate.

     Autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale au obligaţia să transmită Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei toate documentele necesare monitorizării şi finanţării prin program a obiectivelor de investiţii şi sunt responsabili pentru realitatea, exactitatea şi legalitatea datelor prezentate.

Restul dispozițiilor conținute de Legea locuințelor nr. 114/1996 - AICI