S-au stabilit condițiile de acordare a despăgubirilor privind viața, sănătatea și bunurile polițiștilor de penitenciare


View access
Public
Alias
s-au-stabilit-conditiile-de-acordare-a-despagubirilor-privind-viata-sanatatea-si-bunurile-politistilor-de-penitenciare
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
495
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2021-11-01 07:55:27
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Polițistul de penitenciare are dreptul la despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale instituției, în cazul în care viața, sănătatea ori bunurile sale, ale soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea.

Despăgubirile menționate se acordă în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Astfel, vineri, în Monitorul Oficial nr. 1033 din 29 octombrie 2021, a fost publicată Hotărârea nr. 1.078 din 4 octombrie 2021 privind condițiile de acordare a despăgubirilor privind viața, sănătatea și bunurile polițiștilor de penitenciare.

Potrivit actului normativ, despăgubirile constau în acordarea unei sume de bani pentru polițiștii de penitenciare sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situația în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului de penitenciare, ale soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestuia sau, în legătură cu acestea.

Mai mult, polițiștii de penitenciare au dreptul la despăgubiri și în situația în care au suferit, din culpa instituției, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Unitățile din sistemul administrației penitenciare acordă despăgubiri în cazuri individuale polițiștilor de penitenciare sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în cazul producerii următoarelor evenimente:

  1. vătămare;
  2. invaliditate;
  3. deces;
  4. cauzarea de prejudicii bunurilor.

    În situația în care din aceeași împrejurare au rezultat concomitent sau succesiv două sau mai multe dintre evenimentele prevăzute mai sus se acordă despăgubiri pentru fiecare prejudiciu în parte.

    De asemenea, se precizează că despăgubirile pentru evenimentele precizate anterior se acordă indiferent de momentul la care polițistul de penitenciare și-a exercitat atribuțiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru.

    Deosebit de important este faptul că  despăgubirile se acordă dacă faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voința polițistului de penitenciare, iar acesta nu a acționat printr-o încălcare a normelor legale, regulilor de conduită ori de securitate a muncii de la locul de desfășurare a activității.

    În ceea ce privește vătămarea, despăgubirile acordate acoperă toate cheltuielile legate de:

  1. asistență medicală profilactică, curativă și recuperatorie efectuată în unități sanitare publice din țară;
  2. cazare și masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie;
  3. medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive din țară sau străinătate;
  4. transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie, atât pentru cel vătămat, cât și pentru un însoțitor al acestuia.

    Pentru invaliditatea survenită în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, polițistului de penitenciare i se acordă despăgubiri după cum urmează:

  • pentru invaliditate de gradul I - 10.000 euro;
  • pentru invaliditate de gradul al II-lea - 8.000 euro;
  • pentru invaliditate de gradul al III-lea - 6.000 euro.

    În situația decesului polițistului de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se acordă despăgubiri în cuantum de 20.000 euro, care se plătesc familiei polițistului de penitenciare decedat.

 

Pentru mai multe detalii, accesați Hotărârea nr. 1.078 din 4 octombrie 2021.