Acordarea unui suport alimentar elevilor – norme metodologice aprobate!


Marți, 4 ianuarie 2022, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea nr. 1.296 din 28 decembrie 2021 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2021 privind aprobarea continuării Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Reamintim că, în anul școlar 2021-2022, în perioada desfășurării cursurilor, preșcolarilor și elevilor din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Dreptul de a primi zilnic suportul alimentar îl au elevii/preșcolarii prezenți la activitățile didactice precum și elevii/preșcolarii care participă la activități didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.

Mai mult, suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.

  Potrivit normelor metodologice, suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

  • masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
  • masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate și controlate;
  • pachet alimentar, în situații excepționale, dacă nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim de catering. Produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care să existe condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate și controlate.

  Elevii și preșcolarii primesc produsele zilnic. La cererea motivată a părinților, preșcolarii și elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice.

  Unitățile care produc, prepară, transportă și distribuie alimente în cadrul acestui program sunt supuse inspecției sanitare de stat, care este realizată de către personalul împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, conform competențelor legale.

  Cu privire la principiile care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru preșcolari și elevi, se prevede printre altele că nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităților de învățământ sau la nivelul unităților de tip catering și care urmează a fi servite preșcolarilor și elevilor; de asemenea, produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri nu trebuie să conțină aditivi sau alte substanțe acceptate peste limitele stabilite de legislația în vigoare.

  De asemenea se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe și se interzice folosirea cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, nesecționate după fierbere.

  Mai mult, mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.

  Pentru detalii legate de variantele de meniu în care sunt incluse sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică, precum și pentru specificațiile tehnice pentru procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică de furnizare/servicii, accesați Normele metodologice din 28 decembrie 2021.